Luister naar

‘De kritiek gaat PostNL aan het hart’

Nieuws
PostNL biedt zelfstandige pakketbezorgers na alle kritiek toch een vaste baan aan. Waarom?
Jonathan Witteman redactie vk
zaterdag 13 juni 2015 om 03:00
‘De kritiek gaat PostNL aan het hart’
‘De kritiek gaat PostNL aan het hart’ Cigdem Yuksel

‘Misschien ook wel om te laten horen dat het altijd beter kan’, zegt directeur Yme Pasma.

Amsterdam

‘Wij zijn als PostNL uiteraard tegen schijnzelfstandigheid’, zegt Yme Pasma, directeur pakketten Benelux bij PostNL. Pasma (49) reageert op de kritiek dat veel van de zogenaamd zelfstandige pakketbezorgers van PostNL in werkelijkheid verkapte werknemers zijn. ‘Onze werknemers voldoen aan alle wetten en regelgeving, dus als in de media het beeld ontstaat dat dit niet zo is, dan raakt dat ons. Uiteindelijk toetsen niet wij, maar de fiscus of iemand een ondernemer is.’

Natuurlijk houden de Belastingdienst en PostNL zich aan de wet. Maar past het ook bij de geest van de wet dat een pakketbezorger met slechts één opdrachtgever toch als zelfstandige geldt?

‘Wij zijn er niet blind voor dat de meningen over zelfstandigen in de samenleving veranderen. Wij zijn een bedrijf van de straat en zullen altijd mee blijven veranderen. Ik praat veel met onze ondernemers. Laatst sprak ik een pakketbezorger van een jaar of 55: hr-manager geweest bij een grote onderneming, maar door een reorganisatie op zijn 53e werkloos geraakt. Hij had wel een afkoopsom gekregen, maar niet groot genoeg om het tot zijn pensioen te kunnen uitzingen. Hij zocht werk, maar werd nergens aangenomen. Omdat hij niet met een bijstandsuitkering achter de geraniums wilde zitten, is hij noodgedwongen zzp’er geworden. Naar de letter van de wet is deze man een ondernemer. Maar is dat nou echt ondernemerschap? Misschien moeten we ondernemers zoals hij helpen door hen in dienst te nemen.’

PostNL gaat zzp’ers aanbieden om in vaste dienst te treden bij het bedrijf, als de zelfstandigen dat tenminste zelf nodig achten. Pasma voegt daar wel aan toe dat de meesten van de 1150 zelfstandige pakketbezorgers van PostNL zichzelf ook echt als ondernemer zien. Toen hij een zaaltje vol zzp’ers onlangs vroeg wie er vast in dienst wil komen als pakketbezorger bij PostNL, stak er slechts eentje zijn vinger op, en nog een beetje lacherig ook . ‘Ik wil wel, maar alleen als ik bij jullie net zoveel verdien’, zei hij.

De reactie van PostNL steeds: er is helemaal geen probleem met schijnzelfstandigheid. Vanwaar deze ommezwaai?

‘Misschien ook wel om te laten horen dat het altijd beter kan. We zitten niet in een ivoren toren. De wereld verandert, we horen wat er speelt, luisteren goed en handelen daarnaar. We zijn de grootste speler in de pakketmarkt, het kan niet zo zijn dat we dat allemaal op het spel gaan zetten, dus de kritiek gaat ons aan het hart.’

PostNL kwam twee weken geleden in opspraak nadat de Volkskrant bericht had over geheime afspraken tussen het postbedrijf en de Belastingdienst. Volgens Pasma ging het slechts om een ‘administratieve lastenverlichting’.

Bovendien lag het initiatief van de afspraken bij de Belastingdienst, niet bij PostNL, geeft het bedrijf desgevraagd toe. ‘De Belastingdienst krijgt veel aanvragen voor een VAR (de ‘verklaring arbeidsrelatie’, vereist om als zzp’er te mogen werken, red.), dat levert de fiscus behoorlijk wat werk op. De Belastingdienst zei: we keuren VAR-aanvragen in de regel goed als pakketbezorgers voor jullie werken, kunnen we dus niet een afspraak maken opdat niet iedereen afzonderlijk een VAR hoeft aan te vragen?’

Een van de terugkerende kritiekpunten is dat PostNL de vruchten plukt van het zzp’erschap van zijn pakketbezorgers, terwijl het bedrijf de risico’s, zoals ziektekosten of de aanschaf van een dure bestelbus, dumpt bij zzp’ers.

‘In dat beeld herken ik me niet. In de gesprekken die ik heb met zelfstandige pakketbezorgers genieten zij van het ondernemerschap. Ze zijn blij om eigen baas te zijn en een goede boterham te verdienen. We willen hen ook blijven helpen om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen als ondernemers. Ik denk dat we de laatste jaren ook veel hebben verbeterd wat dat betreft. Tegelijkertijd moeten wij ook concurrerend blijven, dus moeten we altijd op onze kosten letten. Maar dat doen we niet door asociaal te zijn. We kunnen zowel concurrerend als sociaal zijn.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'

Bedrijfsterrein van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven.

Kabinet probeert uit alle macht de chipindustrie in Nederland te houden

Het demissionaire kabinet loopt zich het vuur uit de sloffen om de Nederlandse chipindustrie comfort te bieden. ASMI, NXP en paradepaard ASML dreigen namelijk hun koffers te pakken.