Luister naar

FNV schrapt vierhonderd banen

Nieuws
Werknemersorganisatie FNV schrapt bijna vierhonderd van de tweeduizend banen. Zo hoopt de bond 16 miljoen euro per jaar te besparen.
redactie VK
zaterdag 30 maart 2019 om 03:00

Den Haag/Amsterdam

Dit blijkt uit het reorganisatieplan dat de directie heeft opgesteld en dat in handen is van de Volkskrant. De grootste bond van Nederland kampt al ­decennia met een gestage leegloop. Sinds begin deze eeuw kromp het ­ledenbestand met zeker 170.000 mensen. De grens van 1 miljoen leden komt hierdoor in zicht. Tegelijkertijd vergrijst de bond. Gepensioneerden ­betalen minder contributie.

Ook in 2002 ontsloeg FNV Bondgenoten zo’n 350 werknemers om de ­begroting sluitend te krijgen; in 2007 ontsloeg de toenmalige ambtenarenbond Abvakabo 175 mensen. Het heeft het tij niet kunnen keren. Bij de bond werken nu zo’n tweeduizend mensen, in deeltijd en fulltime. samen goed voor circa 1650 voltijdsbanen. Dit jaar wil de FNV 150 voltijdsbanen schrappen. Eind volgend jaar moet het personeelsbestand zijn gekrompen met bijna 290 fte tot ruim 1360 voltijdbanen. Dat betekent dat bijna een vijfde van de FNV’ers weg moet.

Honderden FNV’ers zullen dus op zoek moeten naar een andere baan. ‘Daar komt een vakbondswaardig ­sociaal plan voor’, zegt een woordvoerder, ‘met werk-naar-werkregelingen en ouderenregelingen’. Volgens het reorganisatieplan worden ‘geen medewerkers collectief ontslagen’ – er wordt dus niet in één keer een groep mensen op straat gezet.

De bond schrapt vooral ‘ondersteunende’ functies op de kantoren. De afdeling advies, dienstverlening en financiën wordt het hardst geraakt. De afdeling, waar nu bijna 400 mensen werken, wordt in twee jaar tijd meer dan gehalveerd.

actiemachine

De FNV moet een actiemachine worden met collectieve campagnes en individuele belangenbehartiging. Hiernaar gaat de komende jaren alle aandacht uit, blijkt uit het plan. Tegelijkertijd wordt het aantrekken van jonge leden een speerpunt. Niet ten koste van het bestaande, vergrijsde kader, benadrukt het bestuur: ‘Verjonging is nooit een verwijt aan de huidige leden, het gaat om wat erbij moet komen.’

‘De FNV zal met minder formatie een effectievere dienstverlening moeten leveren. We zullen afscheid moeten nemen van mensen die hier soms al jaren werken. En dat doet pijn.’

Het reorganisatieplan ligt momenteel bij de ondernemingsraad. Nadat de OR advies heeft uitgebracht, moet de FNV in onderhandeling met de bond binnen de bond: FNV Personeel. <.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Mede-eigenaar Christiaan Kraan bezig met een klavecimbel voor een muziekschool in IJsland.

In de luwte van het grote geld zingen de klavecimbels van Amir en Kraan een fijnbesnaard protest

Amsterdam floreerde dankzij de diversiteit aan kleine bedrijfjes. Nu is er amper plaats voor ze. Na hun gedwongen vertrek uit de Havenstraat vonden klavecimbelbouwers Amir en Kraan met enig geluk nog werkruimte in de stad.

Werkoverleg bij Hospi Housing, waar ze werken met kunstmatige intelligentie. Tweede van links oprichter Joost Bokker, uiterst links Vera Harsnyi, midden Pavla Shvetcova en uiterst rechts Flavia Gkioka.

AI-medewerker 'Sarah' doet nu zelfstandig de socials: 'Dit is wel een beetje creepy'

Ruim een jaar na de introductie van ChatGPT is AI niet meer weg te denken van de Nederlandse werkvloer. Inmiddels bestaat er zelfs een autonome AI-werknemer: Sarah.

Directeur Pieter Cnossen vakorganisatie CGMV wil het ledenverlies ombuigen naar ledengroei.

Vakorganisatie richt zich op christelijke goede doelen: 'Medewerkers werken soms onder minimumloon'

De christelijke vakorganisatie CGMV gaat zich op een nieuwe doelgroep richten: christelijke organisaties zonder winstoogmerk. ‘Daar heerst veel bevlogenheid, maar voor werknemers wordt vaak niet goed gezorgd.’

De goudprijs breekt record na record

De goudprijs slaat op hol, maar waar komt die goudkoorts opeens vandaan?

De goudprijs breekt record na record, en dat is niet per se vrolijk nieuws. Goud geldt namelijk als verkapte verzekeringspolis tegen oorlogen, crises en ander onheil. Vier redenen waarom mensen plotseling goudstaven hamsteren.

Een ov-bus van Van Hool. De Vlaamse vervoerder De Lijn koos onlangs voor goedkopere bussen uit China.

Familievete en 'typisch Belgisch probleem' zetten streep door 2.400 banen Vlaamse bussenbouwer

Het Vlaamse dorp Koningshooikt draait al 77 jaar om de busfabriek Van Hool, die mede door een ruzie tussen de erfgenamen van de oprichter in financiële nood verkeert. Een faillissement lijkt onafwendbaar.