Luister naar

Overname door NN einde Delta Lloyd

Nieuws
Verzekeraar Delta Lloyd houdt op te bestaan. Branchegenoot NN (Nationale-Nederlanden) slokt het Amsterdamse bedrijf op. NN Groep legt 2,5 miljard euro op tafel voor zijn concurrent.
Jeroen van Wensen redactie vk
zaterdag 24 december 2016 om 03:00
Overname door NN einde Delta Lloyd
Overname door NN einde Delta Lloyd

Amsterdam

Dat bod is een fractie hoger dan het bedrag dat de Amsterdammers twee maanden geleden terzijde schoven als ‘veel te laag’. ‘We beginnen aan een nieuw hoofdstuk’, sprak Delta Lloyd-bestuursvoorzitter Hans van der Noordaa vrijdag op een inderhaast georganiseerde persconferentie. Hij ziet de fusie als beste optie voor polishouders, beleggers en werknemers. Van der Noordaa vertrekt zodra de overname is afgerond en ontvangt hiervoor geen bonus.

NN biedt na twee maanden onderhandelen 5,40 euro per aandeel. Hiermee wil NN de bestaande aandeelhouders overhalen al hun stukken te verkopen, waarna Delta Lloyd van de beurs verdwijnt.

De werknemers hebben sowieso baat bij de overname, zei Van der Noordaa. Ze werken straks bij een van de grootste verzekeraars in de Benelux en dat biedt een betere kans op baanbehoud in een krimpende sector.

De Delta Lloyd-kantoren in Zwolle (waar Delta Lloyd samenwerkt met ABN Amro Verzekeringen) en Arnhem (het hoofdkantoor van dochtermaatschappij Ohra) blijven open. Het hoofdkantoor van Delta Lloyd in Amsterdam gaat dicht. Meer details over gevolgen voor de werkgelegenheid wilden de twee verzekeraars vrijdag niet prijsgeven.

kredietcrisis

Delta Lloyd kreeg het na de kredietcrisis van 2008 vaak aan de stok met De Nederlandsche Bank (DNB). De toezichthouder op de verzekeringssector was erg kritisch over het beleid van het bedrijf, dat voor de kredietcrisis zijn marktaandeel wist te vergroten door zijn polishouders hoge beleggingsrendementen te garanderen.

Delta Lloyd maakte desondanks winst door de ontvangen premies zeer riskant te beleggen, riskanter dan andere verzekeraars. Daardoor kon het bedrijf zelf nog hogere beleggingsrendementen behalen dan de rendementen die het zijn klanten beloofde.

Die strategie werkte zolang het feest op de effectenmarkten voortduurde. De Nederlandsche Bank voorzag dat Delta Lloyd in de problemen zou komen zodra de beleggingsrendementen zouden dalen. Die ruzie tussen toezichthouder en verzekeraar eindigde in 2015 met het vertrek van directeur Niek Hoek, die er sinds 2001 had gewerkt.

In het eerste halfjaar van 2015 leed Delta Lloyd een half miljard euro verlies. Die klap sloeg een bres in de financiële buffers van de verzekeraar. Het geld van de polishouders was daardoor minder goed beschermd. DNB eiste daarom dat Delta Lloyd nieuw vermogen zou aantrekken om zijn reserves aan te vullen.

De beurskoers zakte als gevolg van het slechte nieuws in. Eind juli 2015 was het aandeel 16 euro waard, eind 2015 nog maar 5,50 euro. Afgelopen vrijdag sloot de koers op 5,30 euro. Een dubbeltje onder het bod van de beoogde nieuwe eigenaar NN. Het is nu afwachten of de huidige aandeelhouders hun stukken willen verkopen aan NN. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Mede-eigenaar Christiaan Kraan bezig met een klavecimbel voor een muziekschool in IJsland.

In de luwte van het grote geld zingen de klavecimbels van Amir en Kraan een fijnbesnaard protest

Amsterdam floreerde dankzij de diversiteit aan kleine bedrijfjes. Nu is er amper plaats voor ze. Na hun gedwongen vertrek uit de Havenstraat vonden klavecimbelbouwers Amir en Kraan met enig geluk nog werkruimte in de stad.

Werkoverleg bij Hospi Housing, waar ze werken met kunstmatige intelligentie. Tweede van links oprichter Joost Bokker, uiterst links Vera Harsnyi, midden Pavla Shvetcova en uiterst rechts Flavia Gkioka.

AI-medewerker 'Sarah' doet nu zelfstandig de socials: 'Dit is wel een beetje creepy'

Ruim een jaar na de introductie van ChatGPT is AI niet meer weg te denken van de Nederlandse werkvloer. Inmiddels bestaat er zelfs een autonome AI-werknemer: Sarah.

Directeur Pieter Cnossen vakorganisatie CGMV wil het ledenverlies ombuigen naar ledengroei.

Vakorganisatie richt zich op christelijke goede doelen: 'Medewerkers werken soms onder minimumloon'

De christelijke vakorganisatie CGMV gaat zich op een nieuwe doelgroep richten: christelijke organisaties zonder winstoogmerk. ‘Daar heerst veel bevlogenheid, maar voor werknemers wordt vaak niet goed gezorgd.’

De goudprijs breekt record na record

De goudprijs slaat op hol, maar waar komt die goudkoorts opeens vandaan?

De goudprijs breekt record na record, en dat is niet per se vrolijk nieuws. Goud geldt namelijk als verkapte verzekeringspolis tegen oorlogen, crises en ander onheil. Vier redenen waarom mensen plotseling goudstaven hamsteren.

Een ov-bus van Van Hool. De Vlaamse vervoerder De Lijn koos onlangs voor goedkopere bussen uit China.

Familievete en 'typisch Belgisch probleem' zetten streep door 2.400 banen Vlaamse bussenbouwer

Het Vlaamse dorp Koningshooikt draait al 77 jaar om de busfabriek Van Hool, die mede door een ruzie tussen de erfgenamen van de oprichter in financiële nood verkeert. Een faillissement lijkt onafwendbaar.

Autospotters op de Brink in Laren. Samen met Bloemendaal en Heemstede is Laren de gemeente waar rijke inwoners het vaakst een eenzijdige leefwereld hebben, en dus vooral andere rijken ontmoeten.

Arm en rijk leven ontmoeten elkaar steeds minder. Behalve op de Biblebelt. 'Daar zijn contacten minst eenzijdig'

Arm en rijk in Nederland komen elkaar steeds minder tegen, stelt het SCP. Dat verkleint de kansen van de laagste inkomens en vergroot de vooroordelen over en weer. Opvallend genoeg speelt dat op de Biblebelt minder.