Luister naar

Iran zet nucleair akkoord verder op losse schroeven

Nieuws
Iran heeft laten weten een einde te maken aan alle beperkingen van zijn nucleaire onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma. Daarmee is het atoomakkoord dat het land in 2015 sloot met de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad weer een stukje verder ondermijnd.
Tilly Dodds
zaterdag 7 september 2019 om 03:00

Teheran

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Javad Zarif, heeft de ‘buitenlandtsaar’ van de Europese Unie, Federica Mogherini, per brief over de stap geïnformeerd.

In het akkoord heeft Iran onder meer beloofd zijn capaciteit om uranium te verrijken beperkt te houden en uranium niet verder te verrijken dan tot 3,67 procent. Verrijkt uranium kan worden gebruikt voor het maken van brandstof voor een kerncentrale, maar ook voor het vervaardigen van kernwapens. Voor dat laatste doel is echter een veel hoger percentage nodig.

Volgens de Iraanse president Hassan Rohani gaat Iran centrifuges ontwikkelen waarmee het sneller uranium kan verrijken. Hij voegde eraan toe dat de ontwikkeling zou plaatsvinden onder toezicht van de internationale ‘atoomwaakhond’ IAEA.

Het nucleaire akkoord staat al onder druk sinds in 2016 de Verenigde Staten zich eruit terugtrokken. Volgens president Donald Trump laat het akkoord Iran nog te veel ruimte om kernwapens te ontwikkelen. Hij wil onderhandelingen over een nieuwe overeenkomst, die Iran aan strakkere banden legt. Iran voelt daar niet voor.

sancties

Om de gewenste onderhandelingen af te dwingen heeft Trump zware economische sancties afgekondigd, waardoor de olie-export van Iran is afgenomen en de inflatie is toegenomen.

Uit ongenoegen over de sancties stopte Iran eerder al met het nakomen van enkele afspraken uit het akkoord. Zo overschreed het eerder deze zomer de overeengekomen limieten voor zijn voorraad verrijkt uranium. Kort daarna begon Iran uranium te verrijken tot boven de 3,67 procent, en wel tot 4,5 procent.

Anders dan de VS staan de Europese partners in het nucleaire verdrag met Iran nog steeds achter de overeenkomst. Zij proberen die in stand te houden en hebben beloofd de Iraanse olie- en banksector te beschermen tegen de Amerikaanse sancties. Iran is echter van mening dat daarvan te weinig terechtkomt. Met het verder afstand nemen van het akkoord, probeert Teheran dan ook de Europese landen onder druk te zetten om met meer geld over de brug te komen, ter compensatie van de door de sancties geleden schade.

Iran heeft de Europese landen nog twee maanden de tijd gegeven om het akkoord te redden.

Frankrijk heeft voorgesteld Iran een krediet van 15 miljard dollar aan te bieden, op voorwaarde dat Teheran zich volledig houdt aan de afspraken van het nucleaire akkoord. In Teheran zou dat voorstel volgens persbureau Reuters goed zijn ontvangen. De Amerikaanse regering zou wel sceptisch zijn, maar zou goedkeuring niet hebben uitgesloten. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.

Een van de verdachten van het bloedbad in de Crocus City Hall in Moskou wordt de rechtszaal in gebracht.

Onder Poetin is het taboe op martelen verdwenen, blijkt na het bloedbad in Moskou

‘Prima kerels!’, prees Dmitri Medvedev de agenten die vier verdachten van de terreuraanslag in Moskou oppakten. Maar de huidig ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad sprak met geen woord over de heftig toegetakelde verdachten.