Luister naar

‘Trump moet rijpen, ook als christen’

Nieuws
Amerikaanse politici zijn niet benauwd om tijdens toespraken God te noemen. ‘One nation under God’, is populair. Vaak wordt deze leuze gecombineerd met het feit dat ‘wij het beste land van deze wereld zijn’. Trump liet dat donderdagavond na.
Riekelt Pasterkamp
zaterdag 23 juli 2016 om 04:00
George Engelbach, dubbelganger van de vroegere Amerikaanse president Abraham Lincoln, vindt dat de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump best wat meer over God en zijn geloof mag spreken.
George Engelbach, dubbelganger van de vroegere Amerikaanse president Abraham Lincoln, vindt dat de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump best wat meer over God en zijn geloof mag spreken. Riekelt Pasterkamp

Cleveland

Nu Donald Trump officieel kandidaat is voor de Republikeinen, moeten christenen kleur bekennen. Geven ze hun stem aan de 70-jarige miljardair die drie keer is getrouwd en zelden een kerk van binnen ziet, of aan de ruimdenkende Hillary Clinton? Of blijven ze thuis en maken ze liever geen keus?

Voor de christelijke auteur Eric Metaxas is het duidelijk: ‘Als Hillary Clinton president wordt, krijgen we geen tweede kans. Ze zal liberale rechters in het Hooggerechtshof benoemen.’ De nieuwe president moet in ieder geval een, en misschien snel meer rechters benoemen. Die zitten voor het leven. Republikeinen hameren erop dat de afgelopen februari overleden conservatieve rechter Antonin Scalia dertig jaar geleden door president Ronald Reagan werd benoemd.

Metaxas denkt niet dat Trump Amerika kan redden. ‘Hij leidt ons wel weg van de afgrond, zodat we kunnen nadenken over de toekomst van ons land. Onder Hillary gaan we richting afgrond.’ Christenen mogen op 8 november niet thuisblijven, vindt de auteur. ‘Dan werken we mee aan de overwinning van Clinton.’

dubbelganger

Op de Republikeinse Conventie in Cleveland liep deze week een dubbelganger rond van Abraham Lincoln, de zestiende president van de Verenigde Staten. De conservatieve lutheraan uit Hillsboro (Missouri) is vader van drie kinderen en zes kleinkinderen. Hij diende in het leger, in de kerkenraad en is gepensioneerd metaalwerker. Wat de politiek betreft, is zijn credo dat ‘lokale mensen de beste beslissingen nemen voor hun scholen en leefgemeenschappen’.

George Engelbach (75), zo heet de Lincoln-adept. ‘Toen ik mijn baard liet groeien, zeiden mensen dat ik op hem leek.’ Lincoln (in het Witte Huis van 1861 tot 1865) is ‘de beste president die we als Verenigde Staten ooit hebben gehad en waarschijnlijk zullen we er nooit meer zo een krijgen’, is de overtuiging van Engelbach. Hij heeft moeite met Donald Trump, de extravagante zakenman en showfiguur zonder politieke ervaring, die na ruim een jaar campagnevoeren en het verslaan van zestien medestanders donderdagavond de nominatie aanvaardde van de Republikeinse Partij voor het presidentschap.

‘De beste mens die ooit heeft bestaan, is aan het kruis gehangen’, is de overtuiging van Engelbach. ‘Wij zullen het moeten doen met de man die we hebben. Je kunt alleen maar spelen met de kaarten die je in handen hebt.’

New York en Hillsboro liggen niet alleen zestienhonderd kilometer uit elkaar, het is ook het verschil tussen een stad die nooit slaapt aan de oostkust en een rustig platteland, het verschil tussen keiharde zakenlui en hardwerkende boeren. Wat de inwoners delen zijn de zorgen over veiligheid, economie en onderwijs.

Zijn land glijdt af van een constitutionele democratie naar een constitutionele republiek, vindt Engelbach. ‘Dat moeten we stoppen.’ Trump moet rijpen, erkent hij. ‘Ook als christen. Hij mag best meer over God en zijn geloof spreken.’ De verkiezing van de president is één, het vervangen van de rechters in het Hooggerechtshof is twee. ‘Dat raakt onze kinderen en kleinkinderen voor de komende dertig jaar. Via Trump is het christelijk geluid gegarandeerd. Als we hem niet in het Witte Huis krijgen, verliezen we het land.’ <

geen woord van Donald Trump over God

Geen woord in de speech van Donald Trump donderdagavond over God of het geloof. Hij dankte wel de religieuze gemeenschap voor haar steun. ‘Ik weet niet of ik het verdien.’

Zijn running-mate Mike Pence liet woensdagavond juist nog weten christen, conservatief en Republikein te zijn en iedere dag te bidden.

Vijf kwartier duurde de speech waarmee Trump zijn nominatie van de Republikeinse Partij aanvaardde om de volgende president van de Verenigde Staten te worden. Trump hield een gitzwart verhaal over de gevaren die de Verenigde Staten in- en extern bedreigen, zoals misdaad, immigratie en de terreurorganisatie ISIS. ‘Ons land gaat gebukt onder criminaliteit en armoede.’

Volgens Trump laat president Obama het land achter met een staatsschuld van 19 biljoen dollar. ‘Onze wegen en bruggen vallen uit elkaar, onze luchthavens verkeren in een derdewereldtoestand en 43 miljoen Amerikanen maken gebruik van voedselbonnen.’

Trump wil de kandidaat van ‘law and order’ (orde en gezag ) zijn. Hij herhaalde zijn pleidooi om een muur te bouwen om de toestroom van illegalen te stoppen. ‘Vanaf 20 januari 2017 wordt de veiligheid hersteld.’ Het is de dag waarop de nieuwe president van de Verenigde Staten aantreedt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.

Een van de verdachten van het bloedbad in de Crocus City Hall in Moskou wordt de rechtszaal in gebracht.

Onder Poetin is het taboe op martelen verdwenen, blijkt na het bloedbad in Moskou

‘Prima kerels!’, prees Dmitri Medvedev de agenten die vier verdachten van de terreuraanslag in Moskou oppakten. Maar de huidig ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad sprak met geen woord over de heftig toegetakelde verdachten.