12 februari 2016 om 03:00
Luister naar

Sollen met democratie

Rico Schuurman uit Oosterwolde heeft spijt van zijn scheldkanonnade tegen minister Lodewijk Asscher. De student aan het Drachtster ROC Friese Poort scheldt, naar eigen zeggen, ‘normaal nooit iemand zomaar uit’. Nu de bewindsman hem op Facebook met zijn vlijmscherpe pennetje over de hekel heeft gehaald, komt Rico met een ontboezeming. ‘Toen zat ik alleen achter mijn computer en dan is de drempel lager om verkeerde woorden te gebruiken.’ Hij betoont inkeer en noemt schelden op internet nu laf. Het is dapper dat hij publiek schuld belijdt. Rico heeft zijn vet gehad en zijn les geleerd.

Veel lafbekjes zullen hem dat niet nazeggen en doorgaan met hun anonieme vuilspuiterij. Wat erger is, de grens van schelden naar intimideren en daadwerkelijk bedreigen is flinterdun. Daar kunnen Andries en Anneke Jumelet uit Yerseke van meepraten. Hij is raadslid voor de ChristenUnie en zij zette zich in om vluchtelingen onderdak te bieden in het leegstaande verzorgingshuis Vredelust. Op kerstavond werden ze opgeschrikt door de knal van een strijker tegen hun raam. Daarna volgden eieren. De daders lieten een briefje achter: ‘Yerseke zegt nee tegen azc. Deze keer zijn het nog eieren. Stop met handtekeningenacties.’ De Jumelets deden aangifte bij de politie. De lafhartige aanval op het Zeeuwse echtpaar is helaas geen incident. De vereniging van raadsleden deed onderzoek naar schelden en bedreigen en kwam donderdag met onthutsende cijfers. Zeven procent van de ondervraagde raadsleden (2593 in totaal, dat is 31.1 procent van alle raadsleden) heeft de afgelopen maanden te maken gehad met ‘een vorm van bedreigende bejegening’. In de helft van de gevallen via sociale media, verder face-to-face, telefoon, mail of post.

Het trieste is dat schelden en bedreigen loont. Een fors aantal raadsleden lukt het niet de schouders op te halen en door te gaan. Zeven procent overweegt te stoppen met het raadswerk, nog eens twaalf procent twijfelt of ze wel verder willen met hun democratische werkzaamheden. En het is nog erger. Een op de vijf lokale volksvertegenwoordigers biecht op dat hun functioneren en stemgedrag is beïnvloed door de (verbale) agressie. Deze conclusies zijn onverteerbaar. Als schreeuwers hun zin doordrijven, is dat de bijl aan de wortel van de democratie. Het is hoog tijd dat minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) niet alleen de bedreigde raadsleden telefonisch een hart onder de riem steekt. Hij moet ook laten zien dat je niet straffeloos kunt sollen met de democratie.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
d

Het lijden van kinderen houdt ons een spiegel voor, waar we liever niet in kijken

De uitroep van Jezus 'Mijn God, mijn God, waarom heeft u mij verlaten' is ook van deze tijd. Het is een vraag die niet afgeserveerd moet worden, maar juist ons hart opent voor de pijn van mensen in nood.

nd

Als we nou eens stoppen met vliegschaamte en die vervangen door treintrots?

Het is belangrijk om stil te staan bij wat er allemaal wél bereikt wordt in de strijd tegen klimaatverandering. En dat is best een boel. Ons gedrag is al flink veranderd in de afgelopen jaren.

Afbeelding

Wilders zal Kaag wel dankbaar zijn: zijn gedroomde kabinet kan met een gezonde staatskas aan de slag

Geert Wilders zal Sigrid Kaag wel heel dankbaar zijn. Ze heeft de schatkist in blakende welstand nagelaten voor zijn gedroomde kabinet. Maar naast een gezonde staatskas, vergt regeren een eenheid van visie.

Afbeelding

Een terreurdaad is in Moskou net zo erg als in Parijs. We zijn niet met 'de Russen' in oorlog

De terreuraanslag in Moskou was bijna een kopie van die in het Bataclan-theater in Parijs (2015). Of vinden we deze terreurdaad toch wat minder erg, omdat ‘de Russen’ nu onze vijanden zijn?

Afbeelding

David de Vos is onderdeel van de brede beweging van de 'milde orthodoxie' geworden

De charismatische prediker David de Vos is kerkelijk mainstream geworden. Geen wonder: evangelische en traditionele gelovigen vinden elkaar steeds vaker. Dat is goed voor beide, want ze kunnen veel van elkaar leren.

nd

Kinderen wel/niet vaccineren is een grote verantwoordelijkheid, maar in de eerste plaats van ouders zelf

De vaccinatiegraad daalt; kinderziektes komen weer vaker voor. Maar met een ramkoers vanuit de overheid, die onder meer de VVD voor ogen staat, win je niet het vertrouwen van burgers met vaccinatietwijfel.

commentaar

Defensie is niet alleen een militaire taak, het gaat om de veerkracht van de hele samenleving

Defensie is niet alleen een militaire taak, de verdediging van de democratische samenleving moet door militairen en burgers samen worden gedragen. Maar dat betekent een omslag in het denken, waarmee Europa nu begint.

n

Help de boeren hun schapen te beschermen, maar over het afschieten van wolven moeten we het nu nog niet hebben

Natuurlijk lopen de emoties hoog op als er weer schapen zijn doodgebeten door een wolf. Maar het is echt nog te vroeg om nu al te gaan praten over het afschieten van wolven.

Afbeelding

Houd ruimte open voor water, lucht en horizon, boven het laatste reepje achtertuin van Amsterdam

Het is kortzichtig om de plannen voor enorme bedrijfshallen in de Lutkemeerpolder bij Amsterdam domweg door te zetten, nu we intussen weten wat 'klimaatadaptief bouwen' in dit lage, natte land zou moeten betekenen.