Luister naar

Mierenegels belangrijk voor Australische bodem

Nieuws
Mierenegels zijn uitgerust met een kleine versnellingsmeter. Toen bleek hoe nuttig ze waren.
René Fransen
zaterdag 22 oktober 2016 om 03:00
Een mierenegel woelt veel grond om.
Een mierenegel woelt veel grond om. Christine Cooper

De mierenegel scharrelt zijn kostje bij elkaar door termieten en mieren uit te graven en op te likken met zijn lange tong. Daarbij woelt het diertje de bodem op grote schaal om.

Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van biologen en ingenieurs, waarbij mierenegels zijn uitgerust met een kleine versnellingsmeter. Die registreert de bewegingen van het dier. De miereneter kan relatief grote afstanden afleggen. In de zomer, wanneer de omstandigheden alleen in de avond- en ochtendschemering geschikt zijn voor het zoeken van voedsel, verplaatst het dier zich met zo’n 60 centimeter per seconde, ongeveer de maximaal haalbare snelheid.

Ook bleek dat de dieren 12 procent van hun tijd besteden aan graven. De metingen wezen uit dat een mierenegel zichzelf in een minuut helemaal onder een laag aarde en bladeren kan werken. Daarvoor moeten ze hun eigen lichaamsvolume aan materiaal verplaatsen, ongeveer zo’n 3200 kubieke centimeter.

De onderzoekers schatten dat één mierenegel per jaar 204 kubieke meter grond omwoelt. Anders gezegd: twaalf van deze ruim drie kilo zware zoogdieren verplaatsen per jaar een hoeveelheid grond en strooisel die een compleet olympisch zwembad kan vullen.

Daarmee zijn de mierenegels zeer belangrijk voor de conditie van de bodem in Australië. Het goede nieuws is dat de mierenegels van alle oorspronkelijk in Australië wonende zoogdieren het minst te lijden hebben gehad van de import van Europese dieren op het continent. Andere bodem-omwoelende soorten zijn uit grote delen van het land verdwenen. ?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Oud en nieuw zou mogelijk al in 2025 of 2026 een seconde eerder zijn.

Door klimaatverandering tolt de aarde minder rap om haar as, met gevolgen voor de wereldwijde tijdmeting

De aarde draait steeds sneller om haar as, maar klimaatverandering remt dat af, blijkt uit analyse. Tijdexperts zijn opgelucht: het moment dat zij een seconde van de universele klok moeten halen, laat nu langer op zich wachten.

De duivelsrog staat op de VN-lijst van met uitsterven bedreigde trekdiersoorten. Op die lijst scoren vissen hoog: maar liefst 97 procent van de vissoorten loopt sterk in aantal achteruit.

VN-rapport over migrerende dieren weinig opbeurend: meer soorten in gevaar en uitstervingsgolf dreigt

Een op de vijf bedreigde diersoorten, is de afgelopen twintig jaar nog dichter bij uitsterven beland. Dat komt voornamelijk door landbouw, overbevissing en verlies of versnippering van hun leefgebied.

Charles Picavet lijdt aan een zeldzame zwellingsziekte en is enorm geholpen met ‘crispr-cas’, de razendsnelle ‘knip-en-plak’-techniek voor DNA. Foto onder: Picavet als jongeman, met gezichtsoedeem.

Bij eerste Nederlander die nieuwe gentherapie krijgt, verdwijnt zwellingsziekte meteen

Tien patiënten die levenslang gebukt gingen onder een erfelijke zwellingsziekte, zijn daar op slag vanaf dankzij één infuus met een nieuwe, experimentele gentherapie. Onder hen twee Nederlanders.

Een ondergelopen straat nabij het Markermeer. ‘Het is echt een bijzonder jaar geweest.’

KNMI: 2023 was het natste jaar ooit, maar tegelijk ook een van de droogste

Het natste jaar ooit in ons land gemeten, was ook een van de droogste. Niet eerder viel er in een jaar zoveel neerslag (ruim een meter!) als in 2023. Maar begin zomer tobde iedereen over de droogte.

Elon Musk

Breinbedrijf Elon Musk plaatst voor het eerst implantaat in de hersenen van een mens

Na eerdere, omstreden, proeven bij apen heeft Elon Musks bedrijf Neuralink nu voor het eerst een implantaat in de hersenen van een mens geplaatst. Zo’n brein-computer-interface helpt bij het uitlezen van hersensignalen.

Uniper wil de kolengestookte energiecentrale op de Maasvlakte de komende jaren omvormen tot een productielocatie van groene waterstof.

'Waterstof is een soort duizenddingendoekje' Maar waar hebben we het precies voor nodig?

De Nederlandse overheid is druk bezig met het afsluiten van contracten voor de levering van waterstof. Deze zomer kwam er een overeenkomst met Spanje, eind november met enkele Golfstaten.