Luister naar

Ophef in de regio

Nieuws
redactie nd
vrijdag 15 december 2017 om 03:00
Rens Kok uit Anna Paulowna geeft jaarlijks duizenden euro’s uit aan vuurwerk. Dat haalt hij onder andere uit België en Polen.
Rens Kok uit Anna Paulowna geeft jaarlijks duizenden euro’s uit aan vuurwerk. Dat haalt hij onder andere uit België en Polen. anp

gestolen fiets na zeven jaar teruggevonden

Verlies nooit de hoop dat je gestolen spullen nog eens worden teruggevonden. Zeven jaar geleden werd de fiets gestolen van Monique List-de Roos uit Eindhoven. Ze had de hoop allang opgegeven, toen ze twee weken geleden een telefoontje kreeg. ‘Mijn fiets? Ik ben helemaal geen fiets kwijt’, zei ze toen de politie vertelde dat haar rijwiel gevonden was. Toen ze wat beter nadacht, herinnerde ze zich de blauwe damesfiets met zeven versnellingen weer. Een extra verrassing was dat de fiets niet ergens in een slootje om de hoek lag, maar in het Belgische dorpje Neerpelt was gevonden. ‘De fiets zag er nog keurig uit’, zegt List tegen Omroep Brabant. ‘Alsof er zeven jaar bijna niet op gefietst was.’

duizenden euro’s uitgeven aan vuurwerk

De een is er tegen, de ander gedoogt het, maar sommige mensen zijn helemaal gek van vuurwerk. Bijvoorbeeld de 19-jarige Rens Kok uit Anna Paulowna. Hij kan zich geen leven zonder vuurwerk voorstellen, schrijft NH Nieuws. Elk jaar geeft hij dan ook duizenden euro’s uit aan knallers, vuurpijlen en siervuurwerk. ‘Ik vind vuurwerk gewoon mooi’, zegt hij. ‘Het is al jarenlang een passie.’

Rens gaat wel heel ver voor die passie. Letterlijk, want hij haalt een gedeelte van zijn vuurwerk uit het buitenland. Dat doet hij op zogenaamde vuurwerkvakanties: weekendjes weg met ouders of vrienden naar België, Tsjechië of Polen. Daar is zwaar vuurwerk legaal en het hele jaar te koop. ‘Het is de hele tijd vuurwerk, vuurwerk, vuurwerk. Echt iets om naar uit te kijken.’

vreugdevuur afgelast

Er wordt ieder jaar door velen in Nunspeet naar uitgekeken: het vreugdevuur rond de jaarwisseling. Maar dit jaar gaat het feest niet door. De gemeente Nunspeet geeft geen vergunning af vanwege fouten bij het vreugdevuur van vorig jaar. De vergunning komt er daarom alleen als uitsluitend ­pallethout wordt gebruikt. ­Onmogelijk, zegt organisator Patrick van de Klomp tegen RTV Nunspeet. ‘Ik kan geen 400 pallets kwijt. Dat is veel te duur.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Maarten van Ooijen demissionair Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komt deze zomer met een wetsvoorstel voor de invoering van een eigen bijdrage in de jeugdzorg.

Kabinet maakt plannen voor invoering van 'stevige eigen bijdrage' in de jeugdzorg

Volgens demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) is de enige manier om een extra bezuiniging in de jeugdzorg te voorkomen de invoering van een eigen bijdrage. Deze zomer komt hij met een wetsvoorstel.

Steven van Weyenberg voorafgaand aan de presentatie van de Voorjaarsnota 2024.

Kabinet verricht in Voorjaarsnota hoofdzakelijk reparatiewerk. 'Terughoudendheid past bij nieuw beleid'

Het demissionaire kabinet gebruikt de lentebegroting voor het wegwerken van achterstallig onderhoud. Voor asielzoekers, de gedupeerden van de toeslagenaffaire en de Groninger aardbevingen worden er miljarden euro’s extra uitgetrokken.

'Een boze meneer duwde mij onlangs bij het instappen tegen de treinwand aan', vertelt hoofdconducteur Lucienne van Eijsden.

Wat doe je als reiziger bij een onveilige situatie in de trein? 'Zorg dat je een goede getuige bent'

Het aantal geweldsincidenten in de trein neemt toe. ‘Naast dat het ontzettend stom voelt, is het ook beangstigend’, zegt hoofdconducteur Jan de Jonge. Wat kun je als treinreiziger doen als er iets in jouw coupé gebeurt?

Gestrande reizigers komen aan in Eindhoven nadat ze lang in Israël vastzaten na de aanval van Hamas op 7 oktober.

Ben ik nog verzekerd op vakantie in Israël? Vier vragen over het nieuwe rode reisadvies

Buitenlandse Zaken veranderde het reisadvies voor heel Israël en de Palestijnse gebieden van oranje naar rood. Reis niet naar Israël is het devies. Waar moet je rekening mee houden als je nu richting Israël reist?

Prins Bernhard (m) ontmoet de zojuist bevrijde vrouwen in Grijpskerk.

De Duitsers wilden niet dat deze vrouwen werden bevrijd. Dus deden ze dit met hen, tot voorbij Grijpskerk

Aan het eind van de oorlog zaten er in kamp Westerbork meer dan honderd vrouwelijke verzetsstrijders gevangen. Vlak voor de komst van de bevrijders namen de Duitsers hen mee, de nacht in.

Eddy Boevink tijdens een eerdere reis naar Israël, op de Olijfberg in Jeruzalem.

Eddy zou maandag naar Israël vliegen met 14 kilo stroopwafels. Nu is zijn vlucht geannuleerd

Hij zou maandag naar Israël vliegen voor vrijwilligerswerk. Het rode reisadvies stopt hem niet. Eddy Boevink wacht geduldig op de eerstvolgende vlucht. ‘Het is God die het verlangen naar Israël in mijn hart heeft gelegd.’