Luister naar

Vertrek Zijlstra ‘onvermijdelijk’

Nieuws
Het vertrek van Halbe Zijlstra als minister van Buitenlandse Zaken was onvermijdelijk. De schade door zijn leugen over een ontmoeting met de Russische president Vladimir Putin was simpelweg te groot.
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
woensdag 14 februari 2018 om 03:00

Den Haag

Zijlstra trok de conclusie zelf, nog voor de Tweede Kamer kon debatteren over zijn misstap. Hij deed dat ‘ruiterlijk’, ‘waardig’ en ‘indrukwekkend’, vonden veel fracties. Toch hadden ze ook wel een appeltje te schillen met premier Mark Rutte, die eenzaam achterbleef na het vertrek van de minister. Want waarom had hij de Tweede Kamer niet geïnformeerd toen hij eenmaal wist dat Zijlstra gelogen had?

Rutte gaf ‘één fout’ al vrij vroeg in het debat toe. ‘Ik had op de dag van publicatie in deVolkskrant een brief aan de Kamer moeten sturen. Ik had moeten bevorderen dat de inhoud van het stuk die (afgelopen, red.) maandag aan de Kamer was gezonden.’

Dat ging de oppositiefracties niet ver genoeg. Volgens hen had Rutte de Kamer twee weken geleden al moeten informeren. ‘In de week van 29 januari’ vertelde Zijlstra hem dat de krant van plan was over zijn leugen te publiceren. Tijdens het partijcongres van de VVD in 2016 vertelde Zijlstra dat hij in 2006 een bijeenkomst met Putin bijwoonde. Daar had hij de president horen zeggen dat hij streeft naar een ‘Groot Rusland’. Daarmee wilde Zijlstra ‘krachtig waarschuwen’ voor de expansiedrift van Rusland.

Maandag erkende de voormalig bewindsman dat hij gelogen had – hij had het verhaal over Putin gehoord van ‘een bron’. Later bleek dat voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer te zijn.

Desondanks onderschatte Rutte de zwaarte van de leugen, erkende de premier zelf. Hij oordeelde dat Zijlstra en hij konden wachten tot de publicatie in deVolkskrant. ‘Soms is het leven ingewikkeld. Op het moment dat een krant bezig is met een primeur voor te bereiden en medewerking vraagt aan een politicus, dan vind ik dat ook een te respecteren afweging.’

stof

Rutte ging dinsdagavond diep door het stof voor deze ‘inschattingsfout’. ‘Liegen is fout’, vond hij aanvankelijk. En: ‘Het is een zonde, maar geen doodzonde.’ Nu zegt hij: ‘Ik ben naïef geweest.’ Rutte kon niet meer reconstrueren hoe de kwestie verlopen was. ‘Ik heb niet precies scherp met wie ik het wel of niet besproken heb. Ik durf het niet met zekerheid te zeggen.’

Voor de coalitiepartijen was het al snel goed. Na de eerste termijn, waarin ze vooral het vertrek van Zijlstra betreurden, kwamen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie niet meer aan het woord. PVV-leider Geert Wilders diende een motie van wantrouwen in. Die werd gesteund door de SP, de Partij voor de Dieren, Denk, 50Plus en Forum voor Democratie. In totaal 43 Kamerleden steunden de motie van wantrouwen, 101 Kamerleden stemden tegen.

Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) is voorlopig de vervanger van Zijlstra. Volgens Rutte zal de zoektocht naar een opvolger even duren. ‘We waren niet voorbereid.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De ministers Carola Schouten en Steven van Weyenberg maandag tijdens het Nationaal Jeugddebat in de Tweede Kamer.

Geroffel en 'woehoes' in de Tweede Kamer: 'We moesten toch van het oude meubilair af'

Het jaarlijkse Nationaal Jeugddebat stond maandag, onder meer, in het teken van misleidende financiële producten. De aanwezige ministers hadden het niet gemakkelijk. ‘Het echte vragenvuur begint nu pas.’

In de ontvangsthal liggen bierviltjes met een foto van SGP-Europarlementariër en lijsttrekker Bert-Jan Ruissen op tafel. ‘Geef Bert-Jan een tweede ronde!’, staat erbij.

Niet alleen het Wilhelmus, maar ook het volkslied van Israël klinkt op de SGP-jongerendag

Is Europa ons de baas of zijn wij Europa de baas? Over die vraag denken ruim vierhonderd jongeren na tijdens de SGP-jongerendag. ‘Als we alles nou wat lokaler zouden organiseren, krijgt de burger veel meer zeggenschap.'

Kamervoorzitter Martin Bosma, voorheen mediawoordvoerder van de PVV, met zijn opvolger Martine van der Velde. Voor een visie op de media verwees zij deze week naar 'de onderhandelingstafel'.

Wilders' weerzin tegen onafhankelijke pers kan een kabinetsformatie met de PVV nog opbreken

Van onafhankelijke pers moet de PVV niks hebben. Dat kan een breekpunt worden in de formatie. En wat het mediadebat ook demonstreerde: een PVV-Kamerlid dat bijna niks zegt, maar de verslaggeving afdoet als ‘mening’.

Betrokkenen zitten aan tafel voor aanvang van een gesprek over de formatie van een nieuw kabinet.

In de formatie is het ieder voor zich: de vier partijen praten nauwelijks nog met elkaar

Na bijna vijf maanden praten wil de liefde tussen PVV, VVD, NSC en BBB maar niet opbloeien. De vier zitten niet eens meer met elkaar aan de onderhandelingstafel. Komt dat kabinet er nog wel?

Op pad met Bas Eickhout door de Brusselse wandelgangen. 'Ursula von der Leyen heeft de Groenen straks écht nodig.'

Met Europarlementariër Eickhout door de wandelgangen. 'Hé schat, wat doe jij met die vrachtwagentjes?'

Bas Eickhout is Nederlands bekendste Europarlementariër, een energiebom die élke Brusselse sluiproute lijkt te kennen. Met zijn GroenLinks-idealen blijkt hij genuanceerder dan dat je op het eerste oog zou denken.

Geert Wilders PVV staat de media te woord in de Tweede kamer.

Waarom Wilders' vijandschap tegen de media de kabinetsformatie kan opbreken

Het mediadebat markeerde een diepe kloof tussen de PVV en de drie partijen die met haar willen regeren. Wilders staat vijandig tegenover de pers, en hij vertrouwt zijn fractieleden nauwelijks vrijheid van spreken toe.