Luister naar

Literatuur: Polderkoorts. Hoe de Zuiderzee verdween - Emiel Hakkenes

Nieuws
Els Meeuse
vrijdag 15 december 2017 om 03:00
Literatuur: Polderkoorts. Hoe de Zuiderzee verdween - Emiel Hakkenes
Literatuur: Polderkoorts. Hoe de Zuiderzee verdween - Emiel Hakkenes
Polderkoorts. Hoe de Zuiderzee verdween

Emiel Hakkenes. Uitg. Thomas Rap, Amsterdam 2017. 415 blz. € 22,99

Emiel Hakkenes verdiept op een boeiende manier je kennis van de ­vaderlandse geschiedenis. Polderkoorts. Hoe de Zuiderzee verdween confronteert met historische en nog steeds relevante veiligheidsvragen. De Lelystedelingen zelf weten ongetwijfeld wel wie de grote man is naar wie hun stad vernoemd is, maar de rest van Nederland?

Bijna honderd jaar geleden, op 14 juni 1918, werd de Zuiderzeewet ondertekend: het begin van de Zuiderzeewerken. Cornelis Lely heeft zich decennialang ingezet voor het aanleggen van de Afsluitdijk en het inpolderen van de Wieringenmeer, de Noordoostpolder en Flevoland. In Polderkoorts. Hoe de Zuiderzee ­verdween neemt Hakkenes de lezer mee de geschiedenis in. Hakkenes is redacteur van het dagblad Trouw. Met zijn prettige journalistieke stijl houdt hij je van het begin tot het eind geboeid. Misschien dacht je veel van de geschiedenis te weten, maar Hakkenes laat zien dat er nog veel te leren valt. De God van zijn voorouders sijpelt tussen de regels door, bijvoorbeeld bij het eerste dromen over de nieuwe aarde die gecreëerd moet worden. De verwijzing naar Openbaring 21 is duidelijk. ‘Hij trok streepjes tussen de eilanden van de Wadden en iets ten zuiden daarvan tekende hij een vloeiend gebogen lijn van Den Helder tot aan Ameland. En zie, de zee was niet meer: de lijnen op het papier stelden dijken voor, en als het aan Buma lag werd al het water daar­binnen weggepompt.’

Hakkenes laat twee kanten van de zaak zien en dat is meteen ook het verfrissende aan het verhaal. Cornelis Lely was een fanatiek voorstander van de inpoldering, maar er waren ook tegenstanders. Een van de belangrijkste mannen die zich fel verzetten tegen het afsluiten van de Zuiderzee was Eibert den Herder. Hij waarschuwde keer op keer tegen de inpoldering. Het zou een economische ramp voor Nederland betekenen, omdat de visserij eronder zou lijden. Wij lachen de meeste kritische punten die aan de orde komen weg. Maar wij weten hoe de geschiedenis zich verder ontwikkeld heeft. Soms worden echter ook vragen gesteld die nu weinig ter sprake komen en toch actueel blijven. Wat als een vijand een paar flinke bommen op de dijk laat vallen? En dan is de stijging van de zeespiegel nog niet eens aan de orde. Het Zuiderzeeplan was een meesterlijk plan met een vakkundige uitvoering. De twaalfde provincie is niet meer weg te denken uit de Lage Landen. En toch blijft het een kwetsbaar stukje Nederland.

+ leerzaam

+ actuele vragen over veiligheid

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'In de wandelgangen van de Amsterdamse Stadsschouwburg was meteen sprake van paniek.'

Grote onrust onder schrijvers over mogelijke fusie boekenuitgevers

Auteurs uitgeverij De Bezige Bij zijn zeer bezorgd over plannen voor een fusie tussen uitgeefconcern WPG, waar De Bezige Bij onderdeel van is, en VBK Uitgevers, eigenaar van onder meer de literaire uitgeverijen Atlas Contact en Ambo Anthos.

Angela Saini: ‘Ik geloof niet dat een samenleving automatisch beter is als vrouwen de macht hebben.’

Mannen aan de macht, het is níét natuurlijk, volgens schrijver Angela Saini

‘Wat is van alle tijden?’, vroeg een journalist tijdens een interview aan popster Taylor Swift. ‘Het patriarchaat’, antwoordde ze zonder aarzelen. Maar niets is minder waar, ontdekte wetenschapsjournalist Angela Saini.

Afbeelding

Vechten voor je bestaansrecht in negentig pagina's

Het actieboek voor de Week van het Christelijke Boek is dit jaar geschreven door een Amerikaanse schrijfster. Tamera Alexander - winnaar van vier Christy Awards - komt met de novelle De kans van haar leven en laat de lezer kennismaken met het leven van een vrouwelijke journalis..

'Toch is er nog steeds die associatie van vleesconsumptie met kracht, macht en seksuele potentie.'

Van offercultuur met kilo's vlees naar vegetarisch avondmaal. Hoe onze relatie met dieren is veranderd

'Machtige personen werden volgepropt met vlees totdat ze niet meer kónden.' In het boekessay Waarom we dieren eten verkent cultuurfilosoof Thomas Macho de ingewikkelde relatie tussen mens en dier, vanaf de oertijd tot heden.

Militaire begraafplaats bij Verdun, waar de Europese catastrofe zich in 1916 voltrok.

Europa verkeert in een geestelijke crisis. De schrijver van dit fascinerende boek wijst de oorzaak aan

Als gevolg van het verlichtingsdenken heeft het christendom zijn wervingskracht verloren. Scepsis en twijfel kwamen ervoor in de plaats en baanden de weg voor het huidige complotdenken.

De kathedraal Notre-Dame van Reims vóór de restauratie van Lassus en Viollet-le-Duc; twaalfde en dertiende eeuw. Negentiende-eeuwse gravure door Veuillot, 1881.

Wie dit boek gelezen heeft, begrijpt de middeleeuwen en loopt nooit meer een kathedraal voorbij

De Notre-Dame in Parijs weerspiegelt het denken, voelen en geloven van haar bouwers. In een prachtige heruitgave van een beroemd boek vertelt Georges Duby wat de bouwers van de Notre-Dame bezielde.