Luister naar

Veel Turks-Nederlandse politici in spagaat

Nieuws
Slechts een kwart van de Turks-Nederlandse politici veroordeelt de zuiveringen na de couppoging in Turkije openlijk.
Aaldert van Soest Aaldert van Soest
donderdag 1 september 2016 om 03:00

Den Haag

Dat blijkt uit een rondvraag van Nieuwsuur onder tientallen Nederlandse volksvertegenwoordigers van Turkse afkomst. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan beschouwt de islamitische geleerde Fethullah Gülen als aanstichter van de coup in juli. Sindsdien heeft hij veel Gülen-aanhangers ontslagen of opgesloten. Bijna twee derde van de Turks-Nederlandse politici wil zich niet uitspreken over de zuiveringen, ook al keuren hun partijen die af. Er zijn enkele politici die begrip kunnen opbrengen voor de zuiveringen. Deze politici zijn lid van de PvdA, de partij met de meeste Turkse Nederlanders.

PvdA-Statenlid Bayram Erbisim uit Middelburg wil niet spreken van een zuivering in Turkije. ‘Het is een noodtoestand waarbij ze mensen proberen te vinden die de coup hebben gepleegd.’

te complex

Veel politici spreken weliswaar geen openlijke steun uit voor de maatregelen van de Turkse regering, maar vinden het ook lastig om iets over de nasleep van de coup te zeggen. ‘Het is te complex. De berichtgeving is te gepolariseerd’, reageert een Statenlid van GroenLinks.

Het Zuid-Hollandse Statenlid Metin Çelik, oud-Kamerlid voor de PvdA, zegt tegen zuiveringen te zijn, maar voegt eraan toe dat hij eerst het onderzoek wil afwachten. ‘Ik ben een Turkse Nederlander. Ik kijk ook naar het nieuws in Turkije, ik zie andere beelden, ik zie ander bewijsmateriaal’, verklaart hij. Turkije-deskundige Erik-Jan Zürcher legde woensdagavond in Nieuwsuur uit dat veel Turks-Nederlandse politici in een spagaat zitten. ‘Ze weten zich geen raad met hun positie als Nederlands politicus en vertegenwoordiger van een Turkse gemeenschap, waar heel andere opvattingen heersen.’

Er zijn ook volksvertegenwoordigers die zich wel uitspreken tegen de maatregelen van Erdogan. Dat zijn met name SP-politici van Koerdische afkomst. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Maarten van Ooijen demissionair Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komt deze zomer met een wetsvoorstel voor de invoering van een eigen bijdrage in de jeugdzorg.

Kabinet maakt plannen voor invoering van 'stevige eigen bijdrage' in de jeugdzorg

Volgens demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) is de enige manier om een extra bezuiniging in de jeugdzorg te voorkomen de invoering van een eigen bijdrage. Deze zomer komt hij met een wetsvoorstel.

Steven van Weyenberg voorafgaand aan de presentatie van de Voorjaarsnota 2024.

Kabinet verricht in Voorjaarsnota hoofdzakelijk reparatiewerk. 'Terughoudendheid past bij nieuw beleid'

Het demissionaire kabinet gebruikt de lentebegroting voor het wegwerken van achterstallig onderhoud. Voor asielzoekers, de gedupeerden van de toeslagenaffaire en de Groninger aardbevingen worden er miljarden euro’s extra uitgetrokken.

'Een boze meneer duwde mij onlangs bij het instappen tegen de treinwand aan', vertelt hoofdconducteur Lucienne van Eijsden.

Wat doe je als reiziger bij een onveilige situatie in de trein? 'Zorg dat je een goede getuige bent'

Het aantal geweldsincidenten in de trein neemt toe. ‘Naast dat het ontzettend stom voelt, is het ook beangstigend’, zegt hoofdconducteur Jan de Jonge. Wat kun je als treinreiziger doen als er iets in jouw coupé gebeurt?

Gestrande reizigers komen aan in Eindhoven nadat ze lang in Israël vastzaten na de aanval van Hamas op 7 oktober.

Ben ik nog verzekerd op vakantie in Israël? Vier vragen over het nieuwe rode reisadvies

Buitenlandse Zaken veranderde het reisadvies voor heel Israël en de Palestijnse gebieden van oranje naar rood. Reis niet naar Israël is het devies. Waar moet je rekening mee houden als je nu richting Israël reist?

Prins Bernhard (m) ontmoet de zojuist bevrijde vrouwen in Grijpskerk.

De Duitsers wilden niet dat deze vrouwen werden bevrijd. Dus deden ze dit met hen, tot voorbij Grijpskerk

Aan het eind van de oorlog zaten er in kamp Westerbork meer dan honderd vrouwelijke verzetsstrijders gevangen. Vlak voor de komst van de bevrijders namen de Duitsers hen mee, de nacht in.

Eddy Boevink tijdens een eerdere reis naar Israël, op de Olijfberg in Jeruzalem.

Eddy zou maandag naar Israël vliegen met 14 kilo stroopwafels. Nu is zijn vlucht geannuleerd

Hij zou maandag naar Israël vliegen voor vrijwilligerswerk. Het rode reisadvies stopt hem niet. Eddy Boevink wacht geduldig op de eerstvolgende vlucht. ‘Het is God die het verlangen naar Israël in mijn hart heeft gelegd.’