Koken: Oekraïens knoflookbrood
benodigdheden (8 broodjes)
15 gr verse gist of 7 gr gedroogde gist
1 theel. basterdsuiker
225 ml warm water
400 gr bloem en wat extra voor het bestuiven
8 gr fijn zeezout
3 eetl. zonnebloemolie en wat extra voor het invetten
20 gr verse of gedroogde knoflook, geplet
½ bosje peterselie, fijn gehakt
1 eenden- of kippenei, losgeklopt, voor het bestrijken
n.a.v. Mamoesjka. Spannende en inspirerende recepten uit OekraïneOlia Hercules. Uitg. Karakter, Mijdrecht 2015. 240 blz. € 24,95bereiding
Maak eerst een gistdeegje. Los gist en suiker op in 225 ml water (het water moet op lichaamstemperatuur zijn – heet water doodt de gistcellen!). Voeg 200 gram bloem aan het gistpapje toe en roer alles snel door elkaar. Bedek een kom met plasticfolie en zet een nacht in de koelkast. Voeg de volgende morgen 200 gram bloem en 8 gram zeezout aan het gistdeegje toe. Kneed de massa op een met bloem bestoven werkblad tot glad en soepel deeg. Verdeel het deeg in acht stukken en vorm ronde broodjes. Leg de broodjes naast elkaar in een met olie ingevette ovenschaal of rond taartblik van 24 cm doorsnee. Zet die afgedekt op een warme plaats om het deeg te laten rijzen: wacht tot het volume is verdubbeld, de broodjes horen op te bollen. Verwarm de oven voor op 220°C. Roer in een kommetje knoflook met een snufje zout en peterselie door de olie. Laat intrekken. Bestrijk de opgebolde broodjes royaal met losgeklopt ei en bak ze 20-25 minuten, tot ze een glimmend goudbruin korstje krijgen. Haal ze uit de oven en bestrijk ze met de knoflookolie. Serveer meteen.