Luister naar

Miljoenentekort dreigt in bijstand

Nieuws
Gemeenten dreigen volgend jaar tientallen miljoenen tekort te komen op hun budget voor de bijstand.
Joost de Vries redactie vk
vrijdag 25 oktober 2019 om 03:00

Amsterdam

Hiervoor waarschuwen de gemeentelijke ‘klantmanagers’, de ambtenaren die bijstandsontvangers ondersteunen bij het zoeken naar werk. Ze verwachten dat het aantal mensen in de bijstand toeneemt door de nieuwe arbeidsmarktwet van minister Koolmees van Sociale Zaken.

Met de economische wind in de rug slonk het aantal mensen in de bijstand de afgelopen jaren. De trend zou volgend jaar weleens kunnen keren. De groei vlakt af en in een derde van de gemeenten neemt het aantal uitkeringen weer toe. Bovendien zullen door de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab), het nieuwe pakket maatregelen dat per januari van kracht wordt, meer kwetsbare mensen thuis blijven zitten, vrezen ambtenaren.

Met de Wab wil Koolmees de kloof tussen flexwerk en vast werk verkleinen. Werkgevers moeten meer gaan betalen voor tijdelijke en uitzendkrachten. Ook payrollen, het uitbesteden van werkgeverschap aan een intermediair, wordt duurder. Dit moet werkgevers stimuleren vaker mensen in vaste dienst te nemen. Maar kwetsbare groepen zullen vaker langs de kant blijven staan, stelt Ido van der Meulen, directeur van de Beroepsvereniging voor Klantmanagers.

‘Mensen met een beperking, maar ook ouderen, mensen met een migratieachtergrond: zij komen al moeilijk aan de bak. Dat wordt volgend jaar nog moeilijker’, zegt Van der Meulen. Bedrijven moeten straks voor flexers een hogere werkloosheidspremie betalen en zijn vanaf dag één verplicht een transitievergoeding te betalen bij ontslag. ‘We krijgen signalen van werkgevers dat zij nu al voorzichtiger worden in hun aannamebeleid. Het Rijk wil de wet na een half jaar evalueren, maar speelt in de tussentijd met vuur.’

Volgend jaar krijgen gemeenten gezamenlijk iets meer dan 6 miljard euro voor de uitkeringen en ondersteuning van hun bijstandsgerechtigden, nagenoeg hetzelfde bedrag als dit jaar. Maar Van der Meulen verwacht dat dit ‘tientallen miljoenen’ te weinig is.

Ook Divosa, de vereniging van beleids­makers in het sociaal domein, pleitte al voor een overgangsregeling in de Wab voor mensen met een arbeidsbeperking. ‘Wij wilden een tijdelijke uitzondering, maar het Rijk wilde dat niet’, zegt Divosa-medewerker Chris Wallis. Maar, zegt hij, ‘ook wij staan achter meer vaste contracten. Ook voor deze doelgroep’.

Cedris, de koepel van sociale werkbedrijven, waarschuwde deze zomer al voor negatieve gevolgen van de Wab. Sinds 2015 is de toegang tot de sociale werkplaats gesloten voor nieuwe mensen met een arbeidshandicap. Ze moeten (gesubsidieerd) een plek vinden op een reguliere werkvloer. Veel SW-bedrijven detacheren mensen met een arbeidsbeperking tegen minimumloon bij bedrijven. Volgens de nieuwe wet moeten uitgeleende werkkrachten (bijvoorbeeld via payroll) hetzelfde salaris verdienen als vaste krachten op de werkvloer.

Detacheren wordt daardoor moeilijker, voorspelt Cedris-woordvoerder Bert Doek. ‘De kosten gaan voor werkgevers enorm omhoog.’ De wet beoogt meer vaste contracten, maar ‘vast is vaak gewoon niet direct haalbaar voor deze mensen’. De Wab moet werkgevers ook stimuleren om kwetsbare mensen ‘bescherming en perspectief op werk’ te bieden, laat het ministerie van Sociale Zaken in een reactie weten. ‘Daarom wordt het vanaf volgend jaar goedkoper voor werkgevers om een vast contract aan te bieden.’ Het ministerie houdt de praktijk ‘nauwlettend in de gaten’. <

jonggehandicapten

Sinds de Participatiewet is ingevoerd, hebben jonggehandicapten vaker een baan. Tegelijkertijd hebben ze nu ook een lager inkomen en leven ze in grotere financiële onzekerheid. Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde analyse van economisch onderzoeksbureau SEO. Vóór de invoering van de ­Participatiewet uit 2015 kregen gehandicapte personen vanaf hun 18e verjaardag een levenslange Wajong-uitkering, een hoger bedrag dan de bijstand. Sinds het vorige kabinet (Rutte II) is de ­Wajong alleen nog bedoeld voor jongeren die nooit meer betaald werk kunnen doen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'

Bedrijfsterrein van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven.

Kabinet probeert uit alle macht de chipindustrie in Nederland te houden

Het demissionaire kabinet loopt zich het vuur uit de sloffen om de Nederlandse chipindustrie comfort te bieden. ASMI, NXP en paradepaard ASML dreigen namelijk hun koffers te pakken.