Luister naar

Religiestress bij een derde Nederlanders

Nieuws
Spanning tussen gelovigen en ongelovigen, ook wel bekend als religiestress, wordt door 35 procent van de Nederlanders ervaren. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Motivaction, uitgevoerd in opdracht van de Evangelische Omroep.
donderdag 12 januari 2017 om 03:00

Hilversum

Als eerste kregen de deelnemers de vraag voorgelegd of zij vinden dat gelovigen soms hun geloof willen opdringen, of dat niet-gelovigen de vrijheden van religieuze mensen willen inperken. Dan is er volgens Motivaction namelijk sprake van religiestress. Van de gelovige respondenten gaf 40 procent aan deze vorm van stress te ervaren. Onder niet-gelovigen lag dat met 32 procent iets lager.

Opvallend zijn enkele schijnbare tegenstrijdigheden. Zo geeft 93 procent aan een groot voorstander te zijn van de vrijheid van meningsuiting en steunt 82 procent de vrijheid van godsdienst. Krijgen zij echter daarna de vraag voorgelegd of gelovigen dan ook gekwetst mogen worden, dan vindt 53 procent dit niet geoorloofd. Ook godslastering is volgens bijna de helft van de deelnemers aan het onderzoek onacceptabel. Hiermee wil de EO laten zien dat religiestress verbonden is aan dilemma’s die mensen in hun dagelijks leven ervaren.

Is een keppeltje in het openbaar toegestaan? Mag een moskee minaretten hebben? Hoe denk je over een reclamebord waarop ‘Jezus redt’ staat? Dergelijke dilemma’s zijn allemaal potentiële bronnen van religiestress.

Een van de opvallendste resultaten van dit onderzoek naar religiestress is dat deze spanning door een brede groep ervaren wordt. ‘En dus niet alleen door streng gelovige of heel atheïstische mensen’, zegt Jeroen Senster van Motivaction, die het onderzoek uitvoerde.

De duizend deelnemers hebben zeer diverse achtergronden. Het onderzoek voldoet volgens Senster aan de eisen die het CBS stelt en geeft daarmee een representatief beeld voor hoe Nederlanders religiestress ervaren.

De EO liet het onderzoek uitvoeren als verdieping bij het programma Rot op met je religie. Hierin wonen twee atheïsten, twee christenen, een jood en een moslim samen in één huis. In die setting kijkt de omroep hoe religiestress optreedt. Maandag wordt de eerste aflevering uitgezonden. In het Motivaction-onderzoek volgt op de algemene vraag of mensen zich herkennen in de definitie van het begrip religiestress een heel aantal aanvullende vragen. Hierin krijgen de deelnemers situaties voorgelegd waarin er spanning tussen gelovigen en niet-gelovigen kan optreden. Het gaat dan meestal om ongewilde confrontaties met andermans religie.

‘Bijvoorbeeld als ze zien dat een man weigert een hand te geven aan een vrouw vanwege zijn geloof’, licht Arie Rijneveld toe. Hij is eindredacteur van Rot op met je religie. ‘Wat ook stress geeft, is als jouw kind in de klas zit met een aantal kinderen die niet zijn gevaccineerd vanwege de religieuze overtuiging van hun ouders.’ Twee derde van de Nederlanders geeft aan dit onacceptabel te vinden.

Gelovige mensen vinden het daarnaast vervelend als hun geloof een baan op de arbeidsmarkt in de weg staat, of als ze tegen hun principes in op zondag moeten werken. Ook dan is er sprake van religiestress.

fundamentalistisch

Het onderzoek keek uitsluitend naar hoe mensen zelf de situaties ervaren. Zo gaf 59 procent aan niet tolerant te staan ten opzichte van ‘fundamentalistische geloofsopvattingen’, maar werd in het onderzoek verder niet gedefinieerd wat hieronder verstaan wordt. Het invullen daarvan was aan de deelnemers zelf.

Aan het eind stelde Motivaction opnieuw de beginvraag: ervaart u religiestress? Nu gaf geen 35 procent, maar 39 procent een bevestigend antwoord. Doordat de deelnemers tijdens het onderzoek concrete dilemma’s hadden gezien, waren ze zich er iets meer van bewust geworden dat ze in het dagelijks leven wel degelijk religiestress ervaren.

stresstest

De EO heeft vandaag op de website van Rot op met je religie ook een ‘religiestresstest’ gelanceerd. In deze app kan iedereen, aan de hand van het beantwoorden van tien dilemma’s, toetsen in hoeverre hij of zij aan religiestress lijdt.

De term zelf is in 2012 geïntroduceerd door de remonstrantse theoloog Tom Mikkers. Hij wilde hiermee de problemen in de omgang met religie en levensbeschouwelijke verschillen aanduiden. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Patrick van der Linden (48), Niels Stouten (30) en Lia Verhaar (46)

De muziek van Bach verwondert deze mensen: 'De Johannes-Passion laat Jezus al 300 jaar als Heer zien'

De Johannes-Passion van Bach bestaat 300 jaar. Daarom wordt het stuk dit jaar extra vaak uitgevoerd tijdens de passietijd. Drie liefhebbers over hun ervaringen: 'Al ken ik het stuk goed, elke uitvoering is weer anders.'

De helft van de Duitse bevolking vindt dat het dansverbod op Goede Vrijdag wel wat versoepeld mag worden.

Waarom dansen op Goede Vrijdag is verboden in Duitsland en dat voorlopig zo blijft

Dansen in discotheken is op Goede Vrijdag verboden in Duitsland. Lang niet iedereen is het eens met het ‘dansverbod’. Toch blijft het van kracht. ‘Juist in onze tijd is het goed om even stil te staan.’

Petraeus werd uitverkoren om de serie te schieten, onder andere in de Armeens Apostolische Kerk Surp Hoki.

Voor zijn bekroonde fotoserie bezocht Bram 36 migrantenkerken. 'Soms is het prachtig, soms totale herrie'

Zesendertig zondagen ging fotograaf Bram Petraeus naar een migrantenkerk. Voor zijn fotoserie krijgt hij de Zilveren Camera 2023, een journalistieke prijs. 'Na een paar zondagen heb ik toch maar oordopjes meegenomen.'

Job Aantjens en Gerrita van de Haar komen uit dezelfde reformatorisch traditie, maar gaan verschillend om met hun homoseksualiteit.

Allebei christen en homo: Job leeft celibatair, Gerrita heeft een relatie. 'God geeft mij hier rust over'

Wat doe je als je als jonge christen ontdekt dat je homo bent? Job Aantjes (20) en Gerrita van de Haar (32) in gesprek over hun ervaringen. ‘Niet al mijn familieleden komen nog op de koffie, nu ik samenwoon met een vrouw.’

Afbeelding

Kleurrijk nieuw jaar voor hindoes

Ieder jaar in februari of maart breken grote delen van India uit in een kleurrijke feestvreugde. Tijdens het Holi-feest vieren hindoes zowel nieuwjaar als de overwinning van het goede op het kwade, van de lente op de winter.

Blindentolk Hilbert Geerling tolkt live bij The Passion in Zeist op 28 maart

Dankzij Hilbert kunnen ook blinden The Passion 'zien'. 'Het werkt als een tierelier'

Kippenvel krijgen van The Passion terwijl je het niet kunt zien. Blindentolk Hilbert Geerling maakt dat mogelijk op Witte Donderdag. ‘Als iedereen begint te lachen, moet ik zorgen dat een blinde op hetzelfde moment lacht.’