Luister naar

Rotterdam wil anticonceptie kunnen verplichten

Nieuws
Ouders die vanwege hun verslaving, psychische problematiek of leefsituatie niet in staat zijn tot verantwoord ouderschap, moeten worden verplicht tijdelijk voorbehoedsmiddelen te gebruiken.
Peter de Graaf redactie vk
zaterdag 1 oktober 2016 om 03:00

Rotterdam

Dat vindt de Rotterdamse jeugd- en zorgwethouder Hugo de Jonge (CDA). Hij gaat zich hard maken voor zo’n wettelijke maatregel. ‘Sommige kinderen hebben het recht om niet geboren te worden’, stelt De Jonge bij de start van een stedelijk project om ‘kwetsbare ouders’ via intensieve gesprekken en met lichte drang te bewegen op vrijwillige basis anticonceptie te gebruiken. Het is een methodiek die in Tilburg succesvol is gebleken: daar is de afgelopen twee jaar 80 procent van de doelgroep overgegaan op adequate vrijwillige anticonceptie, vooral via spiraaltje of hormonaal implantaat in de arm.

Maar er zullen altijd vrouwen zijn die dat niet willen. Die hebben soms al verscheidene kinderen gekregen, die allemaal uit huis zijn geplaatst, maar ze blijven zwanger worden. ‘Soms gaan ze net zo lang door tot ze er eentje mogen houden’, aldus De Jonge. ‘De frustratie bij hulpverleners is groot. Iedereen heeft er buikpijn van en vindt het onverantwoord, maar niemand kan er iets tegen doen.’ Daarom wil hij, samen met anderen, een maatschappelijke discussie uitlokken over verplichte anticonceptie voor ‘onmachtige ouders’ – meestal alleenstaande vrouwen met een ernstige verslavings- of psychiatrische problematiek of verstandelijke beperking, of een combinatie daarvan.

maatwerk

Het is een juridisch en ethisch gevoelig onderwerp dat eens in de zoveel jaar wordt aangekaart. Het heeft echter nimmer tot een concreet wetsvoorstel geleid. Want door critici werd die discussie vaak verengd tot: mogen ouders met het syndroom van Down of een andere verstandelijke beperking geen kinderen meer krijgen? Volgens de Tilburgse hoogleraar jeugd- en familierecht Paul Vlaardingerboek, al jaren voorstander van verplichte anticonceptie, gaat het daar helemaal niet om. ‘Er zijn ouders met het syndroom van Down die prima ouders kunnen zijn’, zegt hij. ‘Het gaat om kwetsbare ouders, niet om verstandelijk gehandicapte ouders. Het is maatwerk en het is altijd de rechter die daarover moet oordelen op basis van de omstandigheden, net zoals een rechter dat nu al doet bij een uithuisplaatsing.’

Het recht van individuen op gezinsvorming is beschermd in zowel nationale wetten als internationale verdragen. Ook is iedereen baas over zijn eigen lichaam en mag de overheid niets doen met je lichaam als je dat niet zelf wilt, zo staat in de grondwet.

Maar er is geen wettelijke regeling die gericht is op het voorkomen van zwangerschap in geval van ‘aantoonbaar onverantwoord ouderschap’. CDA-wethouder De Jonge denkt dat de tijd rijp is voor een wettelijke maatregel, die alleen gerechtvaardigd is als alle andere middelen van drang ontoereikend zijn gebleken. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.

Anniek Pheiher leidt een trainingssessie voor activistische beleggers bij The Field in Leiden.

Klimaatactivistische beleggers trainen voor de confrontatie met CEO's: 'Ik wil ja of nee horen'

In de aanloop naar het aandeelhoudersseizoen stoomt Milieudefensie honderden klimaatactivisten klaar om een duurzamer beleid af te dwingen bij bedrijven. Actrice Anniek Pheifer traint de activistische beleggers.