vijftiende nd-scrabblespel ronde 7

Nieuws
Per ronde kan een deelnemer één woord insturen. ­Inzendingen met alternatieve oplossingen waarbij geen keus wordt aangegeven, krijgen geen punten. Bij de inzendingen dienen, naast uw naam, adres, postcode, woonplaats, vermeld te worden: uiteraard het ­gevonden woord, het rondenummer en de plaats waarop de eerste letter van het woord gelegd moet worden. ­Bijvoorbeeld: BOEKWERK, RONDE 7, HM5, waarbij H staat voor Horizontaal en M5 voor het vakje waarop u de eerste letter van het woord wilt leggen. Goedgekeurd worden alleen die woorden die voorkomen in de Officiële Scrabble WoordenLijst (OSWL) met als ISBN 9789460773211 (verkrijgbaar door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar hw@walinga.org € 24,99, verzendkosten: € 1,99), in samenhang met de gepubliceerde correctielijst van de Nederlandse en Belgische Scrabblebonden (zie daarvoor de website www.vandale.nl). Bij woorden van meer dan 9 letters (en de daarvan ­afgeleide vervoegingen, verbuigingen, meervouden en verkleiningen) geldt Van Dale, Groot Woordenboek der ­Nederlandse taal als criterium. Bij grammaticale zaken zal Wolters’ Algemene Nederlandse Spraakkunst de doorslag geven. Afgekeurd worden: schuttingwoorden en vloeken. In twijfelgevallen beslist de samensteller. Correspondentie daarover vraagt zo veel tijd, dat beantwoording ervan over het algemeen niet tot de mogelijkheden behoort. We gaan ervan uit dat de deelnemers geen computer­programma gebruiken om hun woord te vinden en/of te controleren. Inzendingen dienen uiterlijk de vrijdag na de plaatsing van elke ronde binnen te zijn. Als u per e-mail instuurt, graag het woord zonder spaties noteren, dat vergemakkelijkt de administratie. Voor het overige gelden dezelfde regels als bij het ­bordspel Scrabble® Insturen kan op drie manieren: a. Via www.walinga.org. Dat wijst zich vanzelf. b. U kunt zelf een e-mail opstellen en versturen aan scrabble@walinga.org c. U kunt een ouderwetse (brief)kaart zonder envelop versturen aan: C. Wiegel, Raadhuishof 36, 2651 JJ Berkel en Rodenrijs. Nadat alle letters uitgelegd zijn, zal aan de tien deel­nemers die de hoogste score in de ladderstand hebben ­behaald een prijs worden toegezonden. Bij het daaropvolgende spel beginnen zij opnieuw met een score waarvan de hoogte wordt bepaald door het gemiddelde van alle deelnemers. De overige deelnemers behouden in de ladderstand hun tot dan toe behaalde aantal ­punten.
Heerco Walinga
zaterdag 8 december 2018 om 03:00
vijftiende nd-scrabblespel ronde 7
vijftiende nd-scrabblespel ronde 7

nd scrabble spelregels Scrabble® is a registered trademark Scrabble® tiles by permission of J.W. Spears & Sons ltd.

Iedere oprechte scrabbelaar zal het kennen: je hebt net nieuwe letters getrokken en na enig schuiven vind je het woord ‘WANHOPIG’, goed voor maar liefst 86 punten, maar … het kan slechts op één plek uitgelegd worden. Spanning! Zal een van de spelgenoten die cruciale A op H5 gebruiken of onbereikbaar maken? Die kans is groot. En dus zoek je al naar andere mogelijkheden, die allemaal als teleurstellingen gekenmerkt moeten worden.

Zo is het Scrabble een gezelschapsspel met wisselende emoties, psychologische veerkracht, omgaan met teleurstelling, wauw-gevoel en spanning.

Zo niet het ND-scrabble. Geen van de vele deelnemers kan een lastige plek bezetten waardoor jouw briljante vondst niet kan doorgaan. Het ND-scrabble kent een andere spanning: heb ik iets over het hoofd gezien? Weet ik zeker dat dit het beste woord is als ik op ‘verzend’ druk of als ik mijn briefkaart – jazeker, die wordt nog steeds gebruikt – door die klapperende lamelletjes van de Post.nl-brievenbus duw?

En voor iets meer dan 66 procent van de deelnemers van deze ronde geldt: Nee, dat was het niet. Slechts ongeveer 33 procent vond ‘WANHOPIG’.

En die andere 66 procent stuurde een keur aan alternatieven in: 24 verschillende mogelijkheden die ik hier nu niet allemaal kan noemen. De beste oplossing na ‘wanhopig’ was INWEEG (VC12, 54) en de minst waardevolle HOPT (HD10, 16).

De decembermaand (‘vol verwachting klopt ons hart’ maar ook ‘het Licht der wereld’) is altijd druk, maar ook wat onregelmatig voor het ND. Ronde 8 zou op 22 december gepubliceerd worden, maar in de speciale Kerst-editie van die dag is geen plaats voor Scrabble. Aldus verschijnt die ronde pas op 5 januari. Alvast een gezegend Nieuwjaar gewenst!

U hebt in deze donkere dagen dus vier weken de tijd om iets prachtigs te vinden met AEEKMNT.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

ILT gaat misbruik slots Schiphol door privéjets tegen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) begint vanaf zondag met het controleren van onder meer privévliegtuigen op Schiphol om te zien of ze misbruik maken van toegewezen start- en landingsrechten, zogeheten slots.

Afbeelding

COA: belang doorgang van 'asielhotel' Albergen is groot

Inwoners van Albergen pogen met een rechtszaak de komst van een 'asielhotel' in het dorp te voorkomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft echter haast met opening van het asielzoekerscentrum.

Afbeelding

Ministers noemen geen namen politici over Russische inmenging

De demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) willen geen namen delen van politici die mogelijk geld hebben gekregen van Rusland. Ze bleven desgevraagd op de vlakte en zeiden dat dit bij de geheime diensten AIVD en MIVD ligt.

Afbeelding

Meer 'aardbevingsgeletterdheid' nodig om Groningse jeugd te helpen

De 'aardbevingsgeletterdheid' van volwassenen die werken met kinderen en jongeren uit het gaswinningsgebied in Groningen moet omhoog. Ze moeten beter beseffen wat de gevolgen zijn van de problemen door de gaswinning om de jeugd die daarmee te maken heeft gehad beter te begrijpe..

Afbeelding

Subsidiepot voor aanschaf elektrische truck is snel leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van elektrische trucks die dinsdag werd geopend, is door grote interesse van ondernemers alweer leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Afbeelding

COA: geschetste situatie Rode Kruis opvangplekken dreigt al langer

Dat opvanglocaties voor asielzoekers in het land overlopen, speelt volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) al langer. Het Rode Kruis meldde donderdagochtend er dat aankomend weekend een situatie dreigt waarin niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek..