27 juni 2018 om 03:00
Commentaar
Sjirk Kuijper
Luister naar

Aanslag op rechtsstaat

‘Deze gerichte actie raakt ons allemaal’, zei Kamervoorzitter Khadija Arib. ‘Een klap in het gezicht van de vrije pers en de Nederlandse democratie’, zei premier Mark Rutte. ‘Een aanslag op de vrijheid van meningsuiting’, zei burgemeester Van Aartsen.

Dat leken op het eerste gezicht misschien grote woorden voor een ramkraak met brandstichting. Gezien het tijdstip waarop de aanslag plaatsvond, rond vier uur in de nacht, was het niet de bedoeling dat er doden of gewonden zouden vallen bij Telegraaf Media Groep (TMG). De materiële schade betrof een glazen façade; niet de drukpersen of het redactionele systeem. De dader zal wel beseft hebben dat hierdoor geen krant minder zou verschijnen. Toch was het terecht en goed dat woordvoerders van de regering, het parlement en stadsbestuur de grote ernst en brede strekking van deze aanslag benadrukten. En dat veel mediacollega’s reageerden: kom je aan De Telegraaf, dan kom je aan ons; kom je aan ons, dan kom je aan de democratie.

De Telegraaf is een krant die boude meningen en politiek activisme niet schuwt. Sommige reacties op sociale media refereerden daaraan: alsof je eerst ­driemaal moest spuwen op de meningen van de krant, alvorens iets meelevends te zeggen over de vrijheid om die meningen te uiten. Zulke voorbehouden zijn misplaatst; het past ook niet om maar de flauwste indruk te wekken dat een redactie ‘het ernaar kan maken’ dat zij wordt bedreigd. Daar komt bij dat het twijfelachtig is of deze aanslag ideologisch gemotiveerd was. De methode wijst eerder in de richting van criminelen, die vinden dat de krant te veel over hen onthult. Hoofd­redacteur Paul Jansen zinspeelde zelf op ‘Siciliaanse toestanden’: geen terreur dus maar maffiapraktijken.

Journalisten laten zich niet zo snel intimideren. Maar TMG is méér dan een redactie. Er werken honderden mensen aan de Amsterdamse Basisweg, met een veelvoud aan geliefden om hen heen. De aanslag op het gebouw waarin zij dagelijks hun werk doen, is toch alsof je een paardenkop in je bed vindt. Een lugubere, intimiderende waarschuwing dat je je maar beter met andere zaken kunt gaan bezighouden. En dit is niet de enige manier waarop de onderwereld de rechtsstaat uitdaagt en provoceert. Ook burgemeesters krijgen soms heel nare signalen te verwerken. Een voormalige officier van justitie die wethouder werd in Breda, kon haar beveiligde woning niet verlaten omdat ze nog steeds bedreigd werd. Misdaadverslaggevers van De Telegraaf en Het Parool leven als onderduikers omdat er een prijs op hun hoofd staat. Hier is inderdaad niets minder dan de democratische rechtsstaat in geding, en de vrijheid om kwaad aan het licht te brengen.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
nd

Als we nou eens stoppen met vliegschaamte en die vervangen door treintrots?

Het is belangrijk om stil te staan bij wat er allemaal wél bereikt wordt in de strijd tegen klimaatverandering. En dat is best een boel. Ons gedrag is al flink veranderd in de afgelopen jaren.

Afbeelding

Wilders zal Kaag wel dankbaar zijn: zijn gedroomde kabinet kan met een gezonde staatskas aan de slag

Geert Wilders zal Sigrid Kaag wel heel dankbaar zijn. Ze heeft de schatkist in blakende welstand nagelaten voor zijn gedroomde kabinet. Maar naast een gezonde staatskas, vergt regeren een eenheid van visie.

Afbeelding

Een terreurdaad is in Moskou net zo erg als in Parijs. We zijn niet met 'de Russen' in oorlog

De terreuraanslag in Moskou was bijna een kopie van die in het Bataclan-theater in Parijs (2015). Of vinden we deze terreurdaad toch wat minder erg, omdat ‘de Russen’ nu onze vijanden zijn?

Afbeelding

David de Vos is onderdeel van de brede beweging van de 'milde orthodoxie' geworden

De charismatische prediker David de Vos is kerkelijk mainstream geworden. Geen wonder: evangelische en traditionele gelovigen vinden elkaar steeds vaker. Dat is goed voor beide, want ze kunnen veel van elkaar leren.

nd

Kinderen wel/niet vaccineren is een grote verantwoordelijkheid, maar in de eerste plaats van ouders zelf

De vaccinatiegraad daalt; kinderziektes komen weer vaker voor. Maar met een ramkoers vanuit de overheid, die onder meer de VVD voor ogen staat, win je niet het vertrouwen van burgers met vaccinatietwijfel.

commentaar

Defensie is niet alleen een militaire taak, het gaat om de veerkracht van de hele samenleving

Defensie is niet alleen een militaire taak, de verdediging van de democratische samenleving moet door militairen en burgers samen worden gedragen. Maar dat betekent een omslag in het denken, waarmee Europa nu begint.

n

Help de boeren hun schapen te beschermen, maar over het afschieten van wolven moeten we het nu nog niet hebben

Natuurlijk lopen de emoties hoog op als er weer schapen zijn doodgebeten door een wolf. Maar het is echt nog te vroeg om nu al te gaan praten over het afschieten van wolven.

Afbeelding

Houd ruimte open voor water, lucht en horizon, boven het laatste reepje achtertuin van Amsterdam

Het is kortzichtig om de plannen voor enorme bedrijfshallen in de Lutkemeerpolder bij Amsterdam domweg door te zetten, nu we intussen weten wat 'klimaatadaptief bouwen' in dit lage, natte land zou moeten betekenen.

Commetaar

Poetins referendum over de oorlog en het 'nieuwe Rusland' waarvan hij alleen de bestemming bepaalt

Vladimir Poetin heeft zich verzekerd van een zesde termijn. Daarin heeft de Russische natie volgens hem ervoor gekozen de bestemming van het land in handen van één persoon te leggen - die van hem en hem alleen.