Luister naar

China wil strenger toezicht op internet

Nieuws
De Chinese president Xi Jinping heeft woensdag regeringen opgeroepen tot meer samenwerking bij het reguleren van het internet.
AP
donderdag 17 december 2015 om 03:00

Peking

Xi is een voorstander van strengere controlemiddelen. Activisten vrezen echter dat de vrijheid van meningsuiting in het geding komt.

De Chinese regering houdt het internet nauwlettend in de gaten en heeft, sinds ze in 2013 aan de macht kwam, steeds strenger censuur toegepast. Op een conferentie van internetbedrijven uit China en andere landen, georganiseerd door Peking, riep Xi op tot het opzetten van een ‘beheersysteem’ dat de ‘wensen en belangen van alle landen’ behartigt.

Volgens de president kan controle op internet een bijdrage leveren aan de strijd tegen de misdaad en terrorisme. Ook zou dit zorgen voor een ‘gezonde ontwikkeling’ van het internet.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft techbedrijven opgeroepen geen gehoor te geven aan de oproep van China, omdat dit de vrijheid van meningsuiting in gevaar kan brengen of kan leiden tot mensenrechtenschendingen. ‘Onder het mom van soevereiniteit en veiligheid proberen de Chinese autoriteiten de regels van het internet te herschrijven zodat censuur en controle overal de norm wordt’, aldus Amnesty. ‘Dit is een frontale aanval op internetvrijheid.’

duimschroeven

De Communistische Partij ziet vooral in bedrijven en het onderwijs een rol voor internet. De partij probeert alles te blokkeren wat obsceen of staatsondermijnend is. Ook wordt een poging gedaan websites van mensenrechtenorganisaties, mediabedrijven, zoekmachine Google en sociale media zoals Facebook te blokkeren.

Eerder dit jaar klaagden Chinese academici en zakenlieden dat Peking de duimschroeven zover had aangedraaid dat ze geen toegang hadden tot gegevens die ze nodig hadden voor hun werk. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.

Een van de verdachten van het bloedbad in de Crocus City Hall in Moskou wordt de rechtszaal in gebracht.

Onder Poetin is het taboe op martelen verdwenen, blijkt na het bloedbad in Moskou

‘Prima kerels!’, prees Dmitri Medvedev de agenten die vier verdachten van de terreuraanslag in Moskou oppakten. Maar de huidig ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad sprak met geen woord over de heftig toegetakelde verdachten.