Luister naar

Kamer verdeeld over aanpassing partijsubsidie

Nieuws
Klassieke volkspartijen als CDA, PvdA en VVD kampen met dalende ledenaantallen, waardoor ze ook steeds minder subsidie ontvangen. Maar de roep om wijziging van het systeem van partijfinanciering, krijgt niet overal bijval.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
woensdag 4 mei 2016 om 03:00

Den Haag

Zo liet SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf dinsdag weten dat zijn partij geen extra subsidie hoeft. ‘Partijen moeten gewoon leden winnen. En anders eigen broek ophouden’, schreef hij op Twitter, naar aanleiding van de geldzorgen bij CDA, PvdA en VVD. De Volkskrant meldde dinsdag dat die partijen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken aan de bel hebben getrokken. Zij zien hun inkomsten aan twee kanten teruglopen: minder contributie en minder subsidie. Daardoor raken campagnekassen leeg en is er te weinig geld om nieuwe politici op te leiden, klinkt het.

Overigens hangen de partij-inkomsten behalve van ledenaantallen, ook af van het aantal zetels in de Tweede Kamer. Het CDA bijvoorbeeld heeft hierdoor harde financiële klappen gekregen. Had de partij in de hoogtijdagen van Jan Peter Balkenende nog meer dan veertig Kamerzetels, nu zijn dat er dertien. Dat scheelt vele tonnen aan subsidie. Penningmeester Bart van Meijl vindt dat het systeem van partijfinanciering moet worden aangepast. ‘Als je de lijn van de afgelopen jaren met een liniaaltje doortrekt, dan zie je dat we alternatieven moeten gaan verzinnen. Anders krijg je in 2020 een vrijwel onhoudbaar systeem’, aldus Van Meijl tegen de Volkskrant. De CDA’er bepleit een hogere basissubsidie, die minder afhankelijk is van schommelende zetel- en dalende ledenaantallen. ‘Bij zetelverlies of het verlies van leden hoef je dan niet ineens volop te gaan snijden, en bij zetelwinst hoef je je organisatie niet drastisch te vergroten.’

De partijen die meer basissubsidie willen, zeggen dat ze niet alleen voor eigen parochie preken. Ook andere partijen kunnen met dezelfde problemen te maken krijgen, zeggen ze. Toch wordt een eventuele aanpassing van de partijfinanciering niet overal toegejuicht. Behalve de SGP is ook de SP kritisch. ‘Op basis waarvan ga je het grotere vaste deel van de subsidie dan vaststellen?’, vraagt penningmeester Hans van Heijningen zich af in de Volkskrant. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De ministers Carola Schouten en Steven van Weyenberg maandag tijdens het Nationaal Jeugddebat in de Tweede Kamer.

Geroffel en 'woehoes' in de Tweede Kamer: 'We moesten toch van het oude meubilair af'

Het jaarlijkse Nationaal Jeugddebat stond maandag, onder meer, in het teken van misleidende financiële producten. De aanwezige ministers hadden het niet gemakkelijk. ‘Het echte vragenvuur begint nu pas.’

In de ontvangsthal liggen bierviltjes met een foto van SGP-Europarlementariër en lijsttrekker Bert-Jan Ruissen op tafel. ‘Geef Bert-Jan een tweede ronde!’, staat erbij.

Niet alleen het Wilhelmus, maar ook het volkslied van Israël klinkt op de SGP-jongerendag

Is Europa ons de baas of zijn wij Europa de baas? Over die vraag denken ruim vierhonderd jongeren na tijdens de SGP-jongerendag. ‘Als we alles nou wat lokaler zouden organiseren, krijgt de burger veel meer zeggenschap.'

Kamervoorzitter Martin Bosma, voorheen mediawoordvoerder van de PVV, met zijn opvolger Martine van der Velde. Voor een visie op de media verwees zij deze week naar 'de onderhandelingstafel'.

Wilders' weerzin tegen onafhankelijke pers kan een kabinetsformatie met de PVV nog opbreken

Van onafhankelijke pers moet de PVV niks hebben. Dat kan een breekpunt worden in de formatie. En wat het mediadebat ook demonstreerde: een PVV-Kamerlid dat bijna niks zegt, maar de verslaggeving afdoet als ‘mening’.

Betrokkenen zitten aan tafel voor aanvang van een gesprek over de formatie van een nieuw kabinet.

In de formatie is het ieder voor zich: de vier partijen praten nauwelijks nog met elkaar

Na bijna vijf maanden praten wil de liefde tussen PVV, VVD, NSC en BBB maar niet opbloeien. De vier zitten niet eens meer met elkaar aan de onderhandelingstafel. Komt dat kabinet er nog wel?

Op pad met Bas Eickhout door de Brusselse wandelgangen. 'Ursula von der Leyen heeft de Groenen straks écht nodig.'

Met Europarlementariër Eickhout door de wandelgangen. 'Hé schat, wat doe jij met die vrachtwagentjes?'

Bas Eickhout is Nederlands bekendste Europarlementariër, een energiebom die élke Brusselse sluiproute lijkt te kennen. Met zijn GroenLinks-idealen blijkt hij genuanceerder dan dat je op het eerste oog zou denken.

Geert Wilders PVV staat de media te woord in de Tweede kamer.

Waarom Wilders' vijandschap tegen de media de kabinetsformatie kan opbreken

Het mediadebat markeerde een diepe kloof tussen de PVV en de drie partijen die met haar willen regeren. Wilders staat vijandig tegenover de pers, en hij vertrouwt zijn fractieleden nauwelijks vrijheid van spreken toe.