Luister naar

Kritisch NPO-onderzoek geheimgehouden

Nieuws
De Nederlandse publieke omroep heeft een kritisch rapport over zijn organisatie bewust niet openbaar gemaakt. Daarin staat onder meer dat de NPO en individuele omroepen ‘rollebollend over straat’ gaan, discussies in Hilversum te veel over macht en te weinig over inhoud gaan en dat een deel van het NPO-personeel zo vastgeroest is dat frisse medewerkers na verloop van tijd gedesillusioneerd vertrekken.
Menno van Dongen redactie vk
donderdag 5 juli 2018 om 03:00
De vlag die wappert voor het gebouw van de NPO op het terrein van het Mediapark in Hilversum.
De vlag die wappert voor het gebouw van de NPO op het terrein van het Mediapark in Hilversum. anp / Remko de Waal

Hilversum

Het rapport werd woensdag alsnog gepubliceerd, na de onthulling van medianieuwssite Spreekbuis dat de auteurs, afkomstig van het Nederlandse School voor het Openbaar Bestuur (NSOB), hun onderzoek stil hielden ‘op uitdrukkelijk verzoek van de NPO’. Dat staat in een uitgelekte e-mail van de opleiding. De NSOB, een opleidingsinstituut voor openbaar bestuur en de publieke sector, stelt de wens van de NPO te respecteren, maar zeer te betreuren.

wel of geen overleg?

De Nederlandse Publieke Omroep, het overkoepelend bestuur van de omroepen, beperkt zich tot een korte schriftelijke reactie: ‘We vinden het belangrijk mee te werken aan verzoeken van opleidingsinstituten en studenten. Bij dit onderzoek hadden we een concreet – vooral juridisch getint – vraagstuk voor ogen over publiek-private samenwerking. We zijn gedurende het onderzoek niet gekend in de uitwerking en hebben geen mogelijkheid gehad op de bevindingen te reageren. Dit rapport gaat niet over de oorspronkelijke opdracht, publicatie ervan wekt toch de schijn van onze betrokkenheid bij de uitwerking. We kunnen en willen niet worden aangemerkt als opdrachtgever.’ Het rapport is nu alsnog op te vragen bij de NSOB. ‘We willen niet de indruk wekken dat er iets te verbergen is.’

Deze verklaring is feitelijk onjuist, zegt de bestuursvoorzitter van de NSOB, de bekende hoogleraar bestuurskunde Paul Frissen. ‘We hebben de NPO wel betrokken bij de uitwerking van het rapport. Er is gedurende het onderzoek regelmatig overleg geweest met de NPO. En, nog belangrijker: er wordt wel degelijk antwoord gegeven op de hoofdvraag die de NPO had gesteld. Die staat erin: welke handelingsperspectieven zijn betekenisvol voor de NPO in het spanningsveld van botsende waarden en het veranderende medialandschap?’

Wat is dan het probleem? Frissen: ‘Ze zijn het kennelijk niet eens met de antwoorden op hun vraag.’ Het rapport, gebaseerd op gesprekken met 22 respondenten uit vooral de media en de wetenschap, staat vol bestuurskundige adviezen aan de NPO. Reageer niet steeds zo defensief. Investeer in betere relaties met individuele omroepen. Geef met RTL en Talpa prioriteit aan de gezamenlijke streamingdienst NLZiet.

Voor insiders zijn de bevindingen niet schokkend of verrassend. Ze liggen mogelijk gevoelig in een tijd waarin de NPO van allerlei kanten wordt bekritiseerd, nu er plannen zijn om te bezuinigen op religieuze programma’s van de EO en programma’s als Brandpunt+ en Andere Tijden.

ijs of drop

De NPO houdt vol dat het rapport niet werd gepubliceerd omdat ze simpelweg iets anders hadden gevraagd. Radio 1-presentatrice Ghislaine Plag vatte het woensdag zo samen, toen ze erover sprak in haar Mediaforum: ‘Het is alsof je zegt: onderzoek eens of ik ijsjes kan verkopen of niet en je krijgt als antwoord: drop zou het heel goed doen.’

De NSOB beklemtoont dat het een prima rapport is. De studenten zijn geslaagd, volgens een jury was hun onderzoek het beste van deze jaargang.

Vorige week stuurde Frissen een e-mail naar iedereen die meewerkte aan het onderzoek. ‘We hadden alle respondenten beloofd dat ze de onderzoeksresultaten zouden ontvangen. Ik heb uitgelegd waarom ik alleen een samenvatting mocht sturen.’

Hij is niet verrast door de ophef. ‘Veel respondenten werken in de media. De beste manier om iets openbaar te krijgen, is het geheim te verklaren. Zo werkt medialogica. Je zou denken dat de publieke omroep de eerste is die dat begrijpt, maar nee.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.

Anniek Pheiher leidt een trainingssessie voor activistische beleggers bij The Field in Leiden.

Klimaatactivistische beleggers trainen voor de confrontatie met CEO's: 'Ik wil ja of nee horen'

In de aanloop naar het aandeelhoudersseizoen stoomt Milieudefensie honderden klimaatactivisten klaar om een duurzamer beleid af te dwingen bij bedrijven. Actrice Anniek Pheifer traint de activistische beleggers.