Luister naar

Sancties VS treffen Putins vrienden

Nieuws
Nieuwe Amerikaanse sancties hebben de sfeer bedorven in de vriendenkring van de Russische president Putin. De rijkste 27 Russen, onder wie oligarchen met nauwe Kremlinbanden, zijn ruim 13 miljard euro kwijtgeraakt sinds de VS vrijdag hun sancties aankondigden.
Tom Vennink redactie vk
woensdag 11 april 2018 om 03:00

Moskou

Een van de zwaarst getroffenen is Oleg Deripaska, eigenaar van het op een na grootste aluminiumbedrijf ter wereld. Deripaska’s fortuin tuimelde van 6,3 miljard euro naar 4,6 miljard euro, berekende het financiële persbureau Bloomberg. Handelaren trekken zich massaal terug uit deals met Deripaska’s aluminiumbedrijf Rusal.

Het is de eerste keer sinds de sanctieoorlog over de annexatie van de Krim dat strafmaatregelen de Russische zakenelite zo direct in de portemonnee raken. De nieuwe sancties verbieden Amerikanen om zaken te doen met bedrijven van zeven Russische oligarchen. Ook bevroren de VS de buitenlandse tegoeden van die oligarchen. Zo wil de Amerikaanse regering Moskou straffen voor ‘kwaadaardige activiteiten in de wereld’, zoals de annexatie van de Krim, de steun voor de Syrische president Assad en pogingen tot ondermijning van westerse democratieën.

De zeven aangemerkte oligarchen hebben allen banden met het Kremlin – wie superrijk wil worden in Rusland onder Putin, kan niet zonder goedkeuring van de regering. Deripaska vergaarde het grootste deel van zijn fortuin weliswaar vóór Putins presidentschap, maar hij beschikt ook over goede banden met het Kremlin. Onderzoek van corruptiebestrijder en oppositiepoliticus Aleksej Navalny onderstreepte dat in februari: Deripaska werd betrapt met vicepremier Sergej Prichodko en prostituees op een jacht van de miljardair. Deripaska, ook beroemd om zijn champagnefeestjes op het World Economic Forum in Davos, ligt sinds de verkiezing van Donald Trump onder een vergrootglas vanwege zijn voormalige zakenrelatie met Paul Manafort, Trumps campagnemanager.

De gevolgen van de sancties reiken verder dan de zeven aangemerkte oligarchen. De koers van de roebel zakte dinsdag naar zijn laagste waarde in anderhalf jaar. De belangrijkste Russische aandelenbeurs verloor meer dan 8 procent, de grootste uitglijder in vier jaar.

De onzekerheid loopt op door de mogelijkheid van nog meer sancties. In het Amerikaanse Congres ligt sinds vrijdag een voorstel voor nieuwe economische maatregelen tegen de Russische overheid. Ditmaal vanwege de vergiftiging van oud-spion Sergej Skripal en diens dochter. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Mede-eigenaar Christiaan Kraan bezig met een klavecimbel voor een muziekschool in IJsland.

In de luwte van het grote geld zingen de klavecimbels van Amir en Kraan een fijnbesnaard protest

Amsterdam floreerde dankzij de diversiteit aan kleine bedrijfjes. Nu is er amper plaats voor ze. Na hun gedwongen vertrek uit de Havenstraat vonden klavecimbelbouwers Amir en Kraan met enig geluk nog werkruimte in de stad.

Werkoverleg bij Hospi Housing, waar ze werken met kunstmatige intelligentie. Tweede van links oprichter Joost Bokker, uiterst links Vera Harsnyi, midden Pavla Shvetcova en uiterst rechts Flavia Gkioka.

AI-medewerker 'Sarah' doet nu zelfstandig de socials: 'Dit is wel een beetje creepy'

Ruim een jaar na de introductie van ChatGPT is AI niet meer weg te denken van de Nederlandse werkvloer. Inmiddels bestaat er zelfs een autonome AI-werknemer: Sarah.

Directeur Pieter Cnossen vakorganisatie CGMV wil het ledenverlies ombuigen naar ledengroei.

Vakorganisatie richt zich op christelijke goede doelen: 'Medewerkers werken soms onder minimumloon'

De christelijke vakorganisatie CGMV gaat zich op een nieuwe doelgroep richten: christelijke organisaties zonder winstoogmerk. ‘Daar heerst veel bevlogenheid, maar voor werknemers wordt vaak niet goed gezorgd.’

De goudprijs breekt record na record

De goudprijs slaat op hol, maar waar komt die goudkoorts opeens vandaan?

De goudprijs breekt record na record, en dat is niet per se vrolijk nieuws. Goud geldt namelijk als verkapte verzekeringspolis tegen oorlogen, crises en ander onheil. Vier redenen waarom mensen plotseling goudstaven hamsteren.

Een ov-bus van Van Hool. De Vlaamse vervoerder De Lijn koos onlangs voor goedkopere bussen uit China.

Familievete en 'typisch Belgisch probleem' zetten streep door 2.400 banen Vlaamse bussenbouwer

Het Vlaamse dorp Koningshooikt draait al 77 jaar om de busfabriek Van Hool, die mede door een ruzie tussen de erfgenamen van de oprichter in financiële nood verkeert. Een faillissement lijkt onafwendbaar.

Autospotters op de Brink in Laren. Samen met Bloemendaal en Heemstede is Laren de gemeente waar rijke inwoners het vaakst een eenzijdige leefwereld hebben, en dus vooral andere rijken ontmoeten.

Arm en rijk leven ontmoeten elkaar steeds minder. Behalve op de Biblebelt. 'Daar zijn contacten minst eenzijdig'

Arm en rijk in Nederland komen elkaar steeds minder tegen, stelt het SCP. Dat verkleint de kansen van de laagste inkomens en vergroot de vooroordelen over en weer. Opvallend genoeg speelt dat op de Biblebelt minder.