Luister naar

Harbers ‘kan goed uit de voeten’ met asielakkoord

Nieuws
Staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) is tevreden over het asielakkoord van de coalitiepartijen. Hij zal voorlopig geen gezinnen uitzetten naar het land van herkomst.
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
woensdag 30 januari 2019 om 17:47

Den Haag

Veel fracties in de Tweede Kamer zijn blij met de versoepeling van het kinderpardon, bleek woensdag tijdens het Kamerdebat hierover. Bram van Ojik (GroenLinks) verwijst onder andere naar de tot dan voortdurende kerkdienst in de Haagse Bethelkapel. ‘In onze samenleving loont het je te verzetten tegen onrecht. Ik ben blij met zo’n democratie.’

Toch klinkt er ook brede kritiek, vooral over hoe de ‘discretionaire bevoegdheid’ geregeld wordt. Die ligt nu bij Harbers – in schrijnende gevallen kan hij besluiten dat een afgewezen asielzoeker toch mag blijven.

In de plannen van de coalitie gaat die bevoegdheid naar de directeur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Die kijkt niet helemaal aan het eind, zoals nu, maar tijdens de eerste fase van een asielprocedure of er sprake is van een ‘schrijnende situatie’. Op die manier wil de coalitie voorkomen dat asielzoekers alsnog een vergunning krijgen door bijvoorbeeld de publiciteit te zoeken, zoals nu regelmatig gebeurde.

Diverse fracties zien weinig in het voorstel, omdat Harbers immers politiek verantwoordelijk blijft voor de IND – dus ook voor de ‘discretionaire’ beslissing van de directeur. De vraag is of Kamerleden of hulporganisaties Harbers in de toekomst nog kunnen vragen zich over een individuele zaak te uiten. ‘Technisch gezien kan dat’, geeft de bewindsman uiteindelijk toe.

miezerige koehandel

Er klonk ook kritiek op de vermindering van het aantal geselecteerde kwetsbare vluchtelingen dat Nederland gaat opvangen. Nu zijn dat er 750 per jaar, straks worden dat er 500, het aantal van vóór de kabinetsformatie. Volgens Van Ojik is er ‘miezerige koehandel’ gepleegd. ‘Wie is er vanmorgen echt trots op dat hij dit heeft uitonderhandeld?’ Zelfs de SGP, die op asielgebied doorgaans een rechtse koers vaart, vindt dat ‘de barmhartigheid in het geding komt’. Volgens Harbers moest ‘het evenwicht in het regeerakkoord’ hersteld worden, lees: het was een sterke wens van de VVD.

In de afspraken staat dat de IND zo’n 700 aanvragen voor het kinderpardon opnieuw gaat bestuderen. In de tussentijd worden de betreffende gezinnen niet uitgezet.

Harbers wil geen schatting geven van hoeveel kinderen waarschijnlijk alsnog een vergunning krijgen, al herkent hij het getal dat rondgaat (90 procent) wel als ‘een heel ruwe inschatting van de diensten’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.

GroenLinks-PvdA-fractie in conclaaf. De Kamer moet in de demissionaire periode vaker naar dekking voor de eigen plannen.

Plan om minima te ontzien bij gemeentelijke belastingen stuit op vragen over financiën

Een voorstel om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen voor meer minima uit te breiden, staat voorlopig in de pauzestand. Een kritische reactie van het kabinet op het plan van GroenLinks-PvdA en NSC roept nu vragen op over de financiële dekking.