Luister naar

Voetbalclub Barendrecht wil weer eens een keertje winnen

Nieuws
Voetbalclub Barendrecht degradeerde afgelopen seizoen naar de derde divisie. Directe terugkeer wordt een lastige klus, denkt coach Jack van den Berg. En toen overklaste Barendrecht zaterdag ineens Ter Leede met 4-1.
André Bijl
maandag 2 september 2019 om 03:00
Omar Limon van Ter Leede (l.) in duel met Max van Dijk van Barendrecht.
Omar Limon van Ter Leede (l.) in duel met Max van Dijk van Barendrecht. orange pictures

Barendrecht

Het rampjaar kwam vorig jaar onverwacht voor de rood-witten. De jaren daarvoor bivakkeerde de club steevast in de subtop van topklasse en tweede divisie. Sterker nog: naast HHC Hardenberg was Barendrecht de enige zaterdagclub die sinds de invoering van de topklasse in 2010 steeds op het hoogste amateurniveau uitkwam.

Vorig jaar beleefde de club – met ruim 2100 leden de grootste amateurclub van de regio Rijnmond – een dramatisch seizoen. Een trainerswissel die verkeerd uitpakte, dragende spelers die vertrokken en langdurige blessures waren de oorzaak van de malaise op De Bongerd. Zelfs coach Jack van den Berg, die na de winterstop het zinkende schip moest redden, slaagde er niet in het tij te keren.

‘De selectie was gewoon niet goed genoeg, we misten kwaliteit’, zegt Van den Berg die ook dit seizoen aan het roer staat.

Die ‘kwaliteit’ heeft ook te maken met de beperkte financiële middelen van de rood-witten. ‘We kunnen niet zomaar een stel grote namen aantrekken, zoals andere clubs doen’, aldus de coach, die ooit als speler voor Barendrecht uitkwam en als trainer van 2006 tot 2015 grote successen boekte op De Bongerd.

Afgelopen zomer werd opnieuw duidelijk dat Barendrecht zich financieel niet kan meten met clubs als IJsselmeervogels, Spakenburg, Katwijk en AFC. Voorzitter Marten Seltenrijch sprak eerder de ambitie uit om voor het nieuwe seizoen een sterke selectie samen te stellen. ‘Dat is maar ten dele gelukt’, vindt Van den Berg. ‘We hebben best een leuk elftal. Een gezellige groep met jongens die na afloop van een training of wedstrijd naar de kantine gaan om de supporters en sponsors te ontmoeten. Dat sociale aspect vind ik heel belangrijk.’

het plezier terug

Maar Barendrecht heeft geen selectie die zich in de promotiestrijd kan mengen. ‘Het is lastig om een nieuw elftal op te bouwen. Op een gegeven moment heb je nog twee of drie spelers nodig en is het geld op. Bovendien hebben we nog steeds te maken met belangrijke spelers die langdurig geblesseerd zijn.’

Vandaar dat de ervaren trainer voor een andere insteek kiest. ‘Het plezier in het voetbal moet terugkomen. Dat is een voorwaarde voor succes. Daarom willen we vooral een mooi seizoen draaien. En dat wordt lastig zat. Door de verzwaarde degradatieregeling kunnen er zomaar vier clubs degraderen. Als je twaalfde staat met maar een paar puntjes voorsprong op de onderste plaatsen, neemt de druk toe. Daarom is het belangrijk dat we ver bij de degradatiezone vandaan blijven.’

Hoewel Van den Berg geldt als een ambitieuze trainer die bijnamen verwierf als ‘succescoach’ en ‘kampioenenmaker’, heeft hij voor dit seizoen zijn doelstelling bijgesteld. ‘Directe promotie wordt erg lastig, dat is geen reële verwachting. Het is altijd al moeilijk om binnen één jaar terug te keren, dat is nu zeker het geval.’

Bovendien is voor de Barendrechter – en veel andere kenners – DVS’33 uit Ermelo de grote titelfavoriet. Vorig jaar eindigde die ploeg als derde – achter Noordwijk en Quick Boys die promoveerden – en maakte indruk door haar aanvallende kracht. Bovendien hebben de geel-zwarten zich afgelopen zomer verder versterkt. ‘Ook Jong Almere komt goed voor de dag. De eerste wedstrijd wonnen ze met 6-0. Harkemase Boys maakt al een paar jaar deel uit van de subtop en VVSB heeft ook een sterke selectie.’

