Al 700 meldingen bij onderwijsmeldpunt langdurige Covid • Meer coronapatiënten in ziekenhuizen

Nieuws
Welkom in het coronablog. In dit liveblog houden we je op de hoogte van al het coronanieuws, uit binnen- en buitenland, met aandacht voor berichten over kerk en religie.
redactie nd
maandag 21 februari 2022 om 06:00
Afbeelding
beeld anp / Bas Czerwinski

Kort overzicht:

• Vanwege het stormachtige weer zijn coronateststraten en vaccinatieplekken ook maandag beperkt open. Op meerdere plaatsen gaan de locaties eerder dicht.
• Na vijf dagen van dalingen is het aantal patiënten met corona in de Nederlandse ziekenhuizen maandag wat gestegen. In totaal liggen daar nu 1611 Covidpatiënten.
• Het aantal patiënten met corona in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag iets toegenomen. In totaal liggen daar nu 1626 Covidpatiënten.


  • 21 feb 2022, 14:37

    1626 Covidpatiënten in ziekenhuis

    Het aantal patiënten met corona in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag iets toegenomen. In totaal liggen daar nu 1626 Covidpatiënten. Dat zijn er 15 meer dan maandag, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

    Al ruim een week schommelt het aantal opgenomen coronapatiënten rond de 1600. Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 1455 coronapatiënten, 10 meer dan maandag. Op de intensive cares nam dit aantal toe met 5 tot 171.

    In de afgelopen 24 uur werden er 183 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen. Op de ic’s werden 14 patiënten met corona binnengebracht.

    Een deel van de opgenomen patiënten dat positief is getest op het coronavirus is in de eerste plaats vanwege een andere oorzaak opgenomen. Dat kunnen bijvoorbeeld mensen zijn met hartproblemen of buikklachten. Na het doen van een coronatest blijkt toevallig dat ze positief zijn. Het LCPS maakt geen onderscheid in de dagelijkse ziekenhuiscijfers tussen patiënten die mét of dóór corona zijn opgenomen.

  • 21 feb 2022, 07:50

    Studenten blij met versoepelingen. ‘Elke maatregel zijn we liever kwijt dan rijk’

    Maandag verviel de maximale groepsgrootte van 75 personen in één ruimte voor het mbo, hbo en de universiteiten. Studentenorganisaties zijn blij, maar roepen onderwijsinstellingen ook op oog te hebben voor kwetsbare studenten.

  • 21 feb 2022, 18:22

    Corona eiste al 30.000 levens in België sinds begin pandemie

    Sinds het begin van de coronapandemie zijn in België meer dan 30.000 coronadoden gevallen. Viroloog Steven Van Gucht van het gezondheidsinstituut Sciensano zegt dat dinsdag het aantal geregistreerde overlijdens door Covid-19 over de 30.000 zal gaan.

    ‘Achter dat cijfer steekt een hele evolutie, twee jaar met twee winterseizoenen’, aldus Van Gucht. Covid-19 maakte de meeste slachtoffers in 2020, met twee zware golven. ‘Dat was een heel dodelijk jaar, we moeten al teruggaan tot de Spaanse griep om dit soort oversterfte te zien’, zegt de viroloog. ‘Duizenden extra doden in 2020 die je normaal niet ziet.’

    België heeft van het begin van de uitbraak de overlijdens in bejaardentehuizen en andere verzorgingscentra met oudere bewoners nauwkeurig geteld en ook bij twijfel toegeschreven aan het longvirus. Uit het buitenland kwam geregeld commentaar op het hoge aantal sterfgevallen in het land. In mei 2020 zei Van Gucht dat Nederland het aantal sterfgevallen als gevolg van Covid-19 zwaar onderschatte. ‘Het aantal overlijdens dat we in België rapporteren, komt bijna voor 100 procent overeen met de gemeten oversterfte’, zei hij toen.

  • 21 feb 2022, 18:07

    Engeland schrapt vrijwel laatste coronamaatregelen

    Engeland schrapt de meeste overgebleven coronamaatregelen, zodat de bevolking kan gaan ‘leven met Covid’. Na de beperkingen die door de regering werden opgelegd gaat het voortaan om persoonlijke verantwoordelijkheid, aldus de Britse premier Boris Johnson.

    Als onderdeel van ‘leven met Covid’ is het vanaf donderdag niet langer verplicht in isolatie te gaan wanneer je besmet raakt met het coronavirus. Wel is het advies nog thuis te blijven na een positieve test. De jongste versoepelingen komen terwijl de Britse koningin Elizabeth met milde coronaklachten in isolatie zit. Ze heeft de komende dagen digitale ontmoetingen.

