Amerikaanse senatoren teleurgesteld in leden Hooggerechtshof

Nieuws
Verschillende Amerikaanse senatoren hebben hun teleurstelling over Brett Kavanaugh en Neil Gorsuch geuit. Beide zijn conservatieve leden van het Hooggerechtshof die vrijdag stemden voor intrekken van het abortusrecht, hoewel ze voor benoeming leken te suggereren dat ze dat niet zouden doen. Dat meldt The New York Times.
anp
zaterdag 25 juni 2022 om 21:40
Afbeelding
beeld anp

De Republikeinse senator Susan Collins sprak in 2018 twee uur met Kavanaugh, die met een moeilijke benoeming door de Senaat te maken had nadat een vrouw hem beschuldigd had van verkrachting. Collins was uiteindelijk een van de cruciale stemmen voor Kavanaugh, nadat hij haar beloofd had dat hij het abortusrecht niet zou intrekken. ‘Ik voel me misleid’, zegt Collins tegen The Times.

Ook de Democraat Joe Manchin, de enige Democraat die voor de benoeming van Kavanaugh stemde, uit teleurstelling. ‘Ik vertrouwde Brett Kavanaugh en Neil Gorsuch toen ze onder ede getuigden dat ze Roe versus Wade als vaststaande jurisprudentie zagen en ik ben gealarmeerd door het feit dat ze ervoor gekozen hebben de stabiliteit die twee generaties Amerikanen door Roe kenden op losse schroeven hebben gezet’, zegt hij tegen de krant.

Publieke hoorzittingen

Rechters die door de president worden genomineerd voor het hof worden met een stemming in de Senaat benoemd. De kandidaten worden tijdens publieke hoorzittingen voorafgaand aan de stemming vaak uitgehoord over posities die ze denken in te gaan nemen als ze benoemd worden. In die hoorzittingen komt meestal ook de vraag hoe ze tegen abortus aankijken aan de orde, die kandidaten vaak in vage termen beantwoorden. In sommige gevallen nodigen senatoren de kandidaten uit voor privé-discussies, zoals Collins met Kavanaugh deed.

Ook de Democratische senator Richard Blumenthal, die ooit voor het hof werkte als griffier en tegen de benoeming van Kavanaugh en Gorsuch stemde, uitte forse kritiek: ‘Ik heb geen respect meer voor een aantal rechters als je bedenkt wat ze tegen ons hebben gezegd in de hoorzitting’, zei hij tegen de krant. ‘Hun geloofwaardigheid naar ons toe en naar het Amerikaanse publiek is bijna nul.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

ILT gaat misbruik slots Schiphol door privéjets tegen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) begint vanaf zondag met het controleren van onder meer privévliegtuigen op Schiphol om te zien of ze misbruik maken van toegewezen start- en landingsrechten, zogeheten slots.

Afbeelding

COA: belang doorgang van 'asielhotel' Albergen is groot

Inwoners van Albergen pogen met een rechtszaak de komst van een 'asielhotel' in het dorp te voorkomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft echter haast met opening van het asielzoekerscentrum.

Afbeelding

Ministers noemen geen namen politici over Russische inmenging

De demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) willen geen namen delen van politici die mogelijk geld hebben gekregen van Rusland. Ze bleven desgevraagd op de vlakte en zeiden dat dit bij de geheime diensten AIVD en MIVD ligt.

Afbeelding

Meer 'aardbevingsgeletterdheid' nodig om Groningse jeugd te helpen

De 'aardbevingsgeletterdheid' van volwassenen die werken met kinderen en jongeren uit het gaswinningsgebied in Groningen moet omhoog. Ze moeten beter beseffen wat de gevolgen zijn van de problemen door de gaswinning om de jeugd die daarmee te maken heeft gehad beter te begrijpe..

Afbeelding

Subsidiepot voor aanschaf elektrische truck is snel leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van elektrische trucks die dinsdag werd geopend, is door grote interesse van ondernemers alweer leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Afbeelding

COA: geschetste situatie Rode Kruis opvangplekken dreigt al langer

Dat opvanglocaties voor asielzoekers in het land overlopen, speelt volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) al langer. Het Rode Kruis meldde donderdagochtend er dat aankomend weekend een situatie dreigt waarin niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek..