Luister naar

Koken: Oekraïens knoflookbrood

Nieuws
Zelf Oekraïens knoflookbrood maken kan met onderstaand recept. Het komt uit het boek Mamoesjka. Een uitgebreide recensie van dit kookboek stond woensdag in de bijlage Leven.
redactie nd
donderdag 19 november 2015 om 03:00
Koken: Oekraïens knoflookbrood
Koken: Oekraïens knoflookbrood uit besproken boek

benodigdheden (8 broodjes)

15 gr verse gist of 7 gr gedroogde gist

1 theel. basterdsuiker

225 ml warm water

400 gr bloem en wat extra voor het bestuiven

8 gr fijn zeezout

3 eetl. zonnebloemolie en wat extra voor het invetten

20 gr verse of gedroogde knoflook, geplet

½ bosje peterselie, fijn gehakt

1 eenden- of kippenei, losgeklopt, voor het bestrijken

bereiding

Maak eerst een gistdeegje. Los gist en suiker op in 225 ml water (het water moet op lichaamstemperatuur zijn – heet water doodt de gistcellen!). Voeg 200 gram bloem aan het gistpapje toe en roer alles snel door elkaar. Bedek een kom met plasticfolie en zet een nacht in de koelkast. Voeg de volgende morgen 200 gram bloem en 8 gram zeezout aan het gistdeegje toe. Kneed de massa op een met bloem bestoven werkblad tot glad en soepel deeg. Verdeel het deeg in acht stukken en vorm ronde broodjes. Leg de broodjes naast elkaar in een met olie ingevette ovenschaal of rond taartblik van 24 cm doorsnee. Zet die afgedekt op een warme plaats om het deeg te laten rijzen: wacht tot het volume is verdubbeld, de broodjes horen op te bollen. Verwarm de oven voor op 220°C. Roer in een kommetje knoflook met een snufje zout en peterselie door de olie. Laat intrekken. Bestrijk de opgebolde broodjes royaal met losgeklopt ei en bak ze 20-25 minuten, tot ze een glimmend goudbruin korstje krijgen. Haal ze uit de oven en bestrijk ze met de knoflookolie. Serveer meteen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Ineke: ‘Ik kom bijna niet in de supermarkt. Ik koop zoveel mogelijk biologisch en haal dat bij de groenteman, op de markt of bij een biologische boer.'

Ineke heeft al veertien jaar geen grijze kliko meer voor het restafval: 'We hadden hem niet nodig'

Ineke de Jong-van der Veen (76) uit Nijkerk. Ze heeft deed de grijze kliko de deur uit. ‘Als ik jarig ben, vraag ik altijd om iets eetbaars wat gezond is en waar geen plastic verpakking omheen zit.’

Kleding is een grote vervuiler. 'Als elke Nederlander per jaar zes kledingstukken mínder zou kopen, zou dat heel veel CO2 besparen.'

Hoe ga je duurzaam om met je kledingkast? 'Kleding heeft ook invloed op hoe we denken én handelen'

Less is more, en dat geldt vooral voor het kopen van kleren. Want de productie van kleding heeft veel invloed op het milieu. Hoe ga je duurzaam om met je kledingkast?

In de stad Nijkerk, met een rijk cacao-verleden, creëren de meester en zijn leerling de meest verrassende smaakbommetjes van chocolade.

Hoe krijg je taart en chocola weer op de menukaart? 'Na het hoofdgerecht moet het hoogtepunt komen'

Het dessert heeft zwaar te lijden. Omwille van de sluitpost kiest de horeca steeds vaker voor een doorsnee inkooptoetje en thuis nemen we genoegen met een schaaltje vla. Waar is de zoete creativiteit gebleven?

Hovenier Hans te Loo: 'Als je de regenpijp afkoppelt, kan het water de tuin in stromen en infiltreren in de bodem.'

Niet te nat en niet te droog, hoe doe je dat in de tuin? Acht tips van een hovenier

Slim omgaan met water in de tuin, hovenier Hans te Loo draait zijn hand er niet voor om. Hoe voorkom je dat de tuin te nat of juist te droog is? ‘Zet de juiste plant op de juiste plek.’

In het drukke gezin Van der Kolk lukt het doordeweeks niet om gezamenlijk te ontbijten. Daarom maakt Marijke er op zaterdag extra werk van.

Aan tafel bij het gezin Van der Kolk: 'Als we soep eten, vieren we avondmaal met de kinderen'

Gert en Marijke van der Kolk proberen in elke maaltijd wel groenten te verwerken: courgette in het ontbijt, paprika en komkommer bij de lunch ... 'Als de kinderen ’s avonds hun bord niet leegeten, is dat minder erg.'

'Het wordt tijd om Carcassonne na al die jaren te vragen de kroon over te dragen aan Cascadia.'

Carcassonne, de koning van het tegellegspel, heeft concurrentie: 'Enorm simpel en snel uit te leggen'

Jarenlang was Carcassonne de onbetwiste koning van het tegellegspel. Maar er is een nieuwe kaper op de kust, stelt bordspel-recensent Wilco van Doorn. 'Misschien wordt het zelfs wel tijd om de kroon over te dragen.'