Luister naar

Zorgen over radicale islam-conferentie

Nieuws
Den Haag
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
donderdag 9 april 2015 om 03:00

In de Tweede Kamer leven grote zorgen over een islamitische conferentie die vandaag in Utrecht van start gaat.

Er zouden radicale ‘sjeiks’ te gast zijn, van wie er een in België is veroordeeld wegens betrokkenheid bij een ‘duiveluitdrijving’ die leidde tot de dood van een jonge Marokkaanse vrouw.

De gemeente Utrecht heeft woensdag een gesprek gevoerd met de organisatoren van de conferentie, en hun laten weten dat haatzaaien en oproepen tot geweld niet zullen worden getolereerd. Volgens een woordvoerster van de gemeente is ‘alles goed doorgesproken’ met de organiserende stichting AlFitrah, en met de politie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. De conclusie was dat er geen grond is om de zogenoemde Derde Riffijnse Islamitische Conferentie te verbieden. ‘Het hebben van radicale opvattingen is geen strafbaar feit’, aldus de gemeente in een verklaring. Niettemin zal de conferentie, die tot en met zondag duurt, ‘nauwlettend’ worden gevolgd. ‘Wanneer sprake is van strafbare feiten of verstoringen van de openbare orde, treedt de politie op.’

Woensdag trokken Kamerleden van PVV, Groep Bontes/Van Klaveren en SGP aan de bel bij het kabinet. ‘Het geluid dat deze mensen verkondigen is destructief en kan alleen maar zorgen voor radicalisering’, concludeert SGP’er Kees van der Staaij op basis van berichtgeving in De Telegraaf. Hij vraagt het kabinet of het wenselijk is dat radicale predikers vrij kunnen reizen binnen het Schengengebied. Zijn PVV-collega Geert Wilders gaat vandaag met enkele fractiegenoten protesteren bij de bijeenkomst in Utrecht. Hij wil daarmee het signaal afgeven dat er ‘geen plek is voor haatimams in Nederland’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Premier Mark Rutte: 'Iemand uitschelden om zijn of haar Joodse achtergrond, dat doe je niet.'

Antisemitisme moeten we samen de kop indrukken, vindt Rutte. 'Het gaat echt de verkeerde kant op'

Het kabinet zal alle middelen inzetten om antisemitisme te bestrijden, maar het is te gemakkelijk om alles van de overheid te verwachten. 'Ieder van ons heeft een verantwoordelijkheid anderen aan te spreken.'

Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.