Luister naar

Scanner: pijnloos reumahand onderzoeken

Nieuws
Een bescheiden wereldprimeur: reumapatiënten kunnen hun handen bij het Máxima Medisch Centrum laten onderzoeken door ze op een soort medisch fotokopieerapparaat te leggen.
Maarten Keulemans redactie vk
zaterdag 14 januari 2017 om 03:00
Scanner: pijnloos reumahand onderzoeken
Scanner: pijnloos reumahand onderzoeken hemics

Goedkoop, accuraat en snel, en zonder pijnlijk geknijp in de handen door de behandelaar, zegt reumatoloog Toon Westgeest, die de primeur heeft. Het apparaat komt naar verwachting de komende tijd in zeker zes medische centra beschikbaar.

Bij de controles onderzoekt de behandelaar de ontstekingen en zwellingen in de handen van patiënten met reumatoïde artritis, eventueel om de medicatie aan te passen. Het onderzoek wordt nu nog ‘op het gevoel’ uitgevoerd of met een echografie. Maar beide methoden hebben nadelen: omslachtig, duur, pijnlijk, weinig precies.

De HandScan, ontwikkeld door het spinoffbedrijf Hemics van Philips, doet dat sneller en preciezer, door met een soort lichtbak de hand te doorschijnen en te meten welke plekken extra doorbloed zijn, een teken van ontsteking. ‘Het bloed wordt eigenlijk gebruikt als contrastvloeistof’, zegt Westgeest, die geen zakelijk belang heeft bij het apparaat. Een onderzoek met de scanner duurt vijf minuten en kan ook door een assistent worden uitgevoerd, wat kosten kan besparen. ‘Dit apparaat meet objectief. Het zijn niet de vingers en oogjes van de dokter waarop je afgaat.’

Westgeest heeft hoge verwachtingen. Wellicht is het apparaat op den duur ook bruikbaar voor andere aandoeningen dan reumatoïde artritis, zoals artrose. ‘Er zijn artrosepatiënten waarbij je ook ontstekingen ziet. Als je dat op een betrouwbare manier kunt vaststellen, kun je bij zulke mensen misschien medicatie overwegen’, schetst Westgeest. Ook voor het inregelen van de medicatie is het toestel belangrijk: ‘Je kunt nu zeggen: kom elke maand even langs voor een test. Zo kun je veel preciezer volgen wat er verandert en of je bijvoorbeeld minder medicatie kunt inzetten.’

Het Reumafonds reageert enthousiast. ‘Het zal natuurlijk even duren voordat zo’n nieuw apparaat ingeburgerd raakt in de praktijk. Maar we verwachten dat dit een flinke verbetering zal blijken’, zegt hoofd onderzoek en innovatie Ingrid Lether.

Voor de verre toekomst mijmert Lether al over simpele scanapparaten voor thuisgebruik. ‘Net zoals een suikerpatiënt zijn bloedwaarden afleest en zijn gedrag, voedsel of medicatie daarop kan aanpassen.’ Voorlopig is het nog niet zover: de handenscanner kost meer dan een ton. Een variant die ook de ontstekingen in de voeten scant, ligt nog op de tekentafel, zegt Westgeest.

In Nederland hebben ongeveer honderdduizend patiënten de gewrichtsontstekingsziekte reumatoïde artritis. ?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Oud en nieuw zou mogelijk al in 2025 of 2026 een seconde eerder zijn.

Door klimaatverandering tolt de aarde minder rap om haar as, met gevolgen voor de wereldwijde tijdmeting

De aarde draait steeds sneller om haar as, maar klimaatverandering remt dat af, blijkt uit analyse. Tijdexperts zijn opgelucht: het moment dat zij een seconde van de universele klok moeten halen, laat nu langer op zich wachten.

De duivelsrog staat op de VN-lijst van met uitsterven bedreigde trekdiersoorten. Op die lijst scoren vissen hoog: maar liefst 97 procent van de vissoorten loopt sterk in aantal achteruit.

VN-rapport over migrerende dieren weinig opbeurend: meer soorten in gevaar en uitstervingsgolf dreigt

Een op de vijf bedreigde diersoorten, is de afgelopen twintig jaar nog dichter bij uitsterven beland. Dat komt voornamelijk door landbouw, overbevissing en verlies of versnippering van hun leefgebied.

Charles Picavet lijdt aan een zeldzame zwellingsziekte en is enorm geholpen met ‘crispr-cas’, de razendsnelle ‘knip-en-plak’-techniek voor DNA. Foto onder: Picavet als jongeman, met gezichtsoedeem.

Bij eerste Nederlander die nieuwe gentherapie krijgt, verdwijnt zwellingsziekte meteen

Tien patiënten die levenslang gebukt gingen onder een erfelijke zwellingsziekte, zijn daar op slag vanaf dankzij één infuus met een nieuwe, experimentele gentherapie. Onder hen twee Nederlanders.

Een ondergelopen straat nabij het Markermeer. ‘Het is echt een bijzonder jaar geweest.’

KNMI: 2023 was het natste jaar ooit, maar tegelijk ook een van de droogste

Het natste jaar ooit in ons land gemeten, was ook een van de droogste. Niet eerder viel er in een jaar zoveel neerslag (ruim een meter!) als in 2023. Maar begin zomer tobde iedereen over de droogte.

Elon Musk

Breinbedrijf Elon Musk plaatst voor het eerst implantaat in de hersenen van een mens

Na eerdere, omstreden, proeven bij apen heeft Elon Musks bedrijf Neuralink nu voor het eerst een implantaat in de hersenen van een mens geplaatst. Zo’n brein-computer-interface helpt bij het uitlezen van hersensignalen.

Uniper wil de kolengestookte energiecentrale op de Maasvlakte de komende jaren omvormen tot een productielocatie van groene waterstof.

'Waterstof is een soort duizenddingendoekje' Maar waar hebben we het precies voor nodig?

De Nederlandse overheid is druk bezig met het afsluiten van contracten voor de levering van waterstof. Deze zomer kwam er een overeenkomst met Spanje, eind november met enkele Golfstaten.