Luister naar

Breng sfeer in huis met warme verlichting

Nieuws
Hoe richt je je woonkamer op een praktische manier in? Waar moet je op letten als je een schemerlamp koopt? Welk effect heeft een bepaalde kleur in een vertrek? In deze rubriek geeft interieurstyliste Marije Develing antwoord op uw woonvragen. Hebt u een woonvraag voor Marije? Stuur een mail naar ­leven@nd.nl.
Marije Develing
woensdag 30 januari 2019 om 03:00
Breng sfeer in huis met warme verlichting
Breng sfeer in huis met warme verlichting calex nederlands design

Juist tijdens de koude winterdagen hebben we extra behoefte aan warmte en gezelligheid in huis. Daarbij speelt verlichting een grote rol. Met het juiste licht kun je het thuis zo gezellig maken!

Vaak ontstaat een interieur doordat er in de loop van de jaren meubels en lampen zijn verzameld die zo hun plekje hebben gekregen. Niks mis mee natuurlijk, maar hierdoor zie je soms ook niet meer wat de minder gezellige plekken zijn. Kijk eens kritisch naar je interieur, waar ben je blij mee en waarmee niet? Of vraag eens een vriendin om mee te kijken.

In een gemiddeld huishouden staan te weinig lampen, waardoor het wel praktisch maar niet gezellig verlicht is. Juist door veel lampen te plaatsen, wordt het gezelliger. Natuurlijk hoeft niet altijd alles aan te staan, maar er zijn momenten dat je in een bepaalde hoek gewoon wat extra licht nodig hebt. Ook zorgt een ratjetoe aan lampen ervoor dat het rommelig toont. Kies voor eenheid. Dat kan ook heel tijdloos zijn, zodat het niet vaak hoeft te veranderen. Belangrijk is om te kijken waar je verlichting mist of nodig hebt.

Tips:

-Je kunt een schets maken van de ruimte en daarop aangeven waar je verlichting mist. Zo maak je zelf een lichtplan.

-Kies voor lampen in dezelfde stijl. Bijvoorbeeld dezelfde kleur lampenkappen op een staande lamp en een hanglamp. Die zijn eenvoudig te vervangen. Of lampenvoeten in dezelfde kleur.

-Dan is de lamp zelf die je erin draait belangrijk. Hierin kun je kiezen van warm tot koel en van zacht tot fel licht. Dimmers zijn ideaal om het licht aan het moment aan te passen.

Helemaal hip zijn losse peertjes boven de tafel, de keuken of als hanglampje bij het bed. Het oogt als een ouderwetse gloeilamp aan een stoere pendel. Vaak worden hiervoor ‘kooldraad’ ledlampen gebruikt, die geven prachtig, warm licht. Het brengt sfeer en gezelligheid in huis en bespaart energie. Veel ledverlichting kan gedimd worden, waardoor je die kunt aanpassen aan het moment. Werklicht als je dat nodig hebt en warm kaarslicht voor een knusse avond.

De losse lampen zijn in veel modellen te koop. Van druppel tot diamant en in verschillende maten. Zo creëer je je eigen, originele verlichting in huis. De uitstraling van de lamp kun je zelf kiezen, net als hoeveel je er bij elkaar hangt. Je koopt tegenwoordig pendels waar je wel vijf lampen in kunt hangen of je hangt ze aan een industriële buis boven tafel. Zelfs de snoeren mogen gezien worden en mogen zonder plakstrips los over het plafond hangen.

Met een Smart-lichtsysteem zijn lampen op afstand te bedienen, te dimmen of van kleur te veranderen. Zo kun je met je mobieltje de lampen aandoen als je weg bent om zo de kans op inbraak te verkleinen, maar ook ’s avonds met een wijntje in de ene hand en de smartphone in je andere hand het licht dimmen zonder dat je van de bank af hoeft te komen. Handig!

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Museum Buren & Oranje is ontstaan vanuit een privécollectie.'

Uit de hand gelopen Oranje-verzamelingen: een nieuw seizoen voor Oranjemusea

De twee grootste Oranjemusea in Nederland openen in april hun deuren weer. In Diepenheim en Buren kunnen bezoekers vitrines boordevol borden en bekers bewonderen. 'De musea zijn ontstaan vanuit een privécollectie'

Cor Visscher: 'Het doet me verdriet als ouderen op zondag niet naar de kerk kunnen gaan.'

Cor (76) regelt de autorijdienst in zijn kerk: 'Soms moesten er een paar rollators mee in de kofferbak'

Cor (76) coördineert de autorijdienst van de kerk: 'Aan de telefoon vraag ik aan de kerkganger die opgehaald wil worden: ‘Wie denk je dat de chauffeur wordt, raad eens?’'

Matteo van der Grijn speelt Petrus in The Passion. 'Ik was vereerd dat ik werd gevraagd. Het is een groot, jaarlijks, breed toegankelijk evenement waaruit mensen houvast halen. Het heilige verhaal wordt heel concreet gemaakt: vrienden die onvoorwaardelijk voor elkaar gaan.'

Matteo van der Grijn speelt in The Passion. 'Ik ga nu ook het paasverhaal aan mijn kinderen voorlezen'

Acteur Matteo van der Grijn (43) hangt tussen geloof en ongeloof in. In The Passion speelt hij Petrus. ‘Het kan zomaar zijn dat er iets is.’ Jaarlijks leest hij zijn kinderen het kerstverhaal uit Lucas 2 voor.

Barend Schuurman: 'Als er straks één jongere is die mede dankzij het jeugdwerk in God gaat geloven, een fijne relatie krijgt en gewoon een mooi leven, dan is mijn inzet de moeite geweest.'

Op zijn werk in de bouw praat Barend over zijn geloof. 'Ik bid voor m'n eten en dan ontstaan er gesprekken'

In zijn werk als timmerman leert Barend Schuurman (26) graag jonge gastjes de kneepjes van het vak. Ook in zijn kerk investeert hij in tieners, als jeugdleider. ‘Je moet niet proberen cool te doen, dan lig je eruit.’

Wilma Wolff: ‘Zodra ik de drempel overga, ben ik thuis.’

Wilma voelt zich thuis in Nederland. 'Inmiddels zou ik niet meer in Suriname kunnen aarden'

Op haar 47e ging Wilma Wolff (81) op vakantie naar Nederland en bleef voor de liefde. Ondanks enkele hobbels voelde ze zich snel thuis in Rotterdam. Ze geniet er elke dag van haar flat van 80 vierkante meter.

Jeanne Diele-Staal (85): 'Op mijn 63e speelde mijn verleden weer op.'

De vader van Jeanne (85) was NSB'er. 'Soms werd ik uitgescholden, maar ik werd vooral genegeerd'

Als kind werd Jeanne Diele-Staal (85) uit Zwolle gepest omdat haar vader NSB’er was. 'Ik mocht niet meespelen en stond op het speelplein altijd tegen de muur aan.'