Luister naar

Dierbare foto: In het zwart naar het strand

Nieuws
Dierbare foto’s, ze vertellen verhalen en herbergen herinneringen: geliefden, vervlogen jeugd of een favoriete plek. In deze rubriek staat iedere week een persoonlijk verhaal gebaseerd op een dierbare foto centraal. Vandaag vertelt: Leen Jordaan
Machteld Meerkerk
woensdag 31 oktober 2018 om 03:00
Dierbare foto: In het zwart naar het strand
Dierbare foto: In het zwart naar het strand nd

In het zwart naar het strand

Daar lopen ze, met z’n vieren naar het strand: de kleine Leen Jordaan (geboren in 1946) met zijn grootvader (links), tante (tweede van rechts) en grootmoeder (rechts). Jordaan herinnert zich nog goed dat hij in de zomer van 1955 als achtjarige jongen bij zijn tante in Ouddorp logeerde. Zijn grootvader, die rijksveldwachter geweest was, en zijn grootmoeder woonden in Ooltgensplaat, aan de andere kant van het eiland Goeree-Overflakkee.

Zij bezochten hun dochter een dagje met de taxi. Normaal gesproken kwam grootmoeder nauwelijks naar buiten, maar deze keer was ze erbij. En ’s middags gingen ze met elkaar naar de zee, alweer met de taxi. Ze waren alle vier blij en opgewekt en hadden zin om naar het strand te gaan, weet Jordaan nog. ‘We gingen een uurtje op het strand zitten, we hadden wat te drinken in de tas meegenomen. Daarna gingen grootvader en grootmoeder weer met de taxi terug naar huis.’

Deze foto is gemaakt bij de strandopgang. Bijzonder aan deze foto vindt Jordaan de kleding die zijn grootouders dragen. ‘Ze zijn helemaal in het zwart gekleed, ondanks de warmte. Terwijl ze allebei wel gelovig waren, maar de kerk niet meer van binnen zagen. Met hun geloofsstemming had het niet te maken.’ Het valt Jordaan op hoeveel er in de tussentijd is veranderd. ‘Wat een tegenstellingen met vandaag de dag! Tegenstellingen qua kleding, qua accommodatie op het strand, qua mogelijkheden van vervoer. Konden mijn grootouders nog maar eens kijken naar de wereld van vandaag.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.

Anniek Pheiher leidt een trainingssessie voor activistische beleggers bij The Field in Leiden.

Klimaatactivistische beleggers trainen voor de confrontatie met CEO's: 'Ik wil ja of nee horen'

In de aanloop naar het aandeelhoudersseizoen stoomt Milieudefensie honderden klimaatactivisten klaar om een duurzamer beleid af te dwingen bij bedrijven. Actrice Anniek Pheifer traint de activistische beleggers.