Luister naar

Film: The Front Runner - Enerzijds de touwtjes in handen, anderzijds een marionet

Nieuws
Hugh Jackman kan veel meer dan in de huid van Wolverine kruipen. Deze keer mag hij zijn klauwen zetten in de rol van gevallen politicus Gary Hart.
Michiel van Hout
vrijdag 8 maart 2019 om 03:00
Film: The Front Runner - Enerzijds de touwtjes in handen, anderzijds een marionet
Film: The Front Runner - Enerzijds de touwtjes in handen, anderzijds een marionet universal

De Canadese filmmaker Jason Reitman vertelt graag verhalen over relaties en familie. Als politieke film lijkt The Front Runner op het eerste gezicht een vreemde eend in de bijt van zijn oeuvre. Waar Steven Spielberg vorig jaar in The Post journalisten met hun ethische afwegingen tot hoofdpersonages maakte, daar staan hier de politicus en zijn medewerkers centraal. In 1988 was Gary Hart de gedoodverfde Democratische kandidaat voor de presidentsverkiezingen in de VS. Maar tijdens zijn campagne publiceerde de Miami Herald een weinig doordacht artikel over Harts vermeende buitenechtelijke affaire. Een stroom journalisten liet daarop de politieke focus van de campagne ondersneeuwen, met als uiteindelijke gevolg dat Hart zich terugtrok, met grote gevolgen voor de geschiedenis. We kunnen slechts gissen hoe de wereld eruit zou zien als vader en zoon Bush niet aan de macht waren gekomen.

Seksschandalen bij president(skandidat)en zijn een onverminderd actueel onderwerp, maar Reitman gaat verder dan het aan de kaak stellen van de mediahijgerigheid. Hij stelt ook belangrijke sociale vraagstukken aan de orde, die niet alleen relevant zijn voor politici en journalisten. Hoe relevant is een seksleven voor het debat? Moet de discussie uitsluitend over politieke onderwerpen gaan, zoals Hart voorstond, of hebben politici ook een voorbeeldfunctie? Is het aan journalisten om hypocrisie te ontmaskeren? Waar houdt kritiek op en waar begint kwaadsprekerij? Hoewel Reitman in vorige films de neiging had zelf antwoorden in te vullen, laat hij deze nu aan de kijker.

Nu Hugh Jackman zijn rol als Wolverine niet meer hoeft op te nemen, krijgt hij meer kans om zijn veelzijdigheid als acteur te tonen. Door zijn strijd tegen huidkanker ziet hij er ook minder jeugdig uit. Jackman maakt Hart tot een ­interessant personage, met een stuurloos ­charisma en een naïef bravoure dat zijn intelligentie overschaduwt. Enerzijds heeft hij de touwtjes in handen, anderzijds is hij ook een marionet van zijn omgeving. Hij maakt verkeerde keuzes, maar neemt wel de moedige beslissing om zijn campagne te stoppen om zijn gezin te beschermen tegen de opdringerigheid van de roddelpers. Hij gaf zijn kandidaatschap op om zijn huwelijk te redden. Zo benadrukt Reiter in The Front Runner het belang van relaties en familie. ¦

The Front Runner

?????

Regie: Jason Reitman. Met Hugh Jackman, Vera Farmiga, Kaitlyn Dever, J.K. Simmons e.a. 113 ­minuten. Kijkwijzer: vanaf 16 jaar. In 25 bioscopen.

+ historisch accuraat

+ relevante vragen en ­prioriteiten

- irritant getik als filmmuziek

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Medewerkers van de gemeente ruimen de bloemen en kaartjes op die voor Peter R. de Vries in de Lange Leidsedwarsstraat zijn neergelegd.

Publieke rouw is ingeburgerd. Maar de sacralisering van voorwerpen hoeft niet religieus te zijn

Peter R. de Vries, maar ook het doodgereden kind. Schokkend en onverwacht overlijden leidt tot collectieve rouw. 'Publieke herdenkingen gaan vaak over politiek-maatschappelijke kwesties’, zegt onderzoeker Irene Stengs.

Rutger Bregman

Rutger Bregman heeft een missie: kom van die bank af en maak werk van je idealen

Wat doe je met de 2.000 werkweken die je tot je beschikking hebt? Ga je voor een riant salaris of geef je gehoor aan morele ambitie? Rutger Bregman roept ons op: maak werk van je idealen!

Chris McCandless in de film Into The Wild (2007)

Deze bus trok velen 'into the wild'. Nu staat hij in een museum. Waarom?

Het was een van de bekendste pelgrimages van deze tijd: een levensgevaarlijke wandeling naar de bus uit ‘Into the Wild’. Nu staat het kapotte, roestige voertuig in een museum. Hoe werd het zo’n icoon?

A Hidden Life volgt de katholieke Oostenrijkse boer Franz Jägerstätter. Samen met de andere dorpsbewoners wordt hij opgeroepen voor het leger.

Deze podcasts, films en tentoonstellingen zijn de moeite waard tijdens de Stille Week

Verstilde beelden, muziek die ruimte schept, films die offers tastbaar maken, gesprekken die de ziel raken... Wat kun je luisteren, zien en beleven in de aanloop naar Pasen?

Marina Abramovic, Four Crosses: The Evil (positive), 2019 (detail).

Kunstenaar Marina Abramovic deed een halve eeuw aan hardhandig zelfonderzoek en stelde haar pijn tentoon

Messen, bloed en een poort van licht. Met video’s, sculpturen en spannende performances opent het Stedelijk Museum dit weekend zijn deuren voor kunstenaar Marina Abramovic.

Nick Cave praat in het Theater am Tanzbrunnen in Keulen over zijn boek 'Geloof, Hoop en Ravage'.

Hoe een toornende, wilde God toch lief kan hebben. Nick Cave beschrijft het als geen ander

Rouw is een geschenk, vindt Nick Cave. Het is niet de bedoeling dat je over het verdriet om de dood van een geliefde heen komt. Maar die magneet kan ook kracht geven. Hoop en hunkering. Renaissance door ravage.