Luister naar

Scholen strijden om pabostudent

Nieuws
Het oplopende lerarentekort leidt in de Randstad tot een run op pabo­studenten. De leraren in opleiding krijgen al vanaf hun eerste jaar werk aangeboden. Twee pabo’s hebben een baangarantie afgekondigd voor studenten die in september beginnen. Ook recruiters azen op studenten.
Kaya Bouma redactie vk
dinsdag 6 juni 2017 om 03:00
Op Nederlandse basisscholen is dringend behoefte aan leerkrachten. Op dit moment is er een tekort van ongeveer negenhonderd leraren in het basisonderwijs.
Op Nederlandse basisscholen is dringend behoefte aan leerkrachten. Op dit moment is er een tekort van ongeveer negenhonderd leraren in het basisonderwijs. anp / Arie Kievit

Amsterdam

Dat blijkt uit een rondvraag langs ­negen pabo’s in Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Utrecht – de steden waar het lerarentekort het grootst is. Een paar jaar geleden hadden pas afgestudeerde docenten nog moeite een baan te vinden in het basisonderwijs, nu wordt om hen gevochten. Naar schatting heeft het merendeel van de vierdejaars nog voor de diploma-uitreiking een contract op zak.

Scholen boksen tegen elkaar op in de strijd om de beste alumni, zegt Susan Herrings, opleidingsmanager van de iPabo in Amsterdam, een van de scholen die een baangarantie heeft afgekondigd. ‘Ze bieden studenten een laptop of extra begeleiding, als ze maar bij hen komen werken.’

opdringerige recruiters

Ook uitzendbureaus en detacheerders storten zich op de leraren in spe. Opleidingsmanagers klagen over opdringerige recruiters die contactgegevens van studenten los proberen te peuteren, of ‘op het vervelende af’ gastcolleges aanbieden om zo met de jonge leerkrachten in aanraking te komen.

Op de iPabo in Amsterdam kreeg een tweedejaarsstudent onlangs een betaalde stageplek aangeboden door een commercieel uitzendbureau – in de praktijk komt dat neer op invalwerk dat normaal gesproken door gediplomeerde docenten wordt gedaan.

De komende jaren wordt er alleen maar harder aan pabo’ers getrokken. Op dit moment is er een tekort van ongeveer negenhonderd leraren in het basisonderwijs, volgens onderzoeksbureau Centerdata. Als er niets verandert, kan dat in drie jaar tijd oplopen tot een tekort van vierduizend; in 2025 zelfs tot 10.000.

leeggevist

De PO-raad, de koepel van schoolbesturen, is niet verbaasd dat scholen studenten voor de klas zetten. ‘De poel met invalleerkrachten is op veel plekken leeggevist’, zegt woordvoerder Ad Veen. ‘Directeuren worden steeds creatiever in het werven van leraren.’

De lerarenopleiders maken zich zorgen over de studenten die tijdens hun opleiding al veel werken. ‘Het is goed dat ze extra ervaring opdoen’, zegt Gert Mallegrom, opleidingsmanager van de pabo aan hogeschool Inholland in Den Haag. ‘Tegelijkertijd is het een risico. De tijd die de studenten voor de klas staan, kunnen ze niet besteden aan hun studie.’ Dat leidt nu al tot vertraging, merken sommige pabo’s. De opleiders zijn bovendien bang dat hun studenten te snel in het diepe worden gegooid en een burn-out oplopen of uit het onderwijs vertrekken. Een deel van de pabo’s heeft daarom met scholen uit de regio afgesproken dat ze studenten pas na hun afstuderen een baan aanbieden.

Ook de Algemene Onderwijsvakbond (AOb) en de PO-raad vinden dat schoolbesturen studenten eerst moeten laten afstuderen. ‘Juist nu de arbeidsmarkt overspannen is, bestaat het risico dat er een te groot beroep wordt gedaan op jonge mensen in het vak’, zegt AOb-woordvoerder Thijs den Otter.

De recruiters die pabo’s benaderen herkennen zich niet in de kritiek van lerarenopleiders. ‘Wij hebben goede contacten met pabo’s’, zegt Frank Voskuil van Dit is wijs, een uitzendbureau voor leraren, actief op achthonderd scholen. ‘Scholen kunnen het lerarentekort niet altijd zelf oplossen. Wij helpen ze. Ons streven is wel dat de studenten eerst hun opleiding afmaken.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Maarten van Ooijen demissionair Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komt deze zomer met een wetsvoorstel voor de invoering van een eigen bijdrage in de jeugdzorg.

Kabinet maakt plannen voor invoering van 'stevige eigen bijdrage' in de jeugdzorg

Volgens demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) is de enige manier om een extra bezuiniging in de jeugdzorg te voorkomen de invoering van een eigen bijdrage. Deze zomer komt hij met een wetsvoorstel.

Steven van Weyenberg voorafgaand aan de presentatie van de Voorjaarsnota 2024.

Kabinet verricht in Voorjaarsnota hoofdzakelijk reparatiewerk. 'Terughoudendheid past bij nieuw beleid'

Het demissionaire kabinet gebruikt de lentebegroting voor het wegwerken van achterstallig onderhoud. Voor asielzoekers, de gedupeerden van de toeslagenaffaire en de Groninger aardbevingen worden er miljarden euro’s extra uitgetrokken.

'Een boze meneer duwde mij onlangs bij het instappen tegen de treinwand aan', vertelt hoofdconducteur Lucienne van Eijsden.

Wat doe je als reiziger bij een onveilige situatie in de trein? 'Zorg dat je een goede getuige bent'

Het aantal geweldsincidenten in de trein neemt toe. ‘Naast dat het ontzettend stom voelt, is het ook beangstigend’, zegt hoofdconducteur Jan de Jonge. Wat kun je als treinreiziger doen als er iets in jouw coupé gebeurt?

Gestrande reizigers komen aan in Eindhoven nadat ze lang in Israël vastzaten na de aanval van Hamas op 7 oktober.

Ben ik nog verzekerd op vakantie in Israël? Vier vragen over het nieuwe rode reisadvies

Buitenlandse Zaken veranderde het reisadvies voor heel Israël en de Palestijnse gebieden van oranje naar rood. Reis niet naar Israël is het devies. Waar moet je rekening mee houden als je nu richting Israël reist?

Prins Bernhard (m) ontmoet de zojuist bevrijde vrouwen in Grijpskerk.

De Duitsers wilden niet dat deze vrouwen werden bevrijd. Dus deden ze dit met hen, tot voorbij Grijpskerk

Aan het eind van de oorlog zaten er in kamp Westerbork meer dan honderd vrouwelijke verzetsstrijders gevangen. Vlak voor de komst van de bevrijders namen de Duitsers hen mee, de nacht in.

Eddy Boevink tijdens een eerdere reis naar Israël, op de Olijfberg in Jeruzalem.

Eddy zou maandag naar Israël vliegen met 14 kilo stroopwafels. Nu is zijn vlucht geannuleerd

Hij zou maandag naar Israël vliegen voor vrijwilligerswerk. Het rode reisadvies stopt hem niet. Eddy Boevink wacht geduldig op de eerstvolgende vlucht. ‘Het is God die het verlangen naar Israël in mijn hart heeft gelegd.’