Aandacht voor PostNL op Damrak na waarschuwing

Nieuws
Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar PostNL. De post- en pakketbezorger zag de omzet en het resultaat afgelopen kwartaal dalen doordat er minder pakketten werden verzonden. Ook kampt het bedrijf met hogere brandstofkosten waardoor het de tarieven voor zijn diensten op het gebied van pakketbezorging moet verhogen. PostNL verlaagde daarbij de verwachting voor dit jaar.
anp
maandag 8 augustus 2022 om 08:23
Afbeelding
beeld anp

Ook houden beleggers de ontwikkelingen rond Taiwan in de gaten. Het Chinese leger heeft gezegd dat het maandag de militaire oefeningen rond het eiland voortzet. Beijing begon vorige week met een grote militaire oefening nadat de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi de eilandstaat had bezocht en haar steun had betuigd voor een onafhankelijk Taiwan. China ziet Taiwan echter als een afvallige provincie.

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt licht hoger te beginnen aan de nieuwe week. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting met winsten openen na de verliesbeurt op vrijdag. De aandelenmarkten in Azië lieten maandag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio sloot 0,3 procent in de plus. De beurs in Shanghai won 0,1 procent mede dankzij een sterker dan verwachte Chinese exportgroei in juli. De Hang Seng-index in Hongkong verloor 1 procent onder aanvoering van de Chinese techbedrijven.

Just Eat Takeaway

Op het Damrak zal het aandeel Just Eat Takeaway mogelijk bewegen op een advieswijziging. Analisten van de Amerikaanse bank Morgan Stanley haalden het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl van hun kooplijst.

ING noteert maandag ex dividend. Dat betekent dat een aandeel geen recht meer geeft op het dividend over de voorafgaande periode. De in Amsterdam genoteerde IJslandse fabrikant van vlees- en visverwerkende machines Marel zal mogelijk onder druk staan door een adviesverlaging van Berenberg.

Siemens Energy

In Frankfurt staat Siemens Energy in de belangstelling. Het Duitse energiebedrijf leed afgelopen kwartaal meer verlies dan verwacht door de problemen bij de Spaanse producent van windturbines Siemens Gamesa en het staken van de activiteiten in Rusland.

De Europese beurzen verloren vrijdag terrein. De AEX eindigde 1,2 procent lager op 722,74 punten. Wall Street sloot gemengd. De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent hoger op 32.803,47 punten. De brede S&P 500 daalde 0,2 procent en de techbeurs Nasdaq zakte 0,5 procent.

De euro was 1,0183 dollar waard, tegen 1,0164 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent in prijs tot 89,60 dollar. Brentolie werd 0,8 procent duurder op 95,69 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vluchtelingenorganisaties pleiten voor fatsoenlijke asielopvang

Vluchtelingenorganisaties tonen begrip voor de mogelijke inzet van paviljoens voor de opvang van asielzoekers, maar pleiten wel voor een structurele oplossing.

Afbeelding

Patiëntenfederatie wil ingrijpen overheid om huisartsenketen

De Patiëntenfederatie Nederland wil dat de overheid en anderen ingrijpen voor mensen die zijn aangesloten bij een commerciële keten van huisartsen. Die keten, Co-Med, verkeert volgens berichten van EenVandaag en NRC in financiële problemen.

Afbeelding

Gijs Staverman stopt met programma op NPO Radio 2

Gijs Staverman is vanaf 1 juni niet meer te horen op NPO Radio 2 en vertrekt ook bij zijn omroep KRO-NCRV. Een woordvoerder van de omroep bevestigt de stap van de presentator na een bericht hierover van De Gelderlander.

Afbeelding

VN-mensenrechtenkantoor: Israël beperkt nog steeds hulp aan Gaza

Israël gaat door met de 'onwettige' beperkingen op de humanitaire hulpverlening voor de Gazastrook, stelt het mensenrechtenkantoor van de Verenigde Naties.

Afbeelding

Economie Israël harder gekrompen dan eerder gedacht door oorlog

De economie van Israël is in het vierde kwartaal van vorig jaar nog harder gekrompen dan eerder gedacht als gevolg van de oorlog met Hamas. Dat meldt het Israëlische statistiekbureau in een nieuwe raming.

Afbeelding

FNV waarschuwt voor meer stakingen bij grote wasserijen

Vakbond FNV waarschuwt voor meer stakingen bij industriële wasserijen deze week. De reden is dat textielverzorgingsbedrijven 'nog altijd niet meewerken aan een goede cao' voor de duizenden medewerkers in de sector, stelt de vakbond.