Feuilleton: Verraad (99)

Nieuws
-
maandag 31 juli 2017 om 03:00
Feuilleton: Verraad (99)
Feuilleton: Verraad (99)

99. ‘Je kijkt het water bijna uit de Vecht. Denk erom, weglopers uit het leger worden zwaar gestraft.’

‘Toch moet ik naar huis’, zegt Michael zacht.

‘Voorlopig doe jij je best een goed soldaat te worden’, zegt Lukas grimmig. ‘Beduvel me niet, je blijft hier.’

Michael schrikt en weet niet hoe hij moet reageren. Het is dus dom geweest, deze oude soldaat te vertrouwen.

‘Kom, aan het werk.’

Michael volgt de brede, lichtgebogen rug van Lukas. ‘De anderen worden al ingedeeld, schiet op.’

Met grote stappen gaat Lukas hem voor naar een sergeant met een oranje sjerp. Hij staat naast een wankel schrijftafeltje. De schrijver trekt juist het dopje van zijn inktpot en inspecteert de punt van zijn pen.

‘Ik ben sergeant Bruinvisch en zal jullie opleiden.’ Dreigend kijkt hij de mannen aan en het wordt muisstil. De sergeant is niet groot, maar door zijn houding straalt hij gezag uit.

‘Jij daar, jij bent groot en sterk genoeg om piekenier9 te worden. Schrijver, noteer de naam van die vent. Hoe heet je?’

‘Eh... euh...’

‘Wat, stomkop, weet jij je eigen naam niet eens?’ De sergeant10 krijgt spuugbelletjes op zijn lippen van woede. ‘Zal ik jou voor een kar spannen? Naast een andere ezel? Nou?’

‘Nee, sinjeur, nee...’

‘Wát?’ De sergeant houdt zijn hand als een reuzenschelp naast zijn oor en zegt onheilspellend: ‘Jij noemt een sergeant uit het Staatse leger sinjeur? Sinjeur is een lelijk, Frans woord. Ben jij soms een verrader?’

‘Nee, echt niet’, antwoordt de man zenuwachtig.

‘Dat denk ik ook niet, daar ben je veel te dom voor. Is het niet?’

‘Ja sergeant, nee sergeant.’?

‘Je begrijpt er niets van, maar je begint het te leren. Weet je nu je naam al?’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Poetin belt met Afrikaanse leiders om banden aan te halen

De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag telefonisch overlegd met zijn Zuid-Afrikaanse collega Cyril Ramaphosa. Eerder deze week telefoneerde hij al met leiders van Mali, Niger en Congo.

Afbeelding

ILT gaat misbruik slots Schiphol door privéjets tegen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) begint vanaf zondag met het controleren van onder meer privévliegtuigen op Schiphol om te zien of ze misbruik maken van toegewezen start- en landingsrechten, zogeheten slots.

Afbeelding

COA: belang doorgang van 'asielhotel' Albergen is groot

Inwoners van Albergen pogen met een rechtszaak de komst van een 'asielhotel' in het dorp te voorkomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft echter haast met opening van het asielzoekerscentrum.

Afbeelding

Ministers noemen geen namen politici over Russische inmenging

De demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) willen geen namen delen van politici die mogelijk geld hebben gekregen van Rusland. Ze bleven desgevraagd op de vlakte en zeiden dat dit bij de geheime diensten AIVD en MIVD ligt.

Afbeelding

Meer 'aardbevingsgeletterdheid' nodig om Groningse jeugd te helpen

De 'aardbevingsgeletterdheid' van volwassenen die werken met kinderen en jongeren uit het gaswinningsgebied in Groningen moet omhoog. Ze moeten beter beseffen wat de gevolgen zijn van de problemen door de gaswinning om de jeugd die daarmee te maken heeft gehad beter te begrijpe..

Afbeelding

Subsidiepot voor aanschaf elektrische truck is snel leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van elektrische trucks die dinsdag werd geopend, is door grote interesse van ondernemers alweer leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).