Luister naar

Hoe minder melk, hoe meer geld

Nieuws
Boeren kunnen geld gaan verdienen aan een kleinere melkproductie. Een noodgreep, want als het mestoverschot zo groot blijft, moet de veestapel in 2018 mogelijk drastisch worden ingekrompen.
Jonathan Witteman redactie vk
dinsdag 20 september 2016 om 03:00
Koeien in Appeltern voor het eerst – na wat oponthoud – naar de wei.
Koeien in Appeltern voor het eerst – na wat oponthoud – naar de wei. Marcel van den Bergh

Amsterdam

FrieslandCampina gaat boeren geld betalen voor de liters melk die ze niet produceren. Met deze bonus hoopt het grootste Nederlandse zuivelbedrijf de hoeveelheid koeienmest omlaag te brengen, want in mest zit fosfaat, en daarvan is er te veel in Nederland. FrieslandCampina betaalt melkveehouders daarom vanaf volgende maand een halfjaar lang 10 cent voor elke minder geproduceerde liter koemelk. Melkveehouders kunnen daarmee in totaal 24 cent per liter niet geproduceerde melk krijgen, want de bonus van FrieslandCampina komt boven op de al eerder door de Europese Unie aangekondigde tegemoetkoming van 14 cent per liter, zo liet FrieslandCampina zondag weten. Met 24 cent per liter is het niet produceren van melk bijna even lucratief als het wel produceren van melk, want de zuivelcoöperatie FrieslandCampina betaalt haar 19.000 leden-melkveehouders iets meer dan 26 cent per liter gewone melk.

De bonussen op niet produceren zijn nodig omdat Nederland veel meer fosfaat produceert dan de EU toestaat. Sinds de afschaffing van de melkquota op 1 april vorig jaar – oftewel ‘bevrijdingsdag’, aldus de zuivelsector destijds – zijn veel boeren fors meer koeien gaan houden. De melkprijs is bovendien erg laag, wat boeren ertoe heeft aangezet nog meer melk te gaan produceren om nog een goede boterham te kunnen verdienen. Zoals tegenstanders van de quotumafschaffing al hadden voorspeld, is het resultaat van de maatregel een overdosis koeienmest en fosfaat. Een probleem, want Nederland geniet in Brussel al een privilege, de zogeheten ‘derogatie’, waardoor Nederlandse boeren hun grond 20 procent meer mogen bemesten dan buitenlandse collega’s. Dit cadeau zou in 2018 kunnen verdwijnen als Nederland zich niet aan de fosfaat-regels houdt, wat zou betekenen dat Nederlandse boeren afscheid moeten nemen van een flink deel van hun koeien.

Om dit te voorkomen, en om de schamele melkprijzen weer wat op te stuwen, gaat FrieslandCampina melkveehouders dus compenseren voor elke liter melk die ze minder produceren dan voorheen. Het zuivelbedrijf, veruit de grootste speler op de Nederlandse zuivelmarkt, heeft 15 miljoen euro beschikbaar voor melkveehouders, wat tot een vermindering van de melkproductie met 150 miljoen liter moet leiden.

noodgreep

‘Een noodgreep’, zegt melkveehouder en FrieslandCampinaleverancier Jack Rijlaarsdam uit Stompetoren. Hij verwacht dat vooral boeren van de tegemoetkoming zullen profiteren die toch al van plan waren minder melk te produceren dan vorig jaar. Zelf gaat Rijlaarsdam ook gebruikmaken van de regeling. ‘Als het geld voor het oprapen ligt, laat ik het niet liggen. Ik produceer toch al iets minder melk dan vorig jaar. Door alle perikelen rond fosfaat hebben we onze uitbreidingsplannen even in de ijskast gezet.’

Rijlaarsdam benadrukt wel dat het voor hem en de andere FrieslandCampinaleden bijna een vestzak-broekzak-operatie is. De 15 miljoen euro die het zuivelbedrijf beschikbaar heeft gesteld gaat deels weer af van de winstuitkering die Rijlaarsdam en zijn collega’s ontvangen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'

Bedrijfsterrein van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven.

Kabinet probeert uit alle macht de chipindustrie in Nederland te houden

Het demissionaire kabinet loopt zich het vuur uit de sloffen om de Nederlandse chipindustrie comfort te bieden. ASMI, NXP en paradepaard ASML dreigen namelijk hun koffers te pakken.