Luister naar

Ingezonden brief: Wie een wekelijkse rustdag wil, heeft Europa aan zijn kant

Nieuws
Jaap Cordia Bunschoten
woensdag 17 juli 2019 om 03:00

Robert van Putten breekt een lans voor een wekelijkse rustdag (Nederlands Dagblad 13 juli). Maar hij realiseert zich kennelijk dat het een preek voor eigen parochie is. Toch staat hij niet alleen. Hij heeft de Raad van Europa op zijn hand.

In het Europees Sociaal Handvest (ESH) staat: ‘,Teneinde de doeltreffende uitoefening van het recht op billijke arbeidsvoorwaarden te waarborgen, verbinden de Partijen zich (...) een wekelijkse rusttijd te waarborgen die zoveel mogelijk samenvalt met de dag die volgens traditie of gewoonte in het betrokken land of in de betrokken streek als rustdag wordt erkend.’ In Nederland is dat de zondag.

Het ESH is een mensenrechtenverdrag. Het dient te worden gerespecteerd door de staten die partij zijn bij het verdrag, waaronder Nederland. Dat er met het verdrag een loopje wordt genomen, is niet onbegrijpelijk, gezien de inspanningen die het handvest van de aangesloten landen vergt. Dat geldt niet zozeer van de zondagsrust, als wel van veel andere bepalingen. Om er een aantal te noemen: het bouwen van huizen naar de behoeften van gezinnen, een universele verzekerde toegang tot degelijke en betaalbare woonruimte, gelijke toegang tot sociale huisvesting voor vreemdelingen, toegankelijke en effectieve gezondheidszorgvoorzieningen voor de totale bevolking, de garantie op een gezond leefmilieu, gratis basis- en voortgezet onderwijs, recht op bescherming tegen armoede en sociale uitsluiting, speciale maatregelen voor gezinnen en ouderen.

Wordt de overheid hier niet overvraagd? Misschien; in elk geval handelt zij of dat zo is. Als met het ene recht een loopje kan worden genomen, waarom dan ook niet met het andere, ook al is er geen sprake van overvragen, zoals bij de plicht tot instandhouding van de collectieve wekelijkse rustdag? Van Putten slaat de spijker op de kop: het grote goed van de wekelijkse rustdag is opgeofferd aan ‘de bevrijding uit religieuze regimes’, het schadelijke effect ervan wordt op de koop toe genomen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Opmerkelijk was dat kardinaal Eijk zo vol vuur preekte dat mensen soms spontaan ‘amen’ riepen. Dat is iets dat wij niet gewend zijn.

Kardinaal Wim Eijk heeft gewoon gelijk als hij zich tegen de lhbt+-lobby keert

Kardinaal Wim Eijk kreeg in de media veel kritiek toen hij sprak over ‘een publieke opinie die vreemde ideeën opdringt’. Maar in de zaal waar hij sprak, hoorde Andre van Aarle mensen spontaan ‘amen’ roepen.

Een scheiding heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van een kind als het de helft van zijn bestaan moet ontkennen en bijvoorbeeld bij papa niet op een positieve manier over mama mag praten.

Kinderombudsman Margrite Kalverboer: 'Gescheiden ouders, dit kun je doen voor je kind'

Als je ouders gescheiden zijn, moet je bij je moeder ook positief kunnen zijn over je vader. En als je bij je vader bent geldt hetzelfde richting je moeder. Daar heb je als kind recht op, stelt de Kinderombudsman.

Afbeelding

Schrappen van eigen risico in de zorg is nog moeilijker dan een nexit of asielstop

Als de PVV nog iets wil overhouden van het programma waarmee populistische kiezers een rad voor ogen is gedraaid, zal het volgens Peter de Waard de afschaffing van het eigen risico in de ziektekostenverzekering zijn.

'Als ik op zondag naar de mis ga dan ben ik als 53-jarige haast de jongste bij ons in de kerk.'

Hoe houd je jongeren in de kerk? 'Ten diepste ligt het niet in onze handen'

Veel kerken hebben te maken met jongeren die afhaken. Hoe kunnen ze daar het beste mee omgaan? Acht lezers reageren. 'Kerkenraadsleden hebben zelf geen idee waarom hun kinderen of kleinkinderen niet meer komen.'

Mensen met een beperking moeten naar het zwembad gaan, zelf organiseren en betalen. De kloof met de gewone maatschappij wordt hierdoor groter, want veel mensen met een lichte verstandelijke beperking hebben weinig geld te besteden of hebben begeleiding nodig in het zwembad.

Betaal het zwembad voor mensen met een beperking. Dat heeft grote invloed en levert geld op

Zet geld dat is bedoeld voor gespecialiseerde behandeling ook in om mensen te laten meedoen in de maatschappij. Daar is het niet voor bedoeld, maar iedereen wordt er volgens Inger Hoek uiteindelijk beter van.

In de rubriek 'Van de redactie' schrijft een lid van de hoofdredactie over de journalistieke keuzes van het Nederlands Dagblad.

Waarom we een podcast over scheiden maakten - en waarom die podcast echtscheiding niet normaliseert

De ND-podcast Gebroken Gelofte probeert echtscheiding in christelijk Nederland beter bespreekbaar te maken. En dat is wat anders dan echtscheiding normaliseren.