Over bergen heen

Nieuws
47. ‘Hij was al overleden voordat het vliegtuig neerkwam. Zijn hart, vermoed ik. Ik heb geen idee hoe hij nog kon landen.’ Ze hief haar arm op en betastte haar gezicht en hoofd met haar vingertoppen. Haar uitdrukking veranderde.
-
zaterdag 4 april 2015 om 03:00
Over bergen heen
Over bergen heen

Langzaam trok ik haar hand naar beneden. ‘Ik moet een paar hechtingen aanbrengen.’

Haar stem was hees. ‘Welke dag is het?’

Ik vertelde het haar zonder omwegen. Toen ik uitgesproken was, zei ze niets.

Grovers vissersvest leverde mooi dun nylondraad op. Ik ontdeed een van de vliegen op het vest van alle attributen die het op een vlieg moesten laten lijken en hield een haak zonder weerhaak over. Om de haak terug te buigen naar een hoek van ongeveer negentig graden had ik gereedschap nodig.

De riem van Grover.

Ik tastte door de sneeuw rond zijn middel en vond de Leatherman. Zijn verstijfde lichaam bewoog niet toen ik de holster opende. Ik moest hem begraven, maar ik moest ook Ashley hechten en proberen iets te eten te vinden. Hij zou moeten wachten. Ik boog de haak bij, haalde de nylondraad door het oogje en kneep het oog vervolgens zo veel mogelijk dicht. Toen ik weer opkeek naar Ashley, rolden er tranen over haar wangen. ‘Zijn vrouw maakt zich natuurlijk zorgen om hem,’ zei ze.

We hadden het nog niet over onze noodsituatie gehad. Over het feit dat we vastzaten. Een van de dingen die ik zowel in de medische wereld als bij het bergbeklimmen heb geleerd, is dat je nooit meer dan één crisis tegelijk moet aanpakken. En nu waren haar gezicht en hoofd aan de orde. Ik gebruikte de Leatherman om een tweede uitsparing in de sneeuw te maken, lager dan het geïmproviseerde plateau waarop Ashley nu lag. In mijn praktijk heb ik de gewoonte om mijn patiënten na een operatie op te zoeken, om te kijken hoe het gaat. Vaak zet ik dan een roestvrijstalen stoel op wielen naast het bed. Meestal kom ik op die manier lager te zitten dan de patiënt, die daarom alleen naar beneden of hooguit recht vooruit hoeft te kijken tijdens het gesprek. Het is namelijk moeilijk om op te kijken als je uit de narcose komt. Dat weet ik uit ervaring. Deze plek naast Ashley vervulde ongeveer dezelfde functie. Misschien heeft het iets te maken met mijn routine aan het bed.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

New York gaat wapendetectiesystemen testen voor de metro

De Amerikaanse stad New York gaat wapendetectietechnologie testen in verschillende metrostations. Dat heeft burgemeester Eric Adams donderdag aangekondigd. De politie zal onder meer het gebruik van draagbare scanmachines uitproberen.

Afbeelding

Gemeenteraad Haarlem breidt betaald parkeren niet uit

De gemeenteraad van Haarlem heeft donderdagavond het plan ingetrokken om betaald parkeren in de stad uit te breiden. Daarmee geeft de raad gehoor aan de uitkomst van een referendum onder inwoners.

Afbeelding

Long Alliantie waarschuwt voor tekort aan astmamedicijn

Er is in Nederland een tekort aan het astmamedicijn salbutamol aerosol. Veel apotheken hebben het inhalatiemiddel voor maximaal twee weken op voorraad, waarschuwt de Long Alliantie Nederland (LAN).

Afbeelding

Zelensky wil snel vitale militaire hulp van Amerikaans parlement

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft een krachtig pleidooi voor vitale militaire hulp gehouden bij een kopstuk van het Amerikaanse parlement. Hij oefende druk uit op de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson.

Afbeelding

Wall Street begint met kleine koersuitslagen aan lang paasweekend

Wall Street is met kleine koersuitslagen aan een lang paasweekend begonnen. Na een sterk eerste kwartaal kwamen de belangrijkste beursgraadmeters in New York donderdag amper van hun plek.

Afbeelding

Van der Wal: Kamer roemt natuur, maar kiest er vaak niet voor

In een debat over een reeds gestrande Europese natuurherstelwet, merkte demissionair minister Christianne van der Wal (Stikstof en Natuur) op dat veel partijen de natuur een warm hart toedragen en nationaal beleid zeggen toe te juichen.