  • 21 feb 2022, 18:05

    OM vermoedt groter netwerk achter fraude met QR-codes

    Achter de vermeende fraude met QR-codes vanuit de GGD-locatie op Schiphol gaat vermoedelijk ‘een groter netwerk schuil, waarover niemand iets wil of durft te zeggen’. Dat stelde de officier van justitie maandag tijdens de voorbereidende zittingen in de strafzaken tegen drie verdachten die zich met het genereren en afgeven van vervalste QR-codes zouden hebben ingelaten.

    In de zaak heeft het Openbaar Ministerie vooralsnog vijf verdachten op de korrel. Zij werkten op de test- en vaccinatielocatie van de GGD op Schiphol en hadden daar toegang tot de computersystemen. Na de eerste aanhoudingen afgelopen november doken berichten op dat sprake was van tienduizenden vervalste QR-codes die tegen betaling in omloop zouden zijn gebracht. Maandag zei het OM dat de precieze omvang van de zaak nog onderwerp van onderzoek is.

  • 21 feb 2022, 15:30

    Circa 36.000 coronagevallen, laagste gemiddelde in maand

    Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 36.038 positieve coronatests geregistreerd. Voor een maandag is dat het laagste aantal in zes weken tijd.

    Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg in de afgelopen zeven dagen 328.988 meldingen van bevestigde besmettingen. Dat komt neer op gemiddeld 46.988 positieve tests per dag. Dat is het laagste niveau sinds 23 januari, bijna een maand geleden. Het gemiddelde daalt voor de negende dag op rij.

    Utrecht had in de afgelopen dag 1307 positieve tests, het hoogste aantal van het land. In Amsterdam kwamen 1263 besmettingen aan het licht en in Rotterdam 752. Daarna volgen Den Haag (681) en Groningen (630). Alleen op Schiermonnikoog waren er geen positieve tests.

  • 21 feb 2022, 14:48

    Al 700 meldingen bij onderwijsmeldpunt langdurige Covid

    Bij het speciale meldpunt van onderwijsbond AOb voor medewerkers met langdurige klachten door corona hebben zich sinds de openstelling, ruim een week geleden, al zevenhonderd personeelsleden met klachten, vragen en zorgen gemeld. Mensen die aan het begin van de eerste corona-golf, die twee jaar leden losbarstte, besmet zijn geraakt en door langdurige Covid niet kunnen werken, naderen nu de keuring voor de arbeidsongeschiktheid, waarschuwt de bond op de eigen site. Ze zouden nog een derde ziektejaar moeten krijgen, vindt voorzitter Tamar van Gelder.

    ‘Over long covid is nog te weinig bekend: niemand weet op welke termijn je kunt verwachten dat mensen weer helemaal beter zijn. Geef degenen die het nodig hebben een extra jaar, zodat ze nog alles op alles kunnen zetten om te herstellen en te re-integreren. En werkgevers moeten hier zo nodig voor gecompenseerd worden’, zegt ze op de site.

    Veel mensen zitten thuis, aldus een woordvoerder, maar er zijn er ook die koste wat het kost doorwerken. ‘Ik doe eigenlijk alles half en ik moet veel aan collega’s overlaten. Maar als ik er niet ben, zit mijn klas thuis’, aldus een van de bellers volgens de AOb.

  • 21 feb 2022, 14:41

    Meer coronapatiënten in ziekenhuizen na vijf dagen van dalingen

    Na vijf dagen van dalingen is het aantal patiënten met corona in de Nederlandse ziekenhuizen maandag wat gestegen. In totaal liggen daar nu 1611 Covidpatiënten. Dat zijn er 65 meer dan zondag, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

    Op maandagen liggen er wel vaker meer Covidpatiënten in de ziekenhuizen dan de rest van de week omdat in de weekends minder patiënten worden ontslagen. Het aantal opnames is in de afgelopen weken echter wel toegenomen. Ter illustratie: één maand geleden was de coronabezetting ruim 500 patiënten lager dan nu.

    Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 1445 coronapatiënten, 67 meer dan zondag. Op de intensive cares nam dit aantal af met 2 tot 166. Precies vier maanden geleden lagen er voor het laatst zo weinig patiënten met corona onder de leden op de ic’s.

  • 21 feb 2022, 11:52

    Onderzoeker ziet met omikron geen doodgeboortes door corona meer

    Dat de omikronvariant van het coronavirus de deltavariant heeft verdrongen, lijkt ook goed nieuws voor zwangere vrouwen. Waar een infectie met de deltavariant nog leidde tot een hoger risico op een doodgeboren kindje, heeft gynaecoloog Sam Schoenmakers van het Erasmus MC daarover de laatste tijd geen meldingen meer binnengekregen, vertelt hij desgevraagd. ‘We blijven het bijhouden, maar het lijkt erop dat omikron ook voor zwangere vrouwen milder is. We horen nu bijna niks, ook niet over ic-opnames of spoedkeizersnedes.’

