Luister naar

Hema gooit inrichting van de winkels drastisch om

Nieuws
Klanten van de Hema hoeven binnenkort niet meer door de hele winkel te scharrelen als ze bijvoorbeeld kinderspullen zoeken. Het warenhuis gaat de winkelinrichting in Nederland en België drastisch veranderen.
Eliane Lamper redactie vk
vrijdag 20 januari 2017 om 03:00

Amsterdam

Vanaf dit voorjaar worden de vestigingen ingedeeld in ‘belevingswerelden’, zoals ‘keuken’, ‘badkamer’ en ‘dames’. Het nieuwe interieur moet voor meer winkelgemak zorgen. Kinderkleding en speelgoed komen dan bijvoorbeeld vlak bij elkaar te liggen.

Jaren geleden ontwikkelde de Hema deze formule voor filialen buiten de Benelux, waaronder Frankrijk en Spanje. Sindsdien kreeg de keten vaak positieve reacties van Nederlandse vakantiegangers die een van de filialen in Barcelona, Madrid, Londen bezochten, of een van de kleinere filialen in Frankrijk. Daarom richtte de Hema vorig jaar bij wijze van proef een aantal kleine Nederlandse filialen, waaronder die in Bussum, Uithoorn en Vleuten, ook op die manier in. Dat experiment is geslaagd, maakte de Hema donderdag bekend. De keten heeft daarom besloten alle Benelux-vestigingen anders in te richten.

Door het nieuwe interieur worden de winkels overzichtelijker en krijgen ze een frissere uitstraling, oordeelden klanten tijdens de test. In de winkels met de vernieuwde indeling vinden klanten eerder wat ze zoeken, zegt Hema-woordvoerder Arnold Drijver.

hogere omzet

‘Uit de test in Nederland blijkt dat de nieuwe indeling ook tot hogere omzetten leidt.’ De huidige standaardinrichting is ook minder inspirerend voor de klant, vindt de Hema. De nieuwe ‘belevingswerelden’ moeten de klant met behulp van lage presentatietafels meer enthousiast maken. De winkels worden ook ruimer opgezet en de gangpaden worden breder.

In de nieuwe ‘belevingswerelden’ liggen panty’s niet meer bij de herensokken en de damesslips niet naast de boxershorts. De artikelen in de winkel worden voortaan onderverdeeld in thema’s als ‘kinderen’ en ‘heren’. Nu ligt alle kleding, voor dames, heren en kinderen nog bij elkaar. Straks is de kinderkleding op de kinderafdeling te vinden, naast het speelgoed. In de nieuwe wereld van ‘dames’ is niet alleen vrouwenmode te vinden, maar ook cosmetica, lingerie en sieraden. Badkamerhanddoeken liggen niet meer naast de theedoeken in het schap, maar op de badkamerafdeling. ‘De badkamerhanddoeken komen naast de tandenborstelbakjes en zeepdispensers te liggen’, zegt Drijver. De theedoeken verhuizen naar een schap in de buurt van de borden en pannen, het keukengerei.

De verandering van het interieur is onderdeel van een complete revitalisering van de winkels in de Benelux. Vanaf dit voorjaar worden binnen een halfjaar 386 kleinere Benelux-vestigingen op de schop genomen. Het is nog niet zeker of alle 560 Hema-vestigingen in Nederland het nieuwe interieur krijgen. Van mei tot oktober zal de warenhuisketen elke week vijftien à twintig winkels anders indelen. De Hema zal de vernieuwde inrichting dit jaar ook in grotere filialen testen. Mocht het concept ook daar een succes blijken, dan zullen die winkels in 2018 worden aangepast. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Mede-eigenaar Christiaan Kraan bezig met een klavecimbel voor een muziekschool in IJsland.

In de luwte van het grote geld zingen de klavecimbels van Amir en Kraan een fijnbesnaard protest

Amsterdam floreerde dankzij de diversiteit aan kleine bedrijfjes. Nu is er amper plaats voor ze. Na hun gedwongen vertrek uit de Havenstraat vonden klavecimbelbouwers Amir en Kraan met enig geluk nog werkruimte in de stad.

Werkoverleg bij Hospi Housing, waar ze werken met kunstmatige intelligentie. Tweede van links oprichter Joost Bokker, uiterst links Vera Harsnyi, midden Pavla Shvetcova en uiterst rechts Flavia Gkioka.

AI-medewerker 'Sarah' doet nu zelfstandig de socials: 'Dit is wel een beetje creepy'

Ruim een jaar na de introductie van ChatGPT is AI niet meer weg te denken van de Nederlandse werkvloer. Inmiddels bestaat er zelfs een autonome AI-werknemer: Sarah.

Directeur Pieter Cnossen vakorganisatie CGMV wil het ledenverlies ombuigen naar ledengroei.

Vakorganisatie richt zich op christelijke goede doelen: 'Medewerkers werken soms onder minimumloon'

De christelijke vakorganisatie CGMV gaat zich op een nieuwe doelgroep richten: christelijke organisaties zonder winstoogmerk. ‘Daar heerst veel bevlogenheid, maar voor werknemers wordt vaak niet goed gezorgd.’

De goudprijs breekt record na record

De goudprijs slaat op hol, maar waar komt die goudkoorts opeens vandaan?

De goudprijs breekt record na record, en dat is niet per se vrolijk nieuws. Goud geldt namelijk als verkapte verzekeringspolis tegen oorlogen, crises en ander onheil. Vier redenen waarom mensen plotseling goudstaven hamsteren.

Een ov-bus van Van Hool. De Vlaamse vervoerder De Lijn koos onlangs voor goedkopere bussen uit China.

Familievete en 'typisch Belgisch probleem' zetten streep door 2.400 banen Vlaamse bussenbouwer

Het Vlaamse dorp Koningshooikt draait al 77 jaar om de busfabriek Van Hool, die mede door een ruzie tussen de erfgenamen van de oprichter in financiële nood verkeert. Een faillissement lijkt onafwendbaar.

Autospotters op de Brink in Laren. Samen met Bloemendaal en Heemstede is Laren de gemeente waar rijke inwoners het vaakst een eenzijdige leefwereld hebben, en dus vooral andere rijken ontmoeten.

Arm en rijk leven ontmoeten elkaar steeds minder. Behalve op de Biblebelt. 'Daar zijn contacten minst eenzijdig'

Arm en rijk in Nederland komen elkaar steeds minder tegen, stelt het SCP. Dat verkleint de kansen van de laagste inkomens en vergroot de vooroordelen over en weer. Opvallend genoeg speelt dat op de Biblebelt minder.