Luister naar

Door Trump wil Maduro niet met oppositie om tafel

Nieuws
Het was ‘een glimp van hoop’; de onderhandelingen die deze week zouden plaatsvinden tussen de Venezolaanse regering van Nicolás Maduro en de oppositie. Na sancties van de VS gooide Maduro de deur dicht. ‘Zijn regering zal nu worden wat ze altijd wilde zijn: een martelaar.’
Sanne van Grafhorst Sanne van Grafhorst
vrijdag 9 augustus 2019 om 03:00
Een Venezolaanse demonstrant protesteert tegen de Amerikaanse sancties met een bord met daarop de tekst ‘Trump, deblokkeer Venezuela’. Trump bevroor maandag per direct alle bezittingen van de Venezolaanse regering in de VS.
Een Venezolaanse demonstrant protesteert tegen de Amerikaanse sancties met een bord met daarop de tekst ‘Trump, deblokkeer Venezuela’. Trump bevroor maandag per direct alle bezittingen van de Venezolaanse regering in de VS. afp / Federico Parra

Caracas

Afgevaardigden van Juan Guaidó, de zelfverklaarde interim-president van Venezuela, waren er woensdag helemaal klaar voor. Geheel volgens planning waren zij gearriveerd op het oostelijke Caribische eiland Barbados. Daar zou donderdag en vandaag onder leiding van Noorwegen een nieuwe gespreksronde plaatsvinden met afgevaardigden van Nicolás ­Maduro, de zittende president van Venezuela.

Doel: het vinden van een oplossing voor de politieke en economische crises waarin het land is weggezonken. Door een torenhoge inflatie en een gebrek aan voedsel en medicijnen zijn de afgelopen jaren miljoenen Venezolanen het land ontvlucht. Maduro wordt daarnaast door velen als een onwettige president gezien, omdat hij vorig jaar de uitslag van de presidentsverkiezingen naar zijn hand heeft gezet.

Woensdagavond laat bleek dat de oppositieleden de reis naar de dialoogtafel voor niets hadden afgelegd. ‘President Nicolás Maduro heeft besloten om geen delegatie te sturen’, maakte de regering in een verklaring bekend. Als reden werd genoemd de ‘ernstige en brute agressie, die voortdurend door de regering Trump wordt uitgeoefend’.

plundering

De concrete aanleiding voor Maduro’s beslissing om zijn mensen thuis te houden, is een door Donald Trump getekend decreet.

De Amerikaanse president bevroor maandag per direct alle bezittingen van de Venezolaanse regering in de Verenigde Staten – een maatregel die de afgelopen dertig jaar niet meer werd toegepast voor Latijns-Amerika.

Naast Venezuela zelf worden daardoor ook Amerikaanse bedrijven getroffen die met het land zaken doen. Zij, sprak Trumps veiligheidsadviseur John Bolton dinsdag dreigend, ‘moeten zich afvragen of een druppeltje inkomsten van de onwettige Maduro-regering het waard is om hun bedrijf in de Verenigde Staten voor op het spel te zetten’.

Maduro bestempelde de maatregel als ‘economisch en politiek terrorisme’. Hij sprak over de ‘brutaalste plundering in de geschiedenis van de internationale betrekkingen tot nu toe’.

averechts

Niet alleen de Venezolaanse dictator wijst de sancties af. Analisten benadrukken dat de maatregelen waarschijnlijk averechts zullen werken.

Volgens Christopher Sabatini, Latijns-Amerika-specialist bij de Britse denktank Chatham House, is het plan van de VS puur ‘bedoeld om de regering op de knieën te krijgen en Guaidó binnen te halen’.

Dat zal echter niet gebeuren, denkt Sabatini. Waarschijnlijker is het, zegt de analist tegen The Guardian, dat Maduro’s regering door de sancties ‘zal worden wat ze altijd al wilde zijn: een martelaar’. De humanitaire situatie in het land kan door de sancties verergeren. Luis Vicente Leon, een analist uit de Venezolaanse hoofdstad Caracas, zegt tegen al-Jazeera dat ‘de bevolking alleen maar armer zal worden’.

Hij verwijst naar landen als Iran en Noord-Korea, waar de bevolking ook te lijden had onder de strafmaatregelen die de Verenigde Staten aan haar leiders oplegde. Zo gingen soortgelijke sancties in Iran hand in hand met krimpende salarissen en stijgende kosten voor huisvesting en gezondheidszorg.

Hoe zwakker het volk, hoe gemakkelijker het voor de regering is om aan de macht te blijven, voegt Leon eraan toe.

hoop

Al voordat Maduro bekendmaakte geen delegatie naar Barbados te sturen, waarschuwden experts daarnaast dat de sancties de inspanningen van Noorwegen ondermijnen om een politieke dialoog te starten.

Of de onderhandelingen tussen de afgevaardigden van Maduro en ­Guaidó op een ander moment verder zullen gaan, is op dit moment onduidelijk.

Eerder troffen de partijen elkaar in Oslo en ook al in Barbados.

Wat ze daar besproken hebben, wordt grotendeels geheimgehouden. Bronnen vertelden The Wall Street Journal echter dat de oppositieleiders aansturen op vrije en eerlijke verkiezingen.

Maduro’s mensen zouden daarentegen vooral de opheffing van de Amerikaanse sancties beogen.

glimp van hoop

Volgens de International Crisis Group (ICG) vormden de gesprekken een ‘glimp van hoop’ in een slepend conflict. De denktank benadrukt dat een diplomatieke aanpak de beste kansen voor het land biedt om uit de politieke impasse te komen.

Sinds Guaidó zichzelf tot interim-president uitriep, zijn er acht maanden verstreken. Hoewel de voormalige parlementsvoorzitter de steun van de VS en diverse Europese en Latijns-Amerikaanse landen geniet, is het hem niet gelukt om Maduro uit het zadel te werken. Een poging in april om het leger tegen de president te keren, mislukte.

Het alternatief van een deal tussen de partijen, schrijft de International Crisis Group in een analyse, ‘is een diepgewortelde politieke status quo terwijl de humanitaire situatie verslechtert en de vluchtelingen toenemen. Of, erger nog, een intensief gewelddadig conflict.’

Om er samen uit te komen, moeten de partijen de gedachte uit het hoofd zetten dat een van hen alles zal krijgen, zegt ICG-analist Phil Gunson tegen Associated Press.

‘Anders zal een deal ongrijpbaar blijven.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.

Een van de verdachten van het bloedbad in de Crocus City Hall in Moskou wordt de rechtszaal in gebracht.

Onder Poetin is het taboe op martelen verdwenen, blijkt na het bloedbad in Moskou

‘Prima kerels!’, prees Dmitri Medvedev de agenten die vier verdachten van de terreuraanslag in Moskou oppakten. Maar de huidig ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad sprak met geen woord over de heftig toegetakelde verdachten.