Luister naar

Blogs en Bladen: vriendschap met een veteraan

Nieuws
Aaldert van Soest Aaldert van Soest
zaterdag 5 augustus 2017 om 03:00
Blogs en Bladen:
vriendschap met een veteraan
Blogs en Bladen: vriendschap met een veteraan

vriendschap met een veteraan

Hans Top was achttien jaar toen hij in 1979 werd uitgezonden voor een VN-missie in Libanon. Dicht bij zijn post woonde Hassan Sarrad, destijds veertien jaar. Hassan kwam elke dag langs op de post en de twee bouwden een band op. Maar toen de militair na een half jaar terugging naar Nederland ging het contact verloren. Het verhaal van Hans en Hassan staat in het veteranenblad Checkpoint, dat een themanummer heeft over ‘grenzeloze vriendschap’. Toen Hans Top twee jaar geleden een hartinfarct kreeg en een tijdje in coma lag, kwamen de herinneringen aan Libanon en Hassan sterk terug. Hij besloot naar hem op zoek te gaan. Na lang surfen op internet, stuitte hij op zijn foto. Wat bleek? Hassan had inmiddels een autobedrijf in Leeuwarden. Toen de situatie in Libanon gevaarlijk werd, besloot hij namelijk te vluchten naar Nederland, het land van de Unifil-militairen met wie hij veel contact had gehad. Hij kreeg meteen een verblijfsvergunning en begon een autobedrijf in de Friese hoofdstad. Toen hij onverwachts werd gebeld met de mededeling ‘Ik ben Hans, een vriend van Hassan’, wist hij al snel wie hij aan de lijn had. Hij nodigde hem uit voor een feest in zijn autobedrijf. Aan de muur hing hij een groot vel papier met: ‘Welkom Hans Top. Wat is de wereld klein. Ik ben heel blij jou weer te zien. Na 37 jaar. UN-post 7.18, Libanon.’

wat mag een schoolreisje kosten?

In Criterium, een reformatorisch onderwijsblad, stelt een (anonieme) ouder de kosten van schoolreisjes ter discussie. Vaak zijn de bestemmingen ver weg en is het educatieve gedeelte minimaal. Van ouders wordt echter wel een bijdrage gevraagd voor het uitje, bijvoorbeeld 20 euro per kind. Tel daarbij op wat je het kind meegeeft voor zo’n dag en je komt al snel op 25 euro per kind. De auteur van het stuk vindt dat in schril contrast staan met ontwikkelingslanden waar je met datzelfde bedrag twee kinderen een maand lang van eerste levensbehoeften kunt voorzien. De ouder doet een aantal suggesties voor schoolreisjes dichter bij huis, waarbij het educatieve vooropstaat en waarbij liefst ook wordt omgezien naar anderen. Zoals met groep 3 en 4 naar de brandweer, of een boerderij bezoeken en vervolgens ergens zingen voor ouderen of gehandicapten. Of voor de bovenbouw een speurtocht uitzetten in het dorp of de stad. Kinderen leren dan (instellingen in) hun eigen omgeving beter kennen. ‘Ongetwijfeld zijn er ouders, broers en zussen, opa’s en oma’s die in dit alles willen meedenken en meehelpen!’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Maarten van Ooijen demissionair Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komt deze zomer met een wetsvoorstel voor de invoering van een eigen bijdrage in de jeugdzorg.

Kabinet maakt plannen voor invoering van 'stevige eigen bijdrage' in de jeugdzorg

Volgens demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) is de enige manier om een extra bezuiniging in de jeugdzorg te voorkomen de invoering van een eigen bijdrage. Deze zomer komt hij met een wetsvoorstel.

Steven van Weyenberg voorafgaand aan de presentatie van de Voorjaarsnota 2024.

Kabinet verricht in Voorjaarsnota hoofdzakelijk reparatiewerk. 'Terughoudendheid past bij nieuw beleid'

Het demissionaire kabinet gebruikt de lentebegroting voor het wegwerken van achterstallig onderhoud. Voor asielzoekers, de gedupeerden van de toeslagenaffaire en de Groninger aardbevingen worden er miljarden euro’s extra uitgetrokken.

'Een boze meneer duwde mij onlangs bij het instappen tegen de treinwand aan', vertelt hoofdconducteur Lucienne van Eijsden.

Wat doe je als reiziger bij een onveilige situatie in de trein? 'Zorg dat je een goede getuige bent'

Het aantal geweldsincidenten in de trein neemt toe. ‘Naast dat het ontzettend stom voelt, is het ook beangstigend’, zegt hoofdconducteur Jan de Jonge. Wat kun je als treinreiziger doen als er iets in jouw coupé gebeurt?

Gestrande reizigers komen aan in Eindhoven nadat ze lang in Israël vastzaten na de aanval van Hamas op 7 oktober.

Ben ik nog verzekerd op vakantie in Israël? Vier vragen over het nieuwe rode reisadvies

Buitenlandse Zaken veranderde het reisadvies voor heel Israël en de Palestijnse gebieden van oranje naar rood. Reis niet naar Israël is het devies. Waar moet je rekening mee houden als je nu richting Israël reist?

Prins Bernhard (m) ontmoet de zojuist bevrijde vrouwen in Grijpskerk.

De Duitsers wilden niet dat deze vrouwen werden bevrijd. Dus deden ze dit met hen, tot voorbij Grijpskerk

Aan het eind van de oorlog zaten er in kamp Westerbork meer dan honderd vrouwelijke verzetsstrijders gevangen. Vlak voor de komst van de bevrijders namen de Duitsers hen mee, de nacht in.

Eddy Boevink tijdens een eerdere reis naar Israël, op de Olijfberg in Jeruzalem.

Eddy zou maandag naar Israël vliegen met 14 kilo stroopwafels. Nu is zijn vlucht geannuleerd

Hij zou maandag naar Israël vliegen voor vrijwilligerswerk. Het rode reisadvies stopt hem niet. Eddy Boevink wacht geduldig op de eerstvolgende vlucht. ‘Het is God die het verlangen naar Israël in mijn hart heeft gelegd.’