Luister naar

Koolmees: Poolse fraude met uitkeringen aanpakken

Nieuws
Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) wil de fraude met werkloosheidsuitkeringen door Poolse ­arbeidsmigranten hard aanpakken.
Eduard Sloot
dinsdag 4 september 2018 om 19:50

Den Haag

De bewindsman noemt de fraude, die het tv-programma Nieuwsuur aan het licht bracht, ‘zeer ernstig’. ‘Ik ben er zelf ook van geschrokken. Dit is onacceptabel’, aldus de minister dinsdag in de Tweede Kamer.

Volgens Nieuwsuur frauderen Poolse arbeidsmigranten op grote schaal met werkloosheidsuitkeringen. Ze gebruiken onder meer nepsollicitaties om uitkeringen te innen, terwijl ze in Polen aan het werk zijn of vakantie houden. Zij worden bijgestaan door malafide tussenpersonen. Koolmees zegt te gaan zorgen dat uitkeringsinstantie UWV ‘hier meer bovenop gaat zitten’. Er moet vooral meer aandacht komen voor malafide tussenpersonen. ‘Dat is tot nu toe onvoldoende gebeurd’, aldus de minister. Hij wil verder kijken of het UWV extra capaciteit en wettelijke bevoegdheden nodig heeft om fraude met uitkeringen op te sporen.

Hoe groot de fraudezaak precies is, kan Koolmees nog niet zeggen. Hij wil dat via het UWV achterhalen. De eerste signalen dateren uit 2012. ‘Mijn beeld is dat dit in de loop van de jaren veel groter is geworden.’ Volgens Nieuwsuur zijn er zo’n 150 tussenpersonen actief. Zij stonden vorig jaar circa 9400 mensen bij.

De minister bestrijdt dat het UWV sinds 2012 niet heeft opgetreden. Hij wijst erop dat twee tussenpersonen strafrechtelijk zijn veroordeeld en dat zeker honderden uitkeringen zijn stopgezet. Tegelijk zegt hij dat het lastig is om in het buitenland uitkeringen terug te vorderen.

hoofdlijnen

Diverse partijen vragen zich af waarom de Kamer niet eerder is geïnformeerd over de fraudezaak, terwijl het ministerie al in 2016 op de hoogte was. Koolmees wijst erop dat de Kamer tot nu toe ‘op hoofdlijnen’ wordt geïnformeerd over fraude met uitkeringen. Details zouden kwaadwillenden op een idee kunnen brengen, zegt hij. Niettemin wil hij de Kamer in de toekomst beter informeren over zulke fraude, desnoods vertrouwelijk. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.

GroenLinks-PvdA-fractie in conclaaf. De Kamer moet in de demissionaire periode vaker naar dekking voor de eigen plannen.

Plan om minima te ontzien bij gemeentelijke belastingen stuit op vragen over financiën

Een voorstel om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen voor meer minima uit te breiden, staat voorlopig in de pauzestand. Een kritische reactie van het kabinet op het plan van GroenLinks-PvdA en NSC roept nu vragen op over de financiële dekking.