Luister naar

Sponsorloop mijdt kamp Westerbork na bedreigingen

Nieuws
De jaarlijkse wandeltocht tijdens de Nacht van de Vluchteling begint dit jaar toch niet in Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Aanleiding voor de routewijziging zijn volgens de organisatie ‘aanhoudende bedreigingen, grove beledigingen en intimidaties aan met name het adres van Herinneringscentrum Kamp Westerbork’.
Jurre van den Berg redactie vk
dinsdag 30 april 2019 om 11:21

Groningen

De impact van de bedreigingen op de organisatie en daarmee deelnemers en vrijwilligers is te groot, aldus organiserende instanties van de Nacht van de Vluchteling in een verklaring.

‘Wij betreuren het dat anno 2019 het niet mogelijk is om een wandeling met een doel dat zo nauw verwant is aan de ontstaansgeschiedenis van Kamp Westerbork te organiseren’, reageert directeur Dirk Mulder. Op de aard en omvang van de bedreigingen wil het Herinneringscentrum niet nader ingaan. ‘Een blik op sociale media geeft een indruk’, zegt een woordvoerder. ‘De politie neemt de zaak serieus en onderzoekt wie er achter de bedreigingen zitten.’

felle kritiek

De sponsorloop tijdens de Nacht van de Vluchteling vindt plaats op 15 juni. De bijna vierhonderd lopers die zich voor de route Westerbork-Groningen hadden opgegeven, kunnen starten vanuit een van de andere vier locaties van de Nacht van de Vluchteling: Rotterdam, Amsterdam, Utrecht of Nijmegen.

Op de aankondiging van Westerbork als eenmalige startlocatie kwam meteen kritiek. ‘Schandalig’, twitterde Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet bij de bekendmaking. Eddo Verdoner, voorzitter van het Centraal Joods Overleg zei in De Telegraaf dat de nagedachtenis aan de Holocaust niet zou moeten worden ingezet ‘voor andere zaken’.

Hoofdredacteur Esther Voet van het Nieuw Israëlietisch Weekblad noemde de startlocatie voor de sponsorloop eveneens ongepast. ‘In de jaren veertig zijn Joden vergast, vermoord, terwijl veel vluchtelingen juist met open armen worden binnengehaald’, zei Voet in Elsevier.

link naar het verleden

Directeur Mulder van Herinneringscentrum Kamp Westerbork probeerde in januari al critici van de wandeltocht te weerspreken met een uitgebreide toelichting. Kamp Westerbork werd in 1939 – dit jaar dus tachtig jaar geleden – gebouwd als Centraal Vluchtelingenkamp voor illegaal uit Duitsland en Oostenrijk gevluchte Joden. Vanaf 1942 werd Westerbork tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter gebruikt als doorgangskamp, vanwaar zeker 100 duizend Joden naar vernietigingskampen werden getransporteerd. ‘We zullen vasthouden aan het beleid waarin ook aandacht is voor het thema vluchtelingen toen en nu’, aldus Mulder.

Directeur Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling wijst erop dat die haar wortels heeft in de verzetsbeweging in de Tweede Wereldoorlog. ‘Vanuit die geschiedenis zijn wij sinds vele jaren betrokken bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork, dat volgens ons een belangrijke rol speelt in hedendaagse discussies over oorlog en conflict, en dan uiteraard ook over vluchtelingen. Het is diep triest dat juist Herinneringscentrum Kamp Westerbork onder druk van bedreigingen deze belangrijke taak niet kan uitvoeren.’

Burgemeester Mieke Damsma van Midden-Drenthe heeft begrip voor het besluit van de organisatie. ‘Tegelijkertijd vinden we het onbegrijpelijk dat dit besluit noodzakelijk is. Een activiteit dat juist gericht is op verbondenheid en saamhorigheid.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.

Anniek Pheiher leidt een trainingssessie voor activistische beleggers bij The Field in Leiden.

Klimaatactivistische beleggers trainen voor de confrontatie met CEO's: 'Ik wil ja of nee horen'

In de aanloop naar het aandeelhoudersseizoen stoomt Milieudefensie honderden klimaatactivisten klaar om een duurzamer beleid af te dwingen bij bedrijven. Actrice Anniek Pheifer traint de activistische beleggers.