18 februari 2019 om 03:00
Luister naar

Column: Luister eerst, vul niet meteen in

‘Kijk eens naar dit plaatje. Wat zie je?’ Als die vraag wordt gesteld, maakt bijna iedereen er een verhaal van. Je slaat over wat je feitelijk ziet en geeft jouw interpretatie van wat er gebeurt.

Zo zullen bij iemand met een panische angst voor honden de rillingen over de rug lopen. Deze vrouw rent voor haar leven, omdat de hond haar achterna zit. De eigen angst voor honden kleurt dus het antwoord. Mensen die van hardlopen houden geven als antwoord: ‘De vrouw loopt haar dagelijkse rondje en ze vindt het gezellig als de hond met haar mee rent.’ En een liefhebber van honden geeft weer een ander antwoord. ‘Heerlijk voor de hond om even gezellig met het baasje een eind te rennen.’ Maar dat zijn geen van alle feitelijke waarnemingen. Je ziet alleen een vrouw en een hond en nog enkele kleinere details.

Hoe je het plaatje inkleurt, heeft alles te maken met de eigen emoties. En die worden weer gekleurd door ons levensverhaal. Door diezelfde emoties missen we andere stukken informatie. Maar wat voor het plaatje geldt, geldt nog meer voor een praatje. Zelfs de eerste indruk van iemand kleurt al hoe je iemands woorden gaat wegen. Dat maakt dat we de woorden van de ander regelmatig niet goed horen en nog meer dat we zijn bedoelingen niet goed taxeren.

Anna Blokhuis en Jan Boudewijn gebruiken dit plaatje als voorbeeld in hun boek Hou je kop Erbij! Het gaat over ‘helder communiceren in de zorg’. Hou je kop betekent dat je eerst stil moet zijn en niet meteen moet invullen door bijvoorbeeld te gaan oordelen, te regelen of te zorgen. En ‘erbij’ betekent dat je goed moet luisteren. Alleen op die manier kun je de ander tot zijn recht laten komen. Maar wat voor de zorg geldt, geldt ook voor andere ontmoetingen. Zoals bij kerkelijke contacten. Als de ander al bij voorbaat beoordeeld wordt, wordt goede communicatie onmogelijk. Dus eerst maar eens goed luisteren en kijken wat verbindt zonder de ander in een hokje te plaatsen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Wim Dekker is lector informele netwerken en laatmoderniteit aan de Christelijke Hogeschool Ede.

Het gepest van Wilders mag niet gewoon zijn. Timmermans heeft hulp van andere Kamerleden nodig

Wim Dekker hoopt dat het fatsoenlijke deel van de Kamer niet in debat gaat over wat fatsoen is, maar soeverein afstand neemt van onfatsoen. En hij vraagt om gebed voor Frans Timmermans.

Zo sensationeel is dat boek van David de Vos niet, al suggereert hij het graag

Evangelisch prediker David de Vos prijst zijn verhaal aan als ‘het meest gedurfde en ongefilterde boek over de christelijke wereld dat je gaat lezen’. Verkooppraat, volgens Reina Wiskerke.

Kelly Keasberry is theoloog en pastoraal medewerker bij ziekenhuis AZ Monica in Deurne en Antwerpen.

Ambtenaren, managers, artsen of docenten: grijp eens wat vaker naar de gieter

Voor mij als ziekenhuispastor was het uitsterfbeleid niet om aan te zien, schrijft Kelly Keasberry. Na werktijd besloot ik tot een reddingsoperatie. Gewapend met een gietertje, een schaar en een emmer van de schoonmaker.

Anita Zeldenrust is ouder van een gezinshuis voor kinderen die (soms tijdelijk) niet thuis kunnen wonen.

Stilte kan confronterend zijn. Als de geluiden van buiten verstommen, gaat je binnenwereld aan de gang

Stilte kan confronterend zijn. Als de geluiden van buiten zijn verstomd, gaat je binnenwereld aan de gang. Het is mij lang gelukt dat uit de weg te gaan, schrijft Anita Zeldenrust. Drukte is een statussymbool.

nd

In Amsterdam zit een witte duif klem. Hoe kan ik de vogel nog redden? Klimmend, via de regenpijp?

Wat doe je als je ziet dat er een vogel verstrikt is geraakt in een net? Op één-hoog? Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren. Maar er is toch hoop.

George Harinck is rector magnificus aan de Theologische Universiteit Utrecht.

Laat kinderen weer sleutelteksten uit de Bijbel, de geschiedenis en de literatuur uit het hoofd leren

Het is ronduit zonde dat we tegenwoordig bijna niets meer uit ons hoofd leren. Want wat je niet bezit, kun je jezelf niet herinneren. Zorg daarom voor een goed gevulde binnenkamer, stelt George Harinck.

Hans Werkman

Bezwijkt in christelijke gedichten de poëzie 'onder de last van de boodschap'?

Lieddichter Ad de Besten was een meelevend christen, maar christelijke poëzie, moest dat zonodig? Hij las het werk van enkele christelijke dichters en constateerde dat dit wantrouwen geen nieuw voedsel heeft gevonden.

Bart Jan Spruyt is historicus en docent kerkgeschiedenis aan het Hersteld Hervormd Seminarium.

Nederlandse benadering van mensen met twijfels over hun gender wordt steeds meer bekritiseerd

Het beleid om jonge mensen met genderdysforie met puberteitsblokkers te behandelen, wordt in steeds meer landen herzien, ziet Bart Jan Spruyt. Hij betreurt dat die kentering bij Nederlandse politici niet doordringt.

beeld nd

Hoe maak je van duurzaam leven een vrolijke worsteling? We kunnen leren van Psalm 119

Duurzaam leven voelt soms als gerommel in de marge, ervaart Alexander Bosma. Het is makkelijk om het dan maar te laten, terwijl je ervan overtuigd bent dat het moet. Hoe maak je er toch een vrolijke worsteling van?