    De Rotterdamse specialist waarschuwde in november vorig jaar nog dat een coronabesmetting ernstige schade aan de placenta kan veroorzaken. Schoenmakers en zijn mede-onderzoekers stelden van zeker dertien baby’s die in de buik van de moeder waren overleden vast dat hun dood indirect kwam door corona. De moeders hadden de soms agressieve deltavariant van het virus opgelopen. Zelf waren ze niet heel ziek, maar door de infectie ging hun placenta kapot, waardoor de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar het ongeboren kind in de knel kwam.

  • 21 feb 2022, 11:21

    Test- en prikstraten opnieuw eerder dicht vanwege windstoten

    Vanwege het stormachtige weer zijn coronateststraten en vaccinatieplekken ook maandag beperkt open. Op meerdere plaatsen gaan de locaties eerder dicht.

    Alle teststraten in Rotterdam en omstreken zijn vanaf het begin van de middag dicht. De locatie op het Afrikaanderplein in de stad sloot al in de loop van de ochtend. De vaccinatielocatie in Poortugaal ging maandag überhaupt niet open.

    Ook de testlocatie in De Meern bij Utrecht is maandag de hele dag dicht. De harde wind kan leiden tot ‘omvallende hekken en andere problemen’, aldus de regionale GGD.

  • 21 feb 2022, 06:45

    CBS: minder buitenlandse toeristen, meer vanuit eigen land

    Nederland heeft vorig jaar minder buitenlandse toeristen verwelkomd in vergelijking met het eerste coronajaar 2020. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) daalde het aantal buitenlandse toeristen dat een overnachting boekte in Nederland met 13 procent op jaarbasis. In vergelijking met 2019, het laatste jaar voor de crisis, ging het zelfs om een min van 69 procent.

    Daartegenover staat dat Nederlanders er vaker in eigen land op uittrokken. Hier was sprake van een plus van 28 procent op jaarbasis tot 25,7 miljoen overnachtingen. Het aantal overnachtingen lag daarmee volgens het statistiekbureau bijna op het niveau van voor de crisis.

    In heel 2021 werd bij elkaar, dus door binnenlandse en buitenlandse toeristen, 32 miljoen keer overnacht in accommodaties zoals hotels, campings en huisjes . Dat was 17 procent meer dan in 2020, maar nog altijd 30 procent minder dan in 2019. Buitenlandse gasten waren daarbij goed voor 6,3 miljoen overnachtingen. Met uitzondering van groepsaccommodaties was over de hele breedte sprake van een daling. Bij hotels was de min met 14 procent het grootst. Afgezet tegen 2019 daalden de hotelovernachtingen door buitenlanders met 72 procent.

  • 21 feb 2022, 06:30

    Oproep Rutte: laten we weer naast elkaar gaan staan, elkaar opzoeken

    Premier Mark Rutte roept in een interview in het AD op tot verbroedering nu de coronamaatregelen steeds verder worden afgebouwd. ‘Mijn oproep is nu, naar mezelf en naar alle mensen: laten we elkaar weer opzoeken. Luisteren naar elkaar. Naast elkaar gaan staan.’

    Hij komt met zijn oproep als reactie op de polarisatie die gaande is in de maatschappij als gevolg van discussies over corona en coronamaatregelen. ‘Alsof het niet meer mogelijk is te praten over een QR-code, een booster of een vaccin, zonder dat het leidt tot heftige conflicten. Nederland heeft altijd stevig gediscussieerd. We kennen geen hiërarchie. We zijn direct. Maar de ondertoon was er altijd één met zelfspot, goed naar de ander luisteren.’

  • 21 feb 2022, 06:16

    CBS: ondernemers kregen tot september 31 miljard aan coronasteun

    Ondernemers hebben tot september vorig jaar in totaal zo’n 31 miljard euro aan coronasteun gekregen. Het gaat om compensatie voor loonkosten en vaste lasten tijdens de coronacrisis. De horeca ontving als sector het grootste bedrag en kreeg bijna een vijfde van het totaal. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

    Tussen maart 2020 en september 2021 hebben bedrijven in totaal voor bijna 23,6 miljard euro aan loonkosten vergoed gekregen via de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). Ook is iets minder dan 7,4 miljard euro aan vaste lasten vergoed vanuit de regelingen Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS) en Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). De mogelijkheid tot uitstel van belastingbetaling, diverse garantiestellingen, leningen en kleine subsidieregelingen zijn niet meegenomen in het totaalbedrag van 31 miljard euro.

    Horecabedrijven kregen tot en met september vorig jaar de meeste steun. In totaal kreeg de sector 5,9 miljard euro. Binnen de horeca ontvingen de restaurants veruit de meeste coronasteun, gevolgd door hotel-restaurants en cafés.

    Sinds de lockdown van afgelopen december heeft het kabinet de coronasteunregelingen weer opengesteld. Halverwege januari was voor bijna 1,1 miljard euro aan vergoedingen toegekend voor loonkosten over november en december en voor vaste lasten over het vierde kwartaal van 2021.

  • 21 feb 2022, 06:00

    Start liveblog maandag 21 februari