Luister naar

VS ontzien Curaçao bij sancties tegen Maduro

Nieuws
Curaçao blijft gespaard bij de sancties die de Verenigde Staten hebben opgelegd aan het bewind van president Nicolás Maduro in Venezuela. De door het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA gehuurde raffinaderij op Curaçao kan hierdoor weer gaan draaien.
Kees Broere redactie vk
zaterdag 4 mei 2019 om 03:00
De olieraffinaderij Isla op Curaçao, die gehuurd wordt door de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA.
De olieraffinaderij Isla op Curaçao, die gehuurd wordt door de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA. afp / Luiz Acosta

Willemstad

De gedeeltelijke en tijdelijke vrijwaring is het resultaat van een intensieve lobby door de Curaçaose en Nederlandse regering en komt op een voor Curaçao cruciaal moment. PdVSA huurt de raffinaderij op Curaçao tot eind dit jaar. Amerikaanse bedrijven moeten het Venezolaanse bedrijf wegens de sancties mijden, maar in het gebruik van de raffinaderij voor de eigen energievoorziening mag Curaçao voorlopig zaken blijven doen met het Amerikaanse bedrijfsleven.

Volgens de regering van premier ­Eugene Rhuggenaath is het besluit ‘een belangrijke stap in het operationeel kunnen houden van de raffinaderij en ook voor het aantrekken van nieuwe partners’. De raffinaderij, de zogeheten Isla, zorgde ooit voor 40 procent van het nationaal inkomen op het Caribisch eiland. Inmiddels is dit hooguit nog zo’n vier procent.

Eerder deze week prees Rhuggenaath tijdens het bezoek van minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken de Nederlandse hulp bij de lobby in Washington. Curaçao zelf ontving vorige week zeven leden van het Amerikaanse Congres. De gesprekken gaan binnenkort in Washington door. Blok beschouwt, net als Rhuggenaath, de Isla ‘van groot belang voor de samenleving op Curaçao’.

radicale vakbonden

Dat laatste slaat niet per se op de minieme productie van de Isla zelf. De regering-Rhuggenaath heeft vooral te maken met het politieke en maatschappelijke verzet van kleine, maar radicale vakbonden, die de raffinaderij per se open willen houden en daarbij geregeld zinspelen op het eventueel losmaken van protest binnen de bevolking. Daarmee staat de regering, die al jaren kampt met economische neergang, onder extra druk.

Op 30 mei is het vijftig jaar geleden dat op Curaçao een demonstratie van vakbondsleden en oproerkraaiers bij de Isla uitliep op een gewelddadige demonstratie, waarbij een deel van de binnenstad in vlammen opging en Nederland honderden mariniers inzette om de rust te herstellen. Curaçao én Nederland willen een herhaling hiervan voorkomen.

De gouverneur van het Caribisch eiland, sinds oktober 2010 een autonoom land binnen het koninkrijk, waarschuwde eind april nog eens voor ‘populisme en gevoelens van onverdraagzaamheid’ en onderstreepte dat ‘geweld nooit de oplossing is’.

De regering-Rhuggenaath heeft in deze strijd dus een tussentijdse slag gewonnen. De vraag is wel of Curaçao de Isla überhaupt nog wel in gebruik moet willen nemen. De raffinaderij kampt met achterstallig onderhoud van waarschijnlijk honderden miljoenen euro’s en is door zijn ligging op het eiland zeer schadelijk voor de volksgezondheid.

Een andere vraag is welke tegenprestatie de Verenigde Staten van Curaçao verwachten. De VS willen Curaçao kunnen gebruiken als een doorvoerplaats van humanitaire hulp aan Venezuela. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Tata-staalfabriek in IJmuiden deze week vanbinnen.

Kabinet zet in op vergroeningsplan voor Tata, dat schatkist tot 2,5 miljard kan kosten

Tata Steel moet blijven bestaan en het kabinet wil op korte termijn met het bedrijf om de tafel om afspraken te maken over versnelde vergroening. Dat mag 2,5 miljard euro kosten.

Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'