Luister naar

Maatregelen voor Grieken

Nieuws
Athene
Yvonne Hofs redactie vk
dinsdag 14 juli 2015 om 03:00
Maatregelen voor Grieken
Maatregelen voor Grieken

Griekenland moet eindelijk echt werk maken van al veel eerder beloofde hervormingen, vinden de geldschieters. Sinds 2010 hebben Griekse regeringen wel flink bezuinigd, maar aan de structurele oorzaken van de economische problemen hebben ze bitter weinig gedaan. Onder zware curatele van de ‘instituties’ moeten de Grieken die zwakheden nu alsnog te lijf gaan.

pensioenstelsel

Het Griekse pensioenstelsel is volgens de geldschieters onbetaalbaar. In 2012 bedroegen de uitgaven aan pensioenuitkeringen 17,5 procent van het Griekse bruto binnenlands product. Dat is het hoogste percentage in Europa. Een belangrijke oorzaak daarvan is dat Griekenland een erg vergrijsd land is. Een op de vijf Grieken is ouder dan 65 jaar.

Griekenland heeft na 2010 wel aanpassingen gedaan om het pensioenstelsel betaalbaarder te maken. De pensioenuitkeringen zijn in diverse stappen fors verlaagd van gemiddeld 1350 euro naar gemiddeld 833 euro per maand. Vorige regeringen hebben de wettelijke pensioenleeftijd in twee stappen verhoogd van 60 jaar voor vrouwen en 65 jaar voor mannen naar 67 jaar voor beide seksen. Deze maatregelen zetten niet genoeg zoden aan de dijk, omdat ontzettend veel Grieken massaal gebruik maken van de uitzonderingen op de wettelijke pensioenleeftijd en met vervroeg pensioen gaan. Met dank aan een zwak controleapparaat en corruptie van ambtenaren wordt er veel gefraudeerd met de pensioenen.

privatiseringen

De geldschieters eisen nu dat Griekenland nog eens 50 miljard euro aan staatsbezittingen apart zet in een speciaal fonds om die onder strikt buitenlands toezicht en begeleiding te privatiseren. Waar dit bedrag op gebaseerd is, is onduidelijk. Mogelijk op de oorspronkelijke privatiseringsdoelstelling uit 2011. Toen spraken de geldschieters met Griekenland al af dat het land een groot deel van zijn staatsbedrijven en onroerend goed zou privatiseren. Die doelstelling bleek toen veel te ambitieus. Een oorzaak daarvan is een overschatting van de waarde van veel staatsbedrijven. Ander obstakel is de stroperige Griekse bureaucratie.

BTW-verhogingen

De geldschieters willen dat Griekenland de BTW verhoogt om de inkomsten voor de staat te verhogen. In 2010 verhoogde de Griekse regering het standaard BTW-tarief al van 19 naar 23 procent. Maar veel goederen en diensten in Griekenland vallen onder twee speciale, lagere BTW-tarieven. Die lagere tarieven gingen in 2010 ook omhoog, van 4,5 naar 6,5 procent en van 9 naar 13 procent. De schuldeisers willen nu dat meer goederen en diensten onder het hoge standaardtarief van 23 procent gaan vallen.

De Griekse belastingadministratie is verouderd en slecht geautomatiseerd. Burgers kopen belastingambtenaren geregeld om teneinde hun belastingaanslag te verlagen.

Bij de Griekse belastingdienst werken volgens de rapporteurs uit Brussel ook veel incompetente en corrupte ambtenaren. De BTW-verhoging zal an sich dus weinig zoden aan de dijk zetten als de Griekse belastinginning niet verbetert.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'

Bedrijfsterrein van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven.

Kabinet probeert uit alle macht de chipindustrie in Nederland te houden

Het demissionaire kabinet loopt zich het vuur uit de sloffen om de Nederlandse chipindustrie comfort te bieden. ASMI, NXP en paradepaard ASML dreigen namelijk hun koffers te pakken.