Dierbare Foto: Tonnie van der Klis

Nieuws
Foto’s vangen de tijd. Ze vertellen verhalen en herbergen herinneringen: oude geliefden, een vervlogen jeugd of een favoriete plek. In deze rubriek iedere week een dierbare foto met een verhaal.
Hans Hopman
woensdag 27 april 2016 om 03:00
Dierbare Foto: Tonnie van der Klis
Dierbare Foto: Tonnie van der Klis nd

Tonnie van der Klis (1940) in Oudewater aan de wandel met haar vader Martinus van der Klis. De foto uit circa 1946 is haar dierbaar. Maar als er geen gulle dienstbode was geweest, had ze het kiekje nooit gezien … De bewoonster van Maasland legt het dadelijk uit. Eerst gaat ze terug naar de economische crisis van voor de oorlog: ‘Mijn vader was timmerman. Door de crisisjaren was hij jarenlang werkloos. Met steun van een oom en tante kon vader in 1935 een groentewinkel beginnen en ging hij trouwen.’ Tonnie’s ouders kregen zeven kinderen: vier meisjes en drie jongens. ‘De meisjes moesten alle vier in de winkel helpen en in het huishouden. Van doorleren was geen sprake.’

De vader kijkt vrij ernstig op deze zondagmiddag in de Kapellestraat. ‘Ik denk dat hij het ongepast vond om op zondag gefotografeerd te worden door een straatfotograaf. Gelukkig kocht ons dienstmeisje de foto en daardoor is de foto in mijn bezit.’

Jarenlang heeft ze iedere dag met haar vader groenten gevent. ‘Ik had er geen hekel aan, iedere dag buiten.’ Toen ze achttien jaar was, mocht ze haar rijbewijs halen. ‘Heel bijzonder in die tijd.’ Vader en dochter waren op elkaar gesteld: ‘Toen ik trouwde, zei hij: “Nu gaat het zonnetje bij ons in huis weg!”.’

De winkel in Oudewater bestaat niet meer. ‘Die is later door mijn broer en zijn vrouw overgenomen en op 20 december 2014 gesloten.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Brand Amersfoort dreigt over te slaan naar hoofdkantoor Babboe

Een brand in Amersfoort die dinsdagochtend begon, dreigt over te slaan naar het naastgelegen hoofdkantoor van bakfietsenproducent Babboe. Een woordvoerder van de veiligheidsregio zegt dat de brandweer dit uit alle macht probeert te voorkomen.

Afbeelding

Hoogste temperatuur ooit gemeten in Mexico-Stad

In Mexico-Stad is een meer dan 25 jaar oud temperatuurrecord gebroken. Op maandag werd in de Mexicaanse hoofdstad een temperatuur van 34,2 graden gemeten op het weerstation van Tacubaya. Het vorige record stond op 33,9 graden en werd op 9 mei 1998 gemeten.

Afbeelding

OM eist celstraf tegen frauderende pakketbezorger

Tegen de 27-jarige Miranda W. uit het Friese Sint Jacobiparochie heeft het Openbaar Ministerie dinsdag 36 maanden cel geëist, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, voor verduistering in haar dienstbetrekking als pakketbezorger van DHL en een koeriersdienst die werkte voor PostNL.

Afbeelding

Vluchten KLM uitgeweken en geannuleerd door storing

KLM heeft maandagavond vier vluchten laten uitwijken naar het buitenland in verband met de storing in het Nederlandse luchtverkeersleidingssysteem. Twee vluchten gingen naar Brussel, een naar Luik en een naar Parijs, aldus KLM.

Afbeelding

VK komt met wetgeving tegen seksuele deepfakes

De Britse regering gaat het maken van seksuele deepfakes criminaliseren. Het wordt strafbaar om zo'n expliciete digitale kopie van een persoon te maken zonder dat die toestemming heeft gegeven.

Afbeelding

Reisbranche wil 'flexdagen' rondom schoolvakanties

Reiskoepel ANVR wil meer flexibiliteit rondom de schoolvakanties en roept de formerende partijen op 'flexdagen' mogelijk te maken, om de vakantiedrukte beter te spreiden.