Hoewel dit jaar voor Barendrecht als ‘tussenjaar’ geldt, blijft voor Van den Berg promotie naar de tweede divisie het uiteindelijke doel. ‘Als we dit stel een paar jaar bij elkaar houden en volgend jaar verder kunnen bouwen, kan hier weer iets moois ontstaan. Vanuit het bestuur is er geen druk om direct te promoveren. Dat is mooi, zo kun je rustig werken. Al zou een beetje meer ambitie geen kwaad kunnen. Maar nogmaals: dat heeft alles te maken met onze financiële situatie. Belangrijk is nu om snel punten te pakken. We hebben een leuke ploeg, maar om het gezellig te houden, moet je wel een keertje winnen.’ <

eerste overwinning van het seizoen

Barendrecht boekte zaterdag thuis tegen Ter Leede de eerste overwinning van het seizoen en revancheerde zich zo voor het verlies vorige week tegen Sparta Nijkerk. Na drie minuten stond Barendrecht al met 2-0 voor. Na een halve minuut opende Peter de Lange de score, twee minuten later bracht Qjell Krolis de thuisclub op 2-0. De verdediging van Ter Leede bleek zo lek als een mandje: een kwartier later zorgde Marouane Bakour voor 3-0. Ter Leede raakte geïrriteerd, probeerde zich te herpakken, maar pal voor rust kopte Niels Vorthoren de 4-0 binnen. Daarmee was de wedstrijd beslist. Pas zeven minuten voor tijd deed Jim Gillissen voor Ter Leede iets terug: 4-1.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Vitesse supporters voorafgaand aan de wedstrijd tussen Vitesse en NEC, Vitesse verloor pijnlijk van de aartsrivaal uit Nijmegen.

Vitesse op de rand van de afgrond, tot verdriet van Dave. 'Kan me geen leven voorstellen zonder Vitesse'

'Here Jezus, wilt u helpen dat Vitesse vandaag wél gaat winnen?' Het is het gebed van een 6-jarige jongen ergens deze winter, op een Arnhemse zondagsschool. Een paar maanden later is de goede afloop verder weg dan ooit.

Alex Kroes tijdens de Nederlandse Eredivisie wedstrijd tussen Ajax en SC Heerenveen in de Johan Cruijff ArenA op 5 november 2023.

Wat bezielde de geschorste Ajax-directeur Kroes toen hij aandelen van de club kocht? 'Toppunt van domheid'

Handelde de geschorste Ajax-directeur Alex Kroes met voorkennis door vóór zijn aanstelling aandelen in de voetbalclub te kopen? Hijzelf zweert van niet, maar experts zijn duidelijk.

Kostas Tsimikas van Liverpool neemt een corner.

AI-assistent van Google en Liverpool voorspelt corners en geeft voetbaltrainers advies

Heb je als professioneel voetbalteam moeite met corners van tegenstanders? Een nieuw AI-model, TacticAI genaamd, zou soelaas kunnen bieden. Het voorspelt in driekwart van de gevallen naar wie de bal als eerste gaat.

 Irene Schouten: 'Afgelopen dagen reed ik  mijn snelste rondes ooit, maar ik realiseer me ook dat er een leven is naast de topsport.'

Drievoudig olympisch kampioene Irene Schouten (31) stopt met schaatsen. 'Er is een leven naast topsport'

Drie gouden en één zilveren medaille won schaatsster Irene Schouten (31) afgelopen weekend tijdens de WK afstanden in het Canadese Calgary. Toch besloot ze na vijftien jaar topsport te stoppen - voor velen onverwachts.

Kelvin Kiptum. Kiptum liep als een bezetene en legde in sommige weken het zevenvoudige van een marathon af. Die honderden kilometers wierpen al snel hun vruchten af.

'Marathonkomeet' Kelvin Kiptum (1999-2024) wilde atletiekgeschiedenis schrijven

In november liep Kelvin Kiptum over de Coolsingel om het parcours van de Rotterdamse marathon te verkennen. Daar wilde hij zijn wereldrecord aanscherpen. Zondag kwam het Keniaanse wonderkind om het leven bij een auto-ongeluk.

Gio Lippens, de stem van het wielrennen bij de NOS, is met pensioen.

Gio Lippens neemt afscheid als wielercommentator voor de NOS. Commentaar blijft hij leveren, maar dan vanaf de bank

31 jaar deed Gio Lippens verslag van de Tour de France voor de NOS. Sinds hij besloot vervroegd met pensioen te gaan, schoof hij zonder gêne zijn agenda leeg. Commentaar blijft hij leveren, maar dan vanaf de bank.