Luister naar

Overdwars: Rutte eert Thorbecke

Nieuws
Historicus Mark Rutte legde deze week een krans op het graf van zijn liberale voorvader Johan Rudolf Thorbecke.
Piet H. de Jong Piet H. de Jong
vrijdag 6 november 2015 om 03:00
Rutte legt een krans op het graf van Thorbecke.
Rutte legt een krans op het graf van Thorbecke. vvd

Den Haag

Premier Mark Rutte laat zich deze week van een andere kant zien. Zo is hij gasthoofdredacteur van Margriet. Hij vertelt in een interview in dat blad waarom hij koos voor een studie geschiedenis, niet een studie om fortuin mee te maken. ‘Nee, en zeker toen niet! Ik studeerde in 1992 af, toen kon je de sloot dempen met historici.’

Toch heeft hij in zijn functie baat bij zijn opleiding tot historicus. Deze week was Rutte, in de hoedanigheid van VVD-voorman, in de weer voor een eerbetoon aan Johan Rudolf Thorbecke (1798-1872). Samen met – onder meer – partijvoorzitter Henry Keizer en de Haagse wethouder Boudewijn Revius, legde hij een krans op het graf van Thorbecke. Voor de gelegenheid was het graf ontdaan van het struikgewas dat de witte, marmeren steen overwoekerde. Ook de grafsteen zelf was van groene aanslag ontdaan, twitterde de wethouder: ‘Ere wie ere toekomt # Grondwet’. De verwijzing op de VVD-website naar de Grondwet van 1848 was de officiële aanleiding voor het eerbetoon aan de liberale voorvader. Die werd op 8 juni 1872 op de Gemeentelijke Begraafplaats van Den Haag ter aarde besteld. Thorbecke was halverwege de negentiende eeuw niet alleen drie keer leider van een kabinet, hij was ook de grote man achter de nieuwe Grondwet van 1848. Die Grondwet geldt nog altijd als een basisdocument van het Nederlandse politieke bestel.

Met de kranslegging wil de VVD-top erop wijzen dat waarden als ‘vrijheid van meningsuiting, vrijheid van drukpers en verkiezingen eigenlijk nooit vanzelfsprekend zijn’. De foto bij Thorbeckes graf toont opvallende gelijkenis met een foto uit 1955, toen VVD-fractievoorzitter Pieter Oud een krans op het graf legde. Of dat tussen 1955 en 2015 vaker is gebeurd, kon de VVD-partijvoorlichter niet achterhalen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.

GroenLinks-PvdA-fractie in conclaaf. De Kamer moet in de demissionaire periode vaker naar dekking voor de eigen plannen.

Plan om minima te ontzien bij gemeentelijke belastingen stuit op vragen over financiën

Een voorstel om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen voor meer minima uit te breiden, staat voorlopig in de pauzestand. Een kritische reactie van het kabinet op het plan van GroenLinks-PvdA en NSC roept nu vragen op over de financiële dekking.