Luister naar

Witwasrecord in 2018: 10 miljard

Nieuws
In Nederland zijn in 2018 voor een recordbedrag van bijna 10 miljard euro aan financiële transacties verdacht verklaard. Het gaat om ernstige vermoedens van witwassen, dikwijls van drugsgelden, en om terrorismefinanciering.
Jan Tromp redactie vk
donderdag 25 juli 2019 om 03:00

Den Haag

Dit staat in het woensdag verschenen jaarverslag van de Financial Intelligence Unit (FIU). Dat is de zelfstandig opererende, bij de politie ondergebrachte autoriteit waar financiële dienstverleners volgens een wettelijke verplichting transacties moeten melden die zij niet vertrouwen. De FIU analyseert de meldingen en verleent deze zo nodig het predicaat ‘verdacht’.

In 2018 constateerde de autoriteit 58.000 verdachte transacties, ter waarde van in totaal 9,7 miljard euro. In 2017 ging het om 40.000 transacties en 6,7 miljard euro. Het zijn meldingen van financiële deals die na analyse en onderzoek op de zeef van de FIU zijn blijven liggen.

De zaken worden door de FIU doorgegeven aan politie, Openbaar Ministerie en FIOD. Het is niet altijd goed te volgen wat de opsporings- en vervolgingsdiensten vervolgens doen met die informatie. Ook is niet bekend hoeveel van het frauduleuze geld wordt afgenomen. Bronnen melden aan de Volkskrant dat de politie in de praktijk alleen van de gegevens van de FIU gebruikmaakt in lopend onderzoek.

Bij de werkwijze van de FIU zelf zijn ‘vraagtekens geplaatst’, meldt minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in de Kamerbrief bij het jaarverslag. Medewerkers hebben processen-verbaal opgemaakt terwijl ze daartoe niet bevoegd waren. Ook bestaat er kennelijk onduidelijkheid over de politiegegevens waarover de dienst kan beschikken. Daarom heeft de minister de bevoegdheden van de FIU en de politie per 1 juli samengevoegd.

Volgens de minister staan de als verdacht aangemerkte transacties niet ter discussie. De dienst filterde ze uit honderdduizenden meldingen. Die werden gedaan voor de beroepsgroepen met een meldplicht, van houders van geldkantoren tot taxateurs.

Wat opvalt is het toenemende aantal meldingen van de Nederlandse banken. Het lijkt erop dat alle ophef over het ING-schandaal – de bank verwaarloosde jarenlang zijn meldplicht – zijn uitwerking niet mist. De FIU vindt dat ook accountants scherper moeten opletten: ‘De FIU heeft aan de hand van voorkomende casussen bemerkt dat accountants doorgaans direct zicht hebben op mogelijke corruptie, indien zij de kenmerken daarvan beter weten te herkennen.’

Van de bijna tien miljard euro aan frauduleuze zaken komt het leeuwendeel, bijna 7,5 miljard, van slechts 105 transacties van elk tien miljoen euro of meer. Daarachter moeten machtige criminele netwerken schuilgaan, suggereert de FIU. ‘Verdachte transacties van deze omvang’, schrijft de dienst, ‘kunnen van grote invloed zijn op de financiële integriteit, zowel nationaal als internationaal.’

Opmerkelijk is de aandacht die de FIU vraagt voor zorgfraude. De dienst benoemt ook expliciet het sjoemelen met zorggeld als mogelijke financieringsbron van terrorisme. De FIU ontving vorig jaar vooral uit de bankensector bericht van ruim 1300 gevallen van mogelijke zorgfraude. In het jaarverslag wordt dan geconstateerd: ‘Het bijzondere van deze meldingen is dat er bij circa 20 procent van de ongebruikelijke transacties een mogelijke relatie is met personen die betrokken kunnen zijn bij de financiering van terrorisme.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'

Bedrijfsterrein van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven.

Kabinet probeert uit alle macht de chipindustrie in Nederland te houden

Het demissionaire kabinet loopt zich het vuur uit de sloffen om de Nederlandse chipindustrie comfort te bieden. ASMI, NXP en paradepaard ASML dreigen namelijk hun koffers te pakken.