Luister naar

TV Vooraf: 'Praten, praten, geen actie'

Nieuws
Het vernieuwde Brandpunt, met presentatrice Sacha de Boer, komt vanavond met een aangrijpende reportage over een jonge Nederlandse Yezidi-studente die zich het lot van haar volk aantrekt en in actie komt om hulp te bieden.
Harco Ploegman Harco Ploegman
dinsdag 6 september 2016 om 03:00
TV Vooraf: 'Praten, praten, geen actie'
TV Vooraf: 'Praten, praten, geen actie' kro-ncrv

De 27-jarige Pari Ibrahim is een Yezidi-vrouw, die in Nederland opgegroeid is. Als klein meisje vlucht ze met haar ouders naar Nederland. Als ISIS twee jaar geleden de Yezidi’s in het noorden van Irak wil uitroeien, trekt ze zich het lot van haar volk aan. Ze geeft haar baan op en zet haar studie stop. Vanuit haar studentenkamer richt Ibrahim een stichting op, verzamelt internationale bestuursleden en gaat op zoek naar geldschieters. Uiteindelijk trekt ze naar Noord-Irak en gaat vanuit een van de vluchtelingenkampen getroffen Yezidi’s helpen. Een jaar na aankomst is er nu een plek waar gevluchte Yezidi’s hulp en onderwijs krijgen, maar ook geestelijke bijstand in het verwerken van hun trauma’s. De vluchtelingen vertellen traumatische verhalen. Zo vertelt de 23-jarige Ghatun dat ze ‘de hele dag werd verkracht’. ‘We waren eigenlijk niet in leven’, vertelt ze. De vrouwen werden soms voor een pakje sigaretten doorverkocht of op feestdagen als een soort cadeau aan andere ISIS-strijders gegeven. Ghatun vertelt dat ze meer dan tien keer is doorverkocht. Toen vijf strijders een medegevangene sloegen, haar kindje afpakten en dreigden dat ook bij Ghatun te doen, pakte zij haar kinderen en wist ze te ontsnappen. Ook heeft de stichting onderwijzers aangesteld die de kinderen in het kamp nu lesgeven. Pari Ibrahim neemt Brandpunt-verslaggever Hans van de Steeg mee naar Sinjar en de omliggende dorpen, het gebied waar de Yezidi’s woonden. Sommige dorpen zijn intussen bevrijd, anderen niet. De trip is dus niet zonder risico’s. De verslaggever en Ibrahim bezoeken het inmiddels bevrijde dorp waar Ghatun vroeger woonde. Veel huizen zijn kapotgeschoten. Dat geldt ook voor de stad Sinjar, waar ze later doorheen rijden. De stad ligt volledig in puin en de strijd om de stad gaat nog door. Maar mensen proberen er ook weer hun leven op te pakken, zo is te zien, ondanks de explosies die nog regelmatig te horen zijn. Onder begeleiding van Koerdische Peshmerga-soldaten bekijken ze ook de plekken met massagraven. Er liggen talloze doodgeschoten Yezidi-mannen. Dan wordt het Pari teveel. Luid snikkend valt ze op de grond. Gelukkig houdt de camera gepaste afstand. Het zit Pari vooral hoog dat de internationale gemeenschap geen actie onderneemt. ‘Er komt hier niemand om onderzoek te doen. Het is alleen maar praten, praten, praten, maar actie blijft uit.’ Maar Pari is nog niet klaar met haar missie. Ze is nu van plan haar hulpprojecten uit te breiden naar andere vluchtelingenkampen. ‘Ik wil laten zien: je kúnt echt iets doen en helpen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Pieter Derks tijdens zijn voorstelling 'Zo goed als nieuw'.

Pieter Derks doet dit jaar de oudejaarsconference op NPO 1. 'Altijd een droom geweest'

Het is de eerste keer dat Derks op televisie een oudejaarsconference verzorgt. De 39-jarige komiek schreef één keer eerder een conference. Dat was in 2013 voor NPO Radio 1.

Het mediapark in Hilversum. In het plan van aanpak erkent de NPO dat de omroepwereld niet voor iedereen een veilige werkplek is geweest.

NPO gaat slachtoffers grensoverschrijdend gedrag nazorg bieden met psychologen en coaches

De NPO reageert met het plan van aanpak op het in februari verschenen onderzoeksrapport van de commissie-Van Rijn. Zo krijgen slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag nazorg.

Hilbrand Rozema.

ND-journalist Hilbrand Rozema genomineerd voor journalistieke prijs De Tegel. 'Ben er beduusd van'

Journalist Hilbrand Rozema van het Nederlands Dagblad is genomineerd voor De Tegel, de belangrijkste Nederlandse prijs voor journalistiek.

De Britse prinses Catherine heeft een foto van haar en haar kinderen gemanipuleerd. 'Het grote gevaar van nepbeelden is dat mensen straks niets meer geloven.'

Waarom Kate Middleton sjoemelt met haar familiefoto en hoe je dit kunt ontmaskeren

Hoe gelukkig is de Britse prinses Catherine met haar kinderen? Heel gelukkig, toont een recente foto. Maar de prinses heeft gesjoemeld met Photoshop en is daarin niet de enige. Vijf tips om dit gerommel te ontmaskeren.

David Cohen moet kiezen wie van deze mensen hij redt en wie niet

Van kwaad tot veel erger: nieuwe serie over de duivelse dilemma's van De Joodse Raad

Hoelang kun je samenwerken met het kwaad 'om erger te voorkomen'? Pierre Bokma speelt David Cohen in de nieuwe historische dramaserie van de EO: De Joodse Raad. Bokma: 'Cohen koos om Satan in de ogen te kijken.'

Theo Maassen in juli 2023 aan de tafel van het VPRO-interviewprogramma Zomergasten.

Samenwerking Theo Maassen en VPRO stopt na berichten over privéleven presentator

Theo Maassen stopt als presentator van het VPRO-interviewprogramma Zomergasten. Dit naar aanleiding van de ophef die is ontstaan na een publicatie over Maassens privéleven in het weekblad Privé.