Luister naar

Philips schrapt ‘kwakzalverworkshop’

Nieuws
Philips schrapt een workshop over ‘energetische geneeskunde’, na beschuldigingen dat het bedrijf zich bezig zou houden met kwakzalverij.
Aliëtte Jonkers redactie vk
dinsdag 25 oktober 2016 om 03:00

Amsterdam

De workshop met de titel ‘Energy Medicine meets technology’ zou woensdag plaatsvinden. Het thema was een combinatie van eeuwenoude Oosterse geneeswijzen en moderne technologie, zoals kleurlichttherapie.

Energetische geneeskunde richt zich op het voorkomen en behandelen van ziekte door ‘onbalans in het menselijke energiesysteem’ te herstellen. Vier sprekers, van wie twee uit het buitenland, zouden woensdag een presentatie geven. Na kritische publicaties van Skepsis – een stichting die pseudowetenschappelijk onderzoek aan de kaak stelt – is de workshop geannuleerd.

Volgens Philips-woordvoerder Marianne Nouwens was de speciale website over de workshop ‘per ongeluk extern gezet’. ‘Het ging om een kleine, verkennende sessie. Daar gaan we nu niet mee door, omdat we niet willen dat het extern een ding is. Ik wist zelf niet eens van het bestaan van de workshop.’ Het bedrijf wil niet inhoudelijk ingaan op de kritiek van Stichting Skepsis dat Philips zich bezighoudt met ‘pseudowetenschappelijke onzin’. Skepsis onderzocht de achtergrond van de uitgenodigde sprekers. Twee van hen waren betrokken bij de ontwikkeling van de I-tronic, een apparaat voor elektroacupunctuur. De technologie zou zijn gebaseerd op kennis die opgedaan was in het Russische ruimtevaartprogramma, het zogenaamde Prognos-systeem.

nooit van gehoord

Stichting Skepsis deed navraag bij het instituut dat biomedisch onderzoek doet voor het ruimtevaartprogramma. ‘Daar hadden ze echter nog nooit van de uitvinder Zagriadski gehoord en ook niet van het Prognos-systeem. Dit blijkt een verzonnen verhaal’, aldus Pepijn van Erp van Stichting Skepsis op de website kloptdatwel.nl. Een van de afgezegde sprekers, Mauk den Boer van het bedrijf Raymedy, is teleurgesteld dat de bijeenkomst bij Philips niet doorgaat. Ook hij was betrokken bij de I-tronic. Hij zegt dat de Stichting Skepsis zich richt ‘op details die er niet toe doen’. Zijn bedrijf heeft onder meer een app ontwikkeld waarmee gebruikers via hun smartphone hun energiebanen zouden kunnen meten en behandelen. ‘Wij onderzoeken de ervaringen van patiënten en laten die voor zich spreken. In Nederland is de medische wereld te eenzijdig bezig. Chinese ziekenhuizen doen hier bijvoorbeeld wel serieus onderzoek naar.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Tata-staalfabriek in IJmuiden deze week vanbinnen.

Kabinet zet in op vergroeningsplan voor Tata, dat schatkist tot 2,5 miljard kan kosten

Tata Steel moet blijven bestaan en het kabinet wil op korte termijn met het bedrijf om de tafel om afspraken te maken over versnelde vergroening. Dat mag 2,5 miljard euro kosten.

Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'