Luister naar

Mark Rutte: Financiering paleisinboedel terecht

Nieuws
Premier Mark Rutte heeft niet het idee dat er iets niet in de haak is met de manier waarop wordt betaald voor de inventaris van de paleizen van de koninklijke familie.
Johan Hardeman
maandag 9 september 2019 om 08:37
Interieur van Paleis Huis ten Bosch. De woning van koning Willem-Alexander en zijn gezin is de afgelopen jaren opgeknapt, waarbij volgens NRC te veel staatsgeld gebruikt is.
Interieur van Paleis Huis ten Bosch. De woning van koning Willem-Alexander en zijn gezin is de afgelopen jaren opgeknapt, waarbij volgens NRC te veel staatsgeld gebruikt is. anp / Patrick van Katwijk

Den Haag

Dat zei hij maandag in reactie op onderzoek van dagblad NRC. Volgens de krant betaalt de staat dubbel voor het onderhoud van de inboedel van de koninklijke paleizen. De overheid zou de afgelopen veertig jaar miljoenen euro’s hebben betaald aan de Oranjes, terwijl de inventaris tientallen jaren terug al werd overgenomen door de staat en die sindsdien al betaalt voor het onderhoud. Rutte erkent dat de financiering ‘verschrikkelijk ingewikkeld’ is. ‘Maar het lijkt allemaal te kloppen.’ Hij vindt echter niet dat er precies moet worden uitgezocht hoe de vork in de steel zit. ‘Ik heb niet het idee dat dat nodig is.’

NRC schreef maandag dat de rijksoverheid de inventarissen van vier koninklijke paleizen overnam tussen 1982 en 2009, samen met de plicht die te onderhouden. Tegelijkertijd zou de kostenvergoeding aan het staatshoofd ongewijzigd zijn gebleven, aldus de krant. Het bedrag, dit jaar geïndexeerd op 320.000 euro, maakt volgens NRC onderdeel uit van de 4,9 miljoen euro die koning Willem-Alexander ontvangt voor ‘personele en materiele’ uitgaven.

onderhoud

De overheid betaalde in de jaren tachtig zo’n twintig miljoen gulden om de inboedels van paleis Noordeinde, Huis ten Bosch, Het Loo en Soestdijk over te nemen en bleef daarna betalen voor het onderhoud. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) wil tegen NRC niet zeggen wat de staat in 2009 aan de erfgenamen van Juliana betaalde voor de meubels uit Soestdijk. Aan de overnames werd nooit ruchtbaarheid gegeven. Waarom dat zo is wil de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) niet zeggen.

Wel laat de RVD weten dat de inventarissen van Noordeinde en Huis ten Bosch zijn aangekocht omdat de meubels in matige tot slechte staat verkeerden en de afgelopen decennia op kosten van de overheid in oude luister zijn hersteld. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.

GroenLinks-PvdA-fractie in conclaaf. De Kamer moet in de demissionaire periode vaker naar dekking voor de eigen plannen.

Plan om minima te ontzien bij gemeentelijke belastingen stuit op vragen over financiën

Een voorstel om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen voor meer minima uit te breiden, staat voorlopig in de pauzestand. Een kritische reactie van het kabinet op het plan van GroenLinks-PvdA en NSC roept nu vragen op over de financiële dekking.